ΑΘΗΝΑ
13:45
|
27.04.2024
Οι υπερβολικές φήμες για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μειώνουν τη σημασία του ερωτήματος για τη διαδοχή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι προς το παρόν υπερβολικές φήμες για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μειώνουν τη σημασία του ερωτήματος για τη διαδοχή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Θα είναι μια γρήγορη και αποφασιστική διαδικασία ή θα γίνουμε θεατές ενός μαραθώνιου που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε εμφύλιο εντός του Βορρά;

Εαν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πεθάνει ή η υγεία του δεν του επιτρέπει να ασκει τα καθήκοντά του, το ιστορικό προηγούμενο λέει πως η εξουσία περνάει από τον πατέρα στο γιο. Αλλά με το μεγαλύτερο αγόρι του Κιμ να είναι μόλις 10 χρονών αυτή η επιλογή μάλλον πρέπει να διαγραφεί.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η μικρότερη αδερφή του Κιμ, έχει τραβήξει τα φώτα πάνω της καθώς συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών αποσύρθηκε από το προσκήνιο, ένδειξη πως θεωρήθηκε υπεύθυνη για την εξέλιξη. Αλλά επανήλθε αργότερα ως επικεφαλής της προπαγάνδας.

Ωστόσο το φύλο της Κιμ Γιο Γιονγκ ενδέχεται να αποδειχτεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο με βάση τα πρότυπα της Βόρειας Κορέας. Σε μια τέτοια περίπτωση η βιολογία ευνοεί τον Κιμ Γιονγκ Τσουλ, μεγαλύτερο αδερφό του Κιμ, και τον Κιμ Πιονγκ Ιλ, θείο του Κιμ και μοναδικό εν ζωή αδερφό του πατέρα του.

Εκτός του κύκλου των συγγενών υπάρχουν δύο αξιωματούχοι με προδιαγραφές διαδόχου: ο πρωθυπουργός Κιμ Για Ριόνγκ και ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Τσοε Ριονγκ Χάε

Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κούρσας διαδοχής, η ελίτ του καθεστώτος δεν έχει κανένα συμφέρον να επιτρέψει τη σπατάλη ανθρώπινων και υλικών πόρων σε ένα εμφύλιο που μαθηματικά θα οδηγήσει σε κατάρρευση. Πιθανότερο είναι να πρυτανεύσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και σύντομα να επιτευχθεί μια συλλογική απόφαση.

Ωστόσο η τύχης της Βόρειας Κορέας δεν κρίνεται μόνο εντός της επικράτειάς της. Η Νότια Κορέα, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι βέβαιο πως έχουν τη βούληση να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Αλλά η Νότια Κορέα δεν έχει κανένα λόγο να διακινδυνεύσει μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, το τίμημα της οποίας θα κληθεί να πληρώσει και η ίδια, αν όχι κυρίως αυτή.

Οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με τον κορονοϊό, και με τις εκλογές του φθινοπώρου στον ορίζοντα είναι απίθανο να υποκύψουν στον πειρασμό μιας περιπέτειας στην κορεατική χερσόνησο.

Απομένει η Κίνα, που είναι η μόνη χώρα που ο λόγος της μετράει στην Πιονγιάνγκ, αν μη τι άλλο επειδή προσφέρει το αναγκαίο οικονομικό οξυγόνο. Αλλά το Πεκίνο έχει δείξει πως προτιμά να επεμβαίνει αθόρυβα και διακριτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα