ΑΘΗΝΑ
23:39
|
20.09.2024
Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους της Πολωνίας διαμαρτυρόμενοι για την νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις εάν δεν πληρούνται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις σε ολόκληρη την Πολωνία την Παρασκευή, την τρίτη ημέρα των διαδηλώσεων ενάντια στην σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων που τέθηκε σε ισχύ από τη συντηρητική κυβέρνηση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας, φωνάζοντας “ελευθερία, ισότητα, πρόσβαση στην άμβλωση”. Κάποιοι έφεραν πλακάτ που έγραφαν “Φοβάμαι να ζήσω εδώ” και “Η απαγόρευση της άμβλωσης αποτελεί διάκριση κατά των φτωχών”.

Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται ως επακόλουθο της απόφασης που εξέδωσε τον Οκτώβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο λέγοντας ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης λόγω εμβρυϊκών ανωμαλιών θεωρείται αντισυνταγματικός, ακυρώνοντας την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αιτιολόγηση των νομίμων αμβλώσεων στο κατά πλειοψηφία καθολικό έθνος.

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ αργά την Τετάρτη (27/1), όταν δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η άμβλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα μόνο σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας και όταν κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή της μητέρας, θέτοντας την Πολωνία εκτός της ευρωπαϊκής γενικής τάσης. Οι γιατροί που αψηφούν το νόμο θα τιμωρούνται με φυλάκιση.

Η χώρα συγκλονίστηκε για εβδομάδες από τις πανεθνικές διαδηλώσεις, μετά την απόφαση του δικαστηρίου στις 22 Οκτωβρίου, οι οποίες σύντομα μετατράπηκαν σε έκρηξη θυμού εναντίον της εθνικιστικής κυβέρνησης και της ισχυρής Καθολικής Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι είχε επηρεάσει το δικαστήριο στην απόφασή του, αν και πρόκειται για ένα από τα δικαστικά όργανα που η ίδια αναθεώρησε το πλαίσιο λειτουργίας του κατά τη διάρκεια μεταρρυθμίσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι πολιτικοποίησαν τα δικαστήρια.

Η άμβλωση έχει καταστεί ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα από τότε που το κυβέρνηση ανέβηκε στην εξουσία το 2015, υποσχόμενη να επιστρέψει σε μια παραδοσιακή, ευσεβή κοινωνία. Ο Krzysztof Sobolewski, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι παράνομες λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας. Ο ίδιος δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι άνθρωποι που διοργανώνουν αυτές τις διαμαρτυρίες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι διακινδυνεύουν τη ζωή των συμμετεχόντων και εκείνων που βρίσκονται κοντά τους.

Πηγή: Thomson Reuters Foundation News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα