ΑΘΗΝΑ
13:58
|
30.04.2024
Δεν αντέχει και τρίτο lockdown το λιανεμπόριο. Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στον Άδωνι Γεωργιάδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εικόνες συνωστισμού σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους και σε μεγάλα πολυκαταστήματα της πρωτεύουσας έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους κάνοντας λόγο για “απαράδεκτες καταστάσεις”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία του λιανεμπορίου, το υπουργείο Ανάπτυξης εισηγήθηκε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων να συνεχίσει η λειτουργία του σε όλη την χώρα σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες με μία εξαίρεση στην Αττική όπου θα επιβληθεί το click away και το click in shop στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και στα κοσμηματοπωλεία.

Φορείς της αγοράς βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να βρεθεί μία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές λύση ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία θα τονίζεται ότι το λιανεμπόριο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί καθώς δεν αντέχει και τρίτο lockdown ο κλάδος.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών που αφορά στην πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, οι επτά στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφενός γιατί δεν δύνανται να καλύψουν τις οφειλές τους που γιγαντώθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown και αφετέρου γιατί παρά τις εκπτώσεις οι 7 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μείωση του τζίρου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το δείγμα της έρευνας πραγματοποιήθηκε σε 100 καταστήματα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα ένας στους δύο ερωτηθέντες, απάντησε ότι το σημαντικότερο μέτρο για την επιβίωση της επιχείρησής του είναι η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών. Παράλληλα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι η ενίσχυση και η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης. Το 21% θεωρεί σημαντικότερο παράγοντα, την μείωση των ενοικίων έως το τέλος της κρίσης, ενώ μόλις το 7% επιθυμεί τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αυξήσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων τους.

Επιπλέον, η πλειονότητα των μελών της επιτροπής, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κλείνει προς την κατεύθυνση της λήψης άμεσων και «σκληρών» προληπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και έχει τεθεί στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί στις κηρυχθείσες από αύριο «κόκκινες» περιοχές. Υπενθυμίζεται πως και η Αττική είναι ένα βήμα πριν γίνει «κόκκινη».


Τέλος, οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών δε φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς η επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι μικρή. Ωστόσο, εξακολουθεί να τους προβληματίζει η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κομισιόν: Ερευνά την Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Νέες συλλήψεις για την Greek Mafia

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα