ΑΘΗΝΑ
02:09
|
28.04.2024
Ούτε ευθύνονται οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι για την μετάδοση του κορονοϊού. Ισχυρότερο το σενάριο των εισαγόμενων κατεψυγμένων κρεάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Γουχάν, αποδεικνύουν ότι δεν ευθύνονται οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι για τη μετάδοση του κορονοϊού και ότι δεν διέρρευσε ο κορονοϊός από εργαστήριο της Γουχάν.

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ τονίζουν ότι παρ’ ότι εξετάζεται η πιθανότητα ο ιός Sars-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο Covid- 19 να προήλθε από ζωονοσογόνα στελέχη, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμή το ζώο – ξενιστής.

Επιπλέον, οι ερευνητές του ΠΟΥ επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι ο κορονοϊός δεν διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν και ζήτησαν να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη έρευνα σχετικά με αυτή τη θεωρία.

Αντ ‘αυτού, ο Peter Embarek, αρχηγός της ομάδας του ΠΟΥ, δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σχετικά με το εάν ο ιός εισήχθη στη χώρα – πιθανώς από κατεψυγμένα κρέατα που πωλήθηκαν στην αγορά της Γουχάν.

Περιγράφοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Δρ. Embarek είπε ότι η ομάδα δεν κατάφερε να προσδιορίσει από πού προήλθε ο ιός ή πώς μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο.

Καθώς εξήγησε ότι οι άνθρωποι και οι νυχτερίδες δεν έρχονται σε στενή επαφή στην Ουχάν και ότι τα δείγματα άγριων ζώων, κατοικίδιων ζώων και ζώων εκτροφής που εξετάστηκαν δεν απέδειξαν αυτή τη θεωρία.

“Αν και οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο, δείγματα κορονοϊού που ανιχνεύτηκαν σε αυτά τα είδη, δεν είναι πανομοιότυπα με τον ιό Sars-Cov-2” επεσήμανε ο καθηγητής Λιάνγκ Γονιάν, επικεφαλής του ειδικού πάνελ για τη νόσο Covid-19 στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας που συνεργάζεται με την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι, στα δείγματα που ελήφθησαν από νυχτερίδες των σπηλαίων στην Γουχάν και σε άλλες τοποθεσίες, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την παρουσία του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

“Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς κατάφερε να παρεισφρήσει ο ιός Sars-Cov-2 στην υπαίθρια αγορά της Γουχάν. Η αγορά αυτή ήταν μία από τις τοποθεσίες όπου ξέσπασε η επιδημία αλλά η μετάδοση του ιού γινόταν και σε άλλα σημεία της πόλης”, σημείωσε ο καθηγητής ο καθηγητής.

Tόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο ιός Sars-Cov-2 είχε εξαπλωθεί στον πληθυσμό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προσδιοριστεί εάν είχε εξαπλωθεί στην Γουχάν πριν από αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η δεκαμελής ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφτηκε την Κίνα στις αρχές του Ιανουρίου με στόχο την έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας που σκότωσε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Το Πεκίνο παρ’ ότι κατάφερε να εξαλείψει εντελώς την επιδημία στη χώρα, δέχτηκε πολλαπλές βολές από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που δεν σταμάτησε να το κατηγορεί ως υπεύθυνο για την εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη.

Οι κινεζικές αρχές από την πλευρά τους έχουν επανειλημμένα αντικρούσει τις κατηγορίες περί “κινεζικού ιού προερχόμενου από την Γουχάν”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα