ΑΘΗΝΑ
21:03
|
07.06.2026
Συνεχίζονται οι επιθέσεις παρά τους ισχυρισμούς Τραμπ για συνομιλίες. Νέα επίθεση απόψε στο πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.
Τελ Αβίβ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, παρά τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ για συνομιλίες Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, που το Ιράν διάψευσε, χθες Δευτέρα, κατηγορηματικά.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν επιθυμεί «να κάνει μια συμφωνία» και ισχυρίστηκε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, είχαν συνομιλίες την Κυριακή με έναν Ιρανό ηγέτη. Δεν ανέφερε ποιος ήταν αυτός, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν μιλήσει με τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Μοτζτάμα Χαμενεΐ.

Από την πλευρά του, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι τα όσα υποστηρίζει ο Τραμπ, δεν είναι παρά προσπάθεια να μειώσει τις τιμές της ενέργειας και να κερδίσει χρόνο για την εφαρμογή των στρατιωτικών του σχεδίων.

«Δεν έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ», έγραψε στο X ο Μοχάμεντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν. «Και τα fakenews χρησιμοποιούνται για να χειραγωγήσουν τις χρηματοπιστωτικές και πετρελαϊκές αγορές και να ξεφύγουν από το τέλμα στο οποίο έχουν παγιδευτεί οι ΗΠΑ και το Ισραήλ».

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο έχει αυξηθεί σε περισσότερους από1.500 ανθρώπους στο Ιράν, πάνω από 1.000 στον Λίβανο, 15 στο Ισραήλ και 13 μέλη του στρατού των ΗΠΑ, καθώς και σε έναν αριθμό αμάχων σε ξηρά και θάλασσα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον Λίβανο και το Ιράν έχουν εκτοπιστεί και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αναφέρουν «έντονους πυροβολισμούς και εκρήξεις» καθώς οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισβολής μάχονται με δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Διαβάστε επίσης:

________________________________

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις:

22:46 Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί εγκωμίασε την καταδίκη του πολέμου κατά του Ιράν από τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ.

21:55 Νέα επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ πραγματοποίησαν απόψε δυνάμεις είτε των ΗΠΑ, είτε του Ισραήλ, πλήττοντας τον περιβάλλοντα χώρο.Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, η επίθεση έγινε λίγο  μετά τις 21:00 απόψε. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως δεν προκλήθηκε τραυματισμός ούτε καμία σοβαρή υλική, τεχνική ζημιά.

21:09 Ο Πρόεδρος Τραμπ επέμεινε και απόψε πως οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν συνεχίζονται και πως η ηγεσία του τον διαβεβαίωσε πως δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

19:50 Ένα σχετικά πρόσφατο ρεπορτάζ της κινέζικης εφημερίδας  South Morning Post αναδημοσιεύει σήμερα το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV αναφορικά με την σημαντική μείωση των αποθεμάτων σπάνιων γαιών που διαθέτουν οι ΗΠΑ για την αναπλήρωση των οπλικών συστημάτων. Το ρεπορτάζ της κινέζικης εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2026, με βάση ανώνυμες πηγές στις ΗΠΑ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν αποθέματα σπάνιων γαιών για περίπου ένα δίμηνο.Το δημοσίευμα εμφανίστηκε λίγο πριν την ημερομηνία της τελικώς αναβληθείσας επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, υποδηλώνοντας ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την έλλειψη ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ανάλογο ρεπορτάζ έβγαλε τις τελευταίες μέρες και το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Στο μεταξύ το αμερικανικό oil.com επισήμανε τις πυρετώδεις προσπάθειες που καταβάλλουν δύο  μικρές (επί του παρόντος) αμερικανικές εταιρίες η REalloys και η Energy Fuels ώστε να αναπτύξουν νέες μονάδες επεξεργασίας σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ και να απεξαρτηθούν από την κινέζικη παραγωγή ως του χρόνου, (2027).

18:52 Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 40 πυραύλους προς τις περιοχές που συνορεύουν με τον Λίβανο κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου κύματος επιθέσεών της.

18:45 Σύμφωνα με το Reuters, η διαπραγματευτική θέση του Ιράν έχει σκληρύνει σημαντικά από την έναρξη του πολέμου, με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) να παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Τρεις «ανώτερες πηγές» στην Τεχεράνη φέρονται να δήλωσαν ότι εάν η διαμεσολάβηση τρίτων οδηγήσει σε σοβαρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, το Ιράν θα απαιτήσει όχι μόνο τον τερματισμό του πολέμου, αλλά και παραχωρήσεις που πιθανότατα θα αποτελέσουν κόκκινες γραμμές για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν εγγυήσεις κατά μελλοντικής στρατιωτικής δράσης, αποζημιώσεις και την επίσημη ανάληψη του ελέγχου του Στενού του Ορμούζ. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το Ιράν θα αρνηθεί επίσης οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του, διατηρώντας τη σχετική κόκκινη γραμμή του.

17:24 Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο επανέλαβε την «έκκληση» προς το Ισραήλ να μην κλιμακώσει την χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο προειδοποιώντας για τις παρεπόμενες μεγαλύτερες ανθρωπιστικές επιπτώσεις.  Η έκκλησή του δεν φάνηκε να έχει άμεσα κανενός είδους τύχη στο Ισραήλ. Παράλληλα, επαίνεσε την απόφαση του Λιβάνου να απελάσει νωρίτερα σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν στη Βηρυτό.

16:30 Μεγάλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το χωριό Ταϊμπέχ του νότιου Λιβάνου.

15:35 Δύο δεξαμενόπλοια με ινδική σημαία διέσχισαν το Στενό του Ορμούζ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν, ανέφερε το Νέο Δελχί. Το Ινδικό Υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαίωσε ότι τα δεξαμενόπλοια, που μετέφεραν περισσότερους από 92.000 τόνους υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG), διέσχισαν το στενό. Ινδοί επιβαίνουν στα πλοία, ανέφερε το Reuters. Το υπουργείο δήλωσε ότι τα πλοία αναμένεται να φτάσουν σε λιμάνια στην Ινδία μεταξύ 26 και 28 Μαρτίου. Τα δεξαμενόπλοια είχαν φορτώσει LPG στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ πριν διέλθουν από το στενό, ανέφερε το Reuters.

15:20 Πληρώματα ασθενοφόρων στην πόλη Μπουρτζ αλ-Σαμαλί του νότιου Λιβάνου εργάζονται για την απομάκρυνση των τραυματιών μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

15:05 Οι Φιλιππίνες κήρυξαν κατάσταση εθνικής ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, καθώς οι διαταραχές που συνδέονται με τον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν και την κρίση στο Στενό του Ορμούζ απειλούν τον εφοδιασμό σε καύσιμα και αυξάνουν τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου. Ο Πρόεδρος Φερδινάνδος Μάρκος Τζούνιορ ενέκρινε μέτρα έκτακτης ανάγκης για την εξασφάλιση του εφοδιασμού σε πετρέλαιο, τη διασφάλιση της ροής βασικών αγαθών και τη σταθεροποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι τα τρέχοντα αποθέματα καυσίμων καλύπτουν μόνο περίπου 45 ημέρες και διευθετούνται πρόσθετες εισαγωγές πετρελαίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ για ένα έτος.

14:20 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο στόχευσε μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Ναμπατιέ και σκότωσε τους τραυματιοφορείς Αλί Χασάν Νιζάρ Τζαμπέρ και Ζουντ Μοχάμαντ Σουλεϊμάν.

14:00 Αφού κήρυξε τον Ιρανό πρέσβη ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και τον διέταξε να εγκαταλείψει τη χώρα, ο Λίβανος κάλεσε επίσης τον απεσταλμένο του στο Ιράν για διαβουλεύσεις, επικαλούμενος «παραβίαση των διπλωματικών κανόνων και των καθιερωμένων πρακτικών» μεταξύ των δύο χωρών από την Τεχεράνη.

13:15 Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφέρει ότι τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν πέντε βαλλιστικούς πυραύλους και 17 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον της χώρας του Κόλπου. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των επιθέσεων από την έναρξη του πολέμου 372 πυραύλους και 1.806 drones.

13:10 Στα άκρα οι σχέσεις της κυβέρνησης του Λιβάνου με το Ιράν, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Τεχεράνης στην Βηρυτό να εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι την Κυριακή, κηρύσσοντάς τον ανεπιθύμητο πρόσωπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ιρανική πρεσβεία θα εξακολουθήσει να έχει έναν επιτετραμμένο για να ηγηθεί της διπλωματικής της αποστολής.

13:05 Το Ιράν διόρισε τον Μοχάμεντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ, πρώην διοικητή των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ως νέο γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, στη θέση του Αλί Λαριτζανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

12:25 Η Ρωσία δεν θέλει να δει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να επεκτείνεται στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις σε ρωσικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα, τα οποία πιστεύεται ότι μετέφεραν όπλα στο Ιράν. «Όσο για αυτές τις αναφορές, δεν τις έχουμε δει. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καμία πληροφορία επί του θέματος», σημείωσε.

11:50 Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις σε αυτό που αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο, μέχρι τον ποταμό Λιτάνι, «μέχρι να εξαλειφθεί η απειλή της Χεζμπολάχ».

11:00 Σειρήνες ήχησαν στην Άκρε και στα προάστια Κραγιότ της Χάιφα, αφότου η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν και δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για πρόσκρουση ή τραυματισμούς.

10:20 Αεροπορικά πλήγματα με στόχο εγκατάσταση, που ανήκει στις ιρακινές σιιτικές Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 μαχητές, μεταξύ των οποίων ο διοικητής επιχειρήσεων των PMF στην Άνμπαρ, ενώ άλλοι 30 τραυματίσθηκαν, έγινε γνωστό από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας και υγειονομικούς.

09:55 Αμερικανο-ισραηλινές επιδρομές στοχοποίησαν δύο εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και έναν αγωγό, στο Ιράν. «Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιθέσεων που πραγματοποιούνται από τον σιωνιστή και τον Αμερικανό εχθρό, το κτίριο της διοίκησης φυσικού αερίου και ο σταθμός ρύθμισης της πίεσης φυσικού αερίου στην οδό Καβέχ στο Ισφαχάν έγιναν στόχος», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις στο κεντρικό Ιράν υπέστησαν «μερικές ζημιές». Ανέφερε ότι μια επίθεση στόχευε επίσης τον αγωγό φυσικού αερίου του σταθμού παραγωγής ενέργειας Khorramshahr, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

09:50 Ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν, Αμπάς Αλιαμπάντι υποβάθμισε την απειλή επιθέσεων στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Ιράν, λέγοντας ότι η χώρα έχει αποκεντρώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζει να επισκευάσει γρήγορα σταθμούς σε περίπτωση που πληγούν.

09:45 Ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα και έξι τραυματίες στο κέντρο του Τελ Αβίβ προκάλεσε ιρανικός πύραυλος με κεφαλή περίπου 100 κιλών εκρηκτικών, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης.

09:25 Η Amazon Web Services, θυγατρική της Amazon που προσφέρει υπηρεσίες cloud computing, αναφέρει ότι οι δραστηριότητές της στο Μπαχρέιν έχουν «διακοπεί» λόγω της δραστηριότητας των drones, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

09:10 Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, συζήτησε «πιθανές διαπραγματεύσεις» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη.

08:10 Πυροσβέστες στο Μπαχρέιν έσβησαν πυρκαγιά σε εγκατάσταση που προκλήθηκε από ιρανική επίθεση, ανακοίνωσαν οι αρχές χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

07:00 Ισραηλινός βομβαρδισμός τα ξημερώματα στο Μπσαμούν, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βηρυτού, σκότωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, σύμφωνα με έναν αρχικό απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

06:50 Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι αναχαίτισε περισσότερα από 20 drones στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στο Κουβέιτ, ορισμένες ενεργειακές υποδομές επλήγησαν και υπήρξαν μερικές διακοπές ρεύματος.

06:30  Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην Ιερουσαλήμ έπειτα από δεύτερη προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού για την εκτόξευση ακόμη μιας ομοβροντίας πυραύλων από το Ιράν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρκαγιά στην Καλλιθέα Φαρσάλων

Πόλεμος στο Ιράν: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν 2 ιρανικά drone – Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Βηρυτό (upd)

Σεισμός στην Εύβοια – Κλειστά αύριο τα σχολεία σε Μαντούδι – Λίμνη – Αγία Άννα και στο Προκόπι (upd)

Ο ΟΠΕΚ+ θα αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή μέχρι το τέλος του 2026

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα