ΑΘΗΝΑ
11:00
|
28.04.2024
Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, τα ξένα στρατεύματα πρόκειται να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά τον Μάϊο, παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα διεθνή στρατεύματα σχεδιάζουν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την προθεσμία του Μαΐου που προβλέπεται από τη συμφωνία των ανταρτών Ταλιμπάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα μπορούσε οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων με τους Ταλιμπάν απαιτώντας πλήρη απόσυρση.

Η κυβέρνηση του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε συμφωνία με τους Ταλιμπάν στις αρχές του περασμένου έτους, ζητώντας την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων έως τον Μάιο με αντάλλαγμα τους αντάρτες που πληρούσαν ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Ο Τραμπ χαιρέτισε τη συμφωνία – η οποία δεν περιλάμβανε την αφγανική κυβέρνηση – ως τη λήξη των δύο δεκαετιών πολέμου και μείωσε τα στρατεύματα των ΗΠΑ σε 2.500, τα λιγότερα από το 2001.

Πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν πως εξετάζονται σχέδια για το τι θα συμβεί μετά τον Απρίλιο, τα οποία πιθανότατα θα αποτελέσουν το κορυφαίο ζήτημα στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 17-18 Φεβρουαρίου, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα νέο εξουσιοδοτημένο ΝΑΤΟ να καθορίσει πώς θα διαμορφωθεί η διαδικασία. Διπλωμάτες και ειδικοί αναφέρουν ότι οι θέσεις του ΝΑΤΟ καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές, μετά την παράκαμψη της συμμαχίας από τον Τραμπ. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα, αλλά η βία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε πως κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν θέλει να παραμείνει στο Αφγανιστάν περισσότερο από ό, τι χρειάζεται, αλλά είναι σαφές ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ σχετίζεται με τις υφιστάμενες συνθήκες, καθώς οι σύμμαχοι συνεχίζουν να αξιολογούν τη συνολική κατάσταση και να διαβουλεύονται για το μέλλον. Είπε ότι περίπου 10.000 στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, βρίσκονται στο Αφγανιστάν και πως αυτά τα επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν περίπου τα ίδια μέχρι τον Μάιο, αλλά το σχέδιο πέρα ​​από αυτό δεν είναι σαφές.

Η Καμπούλ και ορισμένες ξένες κυβερνήσεις και υπηρεσίες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις λόγω της κλιμάκωσης της βίας και της αποτυχίας διακοπής των σχέσεων με μαχητικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα, πράγμα που οι ίδιοι αρνούνται.

Η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντικατέστησε τον Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ξεκίνησε την επανεξέταση της ειρηνευτικής συμφωνίας του προκατόχου του. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους, αλλά η Ουάσιγκτον έχει παραμείνει αφοσιωμένη στη διαδικασία και δεν έχει αποφασίσει σχετικά με τα μελλοντικά επίπεδα στρατευμάτων.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να φέρει τον υπεύθυνο τερματισμό των διαρκών πολέμων προστατεύοντας παράλληλα τους Αμερικανούς από τρομοκρατικές ενέργειες και άλλες απειλές.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν ανησυχούν όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες για την πιθανότητα η Ουάσινγκτον να διαφοροποιήσει τις παραμέτρους της συμφωνίας και να διατηρήσει τα στρατεύματά της στη χώρα μετά το Μάιο.

Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν στην Ντόχα ανέφερε ότι έχουν μεταφερθεί οι ανησυχίες στην Ουάσινγκτον, αλλά τους διαβεβαίωσαν την τηρήσουν και να ενεργήσουν σύμφωνα με τη συμφωνία της Ντόχα. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στο έδαφος του Αφγανιστάν δείχνει κάτι άλλο και γι ‘αυτό αποφάσισαν να στείλουν τις αντιπροσωπείες τους για να πάρουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων τους. Μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα το Ιράν και τη Ρωσία και ο ηγέτης είπε ότι έρχονται σε επαφή και με την Κίνα.

Αν και έχουν πραγματοποιηθεί άτυπες συναντήσεις μεταξύ διαπραγματευτών στη Ντόχα, η πρόοδος σταμάτησε τις τελευταίες εβδομάδες μετά από διάλειμμα σχεδόν ενός μήνα, σύμφωνα με διαπραγματευτές και διπλωμάτες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπίχ Μουχαχίντ δήλωσε ότι οι αντάρτες παραμένουν αφοσιωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία χωρίς αμφιβολία και ότι εάν η συμφωνία της Ντόχα δεν εφαρμοστεί θα υπάρξουν συνέπειες και την ευθύνη για αυτό θα την έχει η πλευρά που δεν τηρεί τη συμφωνία. Οι προσδοκίες των Ταλιμπάν είναι επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα σκεφτεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να αποφύγει τις δικαιολογίες για την παράταση του πολέμου στο Αφγανιστάν. Εάν η κατάσταση παραμείνει ασαφής, οι Ταλιμπάν ενδέχεται να αυξήσουν τις επιθέσεις, ενδεχομένως για άλλη μια φορά στις διεθνείς δυνάμεις.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα