ΑΘΗΝΑ
23:33
|
22.09.2024
Βίντεο με Κολομβιανούς αντάρτες του ELN επιχείρησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και την επικράτηση του υποψηφίου της Αριστεράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας είδος φραγκόκοτας κι ένας παρατηρητικός ορνιθολόγος ξεσκέπασαν την απόπειρα αγνώστων να επηρεάσουν τις εκλογές στον Ισημερινό διοχετεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα fake βίντεο που εμφάνιζε αντάρτες του “Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης” της Κολομβίας (ELN) να στηρίζουν την υποψηφιότητα του Αντρές Αραούς για την προεδρία της χώρας.

Στο βίντεο, το οποίο εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τη διενέργεια των εκλογών της περασμένης Κυριακής και έγινε viral, τρεις μασκοφόροι και ένοπλοι αντάρτες στέκονται μπροστά από τη κοκκινόμαυρη σημαία του ELN και καλούν τους πολίτες του Ισημερινού να στηρίξουν τον υποψήφιο του συνασπισμού “Ένωση για την Ελπίδα” (Unión por la Esperanza, UNES), Αντρές Αραούς.

Ο ELN είναι επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία μετά την παύση του εμφυλίου και έχει κατηγορηθεί για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες και στη διακίνηση ναρκωτικών. Με λεζάντα “Κολομβιανή ζούγκλα” κάποιοι θέλησαν να συνδέσουν τον Αραούς με τους αντάρτες, αλλά τους πρόδωσε το τιναμού και ένας ορνιθολόγος που το εντόπισε σε ένα στοπ-καρέ του βίντεο.

“Αναγνώρισα αμέσως το τιναμού και κατάλαβα ότι το βίντεο δεν υπήρχε περίπτωση να είχε γυριστεί στην Κολομβία”, λέει στον βρετανικό Γκάρντιαν (Guardian) ο ορνιθολόγος Μανουέλ Σάντσες και εξηγεί ότι το εν λόγω πτηνό της οικογένειας εδαφόβιων σποροφάγων πτηνών της τάξης Τιναμιόμορφα (Tinamiformes) της ομοταξίας παλαιόγναθα (Palaeognathae), με τυπικό εκπρόσωπο το γένος τιναμού (Tinamus), απλά δεν απαντάται στην Κολομβία. Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο πτηνό απαντάται στο οικοσύστημα του βορείου Ισημερινού και του βορειοδυτικού Περού.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το εβδομαδιαίο περιοδικό “Σεμάνα” της Κολομβίας. Ο ELN αμέσως αντέδρασε διαψεύδοντας τη στήριξή του στον Αντρές Αραούς και αμφισβητώντας την αυθεντικότητα του βίντεο.  

Ο Αντρές Αραούς πάντως κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Ισημερινού αποσπώντας το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των αντιπάλων του. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου και των νέων μελών της Εθνοσυνέλευσης του Ισημερινού θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.  

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Μεξικό: Δεκάδες νεκροί καθώς φατρίες μάχονται για τον έλεγχο του καρτέλ της Σιναλόα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα