ΑΘΗΝΑ
05:42
|
28.04.2024
Είναι πολιτικός που μπορεί (λόγω της στενής σχέσης με τον Ερντογάν) να έχει πρόσθετο ειδικό βάρος...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνευ απροόπτου ο 62χρονος Τούρκος πολιτικός Μουράτ Μερτσάν αναμένεται να διοριστεί σύντομα νέος πρέσβης της χώρας του στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση ο Μερτζάν αναμένεται να γράψει Ιστορία ως ο πρώτος (μετά από πολλά χρόνια) πρέσβης, μη επαγγελματίας διπλωμάτης, της χώρας του που αναλαμβάνει σημαντικό πόστο με “διαβατήριο” την πολιτική του ιδιότητα (εν προκειμένω ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ).

Σύμφωνα με εκτενές σημερινό ρεπορτάζ του Αl Monitor, ο Μερτσάν θεωρείται ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Τούρκου προέδρου καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που αφορούν τις τεταμένες αμερικανο-τουρκικές σχέσεις με ζητήματα αιχμής τους ρωσικούς πυραύλους S-400, το πάγωμα της αγοράς αμερικανικών μαχητικών τύπου F-35 και της συμμετοχής της Τουρκίας στην συμπαραγωγή τους.

Ο αντικαταστάτης του σημερινού, απερχόμενου πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ Σερντάρ Κιλίτς που είναι Ουάσιγκτον από το 2014, θεωρείται (κατά μία εκδοχή) πολιτικός που μπορεί (λόγω της στενής σχέσης με τον Ερντογάν) να έχει πρόσθετο ειδικό βάρος. Από την άλλη ιδιαίτερο προσόν θεωρούνται όχι μόνον οι παλιότερες σπουδές του σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ αλλά και οι υψηλές γνωριμίες που έχει αποκτήσει, λόγω δουλειάς και πολιτικών διασυνδέσεων, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο χρόνος θα δείξει εάν τελικά ο Μερτσάν θα αναλάβει αυτή την δύσκολη αποστολή και εάν θα καταφέρει να την διεκπεραιώσει αποφορτίζοντας τις τεταμένες (εδώ και καιρό) τουρκο-αμερικανικές σχέσεις…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα