ΑΘΗΝΑ
19:21
|
21.09.2024
Δείχνει πόσο κινδύνεψαν οι Μάικ Πενς και Μιτ Ρόμνεϊ από τους διαδηλωτές της 6ης Ιανουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα ακόμα σκληρό και δραματικό βίντεο συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα της δεύτερης δίκης του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, με τους Δημοκρατικούς να τον κατονομάζουν τον “κύριο υποκινητή” της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Το βίντεο καταγράφει τις μάχες σώμα με σώμα των αστυνομικών με τους εισβολείς και τις απελπισμένες εκκλήσεις τους για ενισχύσεις. Καταγράφει επίσης το πώς οι αστυνομικοί φυγάδευαν κάποιους πολιτικούς από τους διαδηλωτές λίγο πριν μπουν μέσα στα γραφεία τους. Ειδικότερα, υπάρχει στιγμιότυπο, στο οποίο ο γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ κινείται προς το πλήθος των διαδηλωτών και τον απομακρύνει την τελευταία στιγμή ο αστυνομικός του Καπιτωλίου, Γιουτζίν Γκούντμαν. Σε άλλο στιγμιότυπο φαίνεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και η οικογένειά του να εγκαταλείπουν το γραφείο του ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν “απαγχονίστε τον” κατηγορώντας για προδοσία απέναντι στον Τραμπ. Ο Μάικ Πενς κατηγορείται ότι αρνήθηκε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές αναπαράγοντας σχόλια και δηλώσεις του πρώην πρόεδρου στο Twitter κατονόμασαν τον Τραμπ ως “κύριο υποκινητή” των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου. Για την καταδίκη του Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας και μέχρι στιγμής η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών παραμένει πιστή στον πρώην πρόεδρο.

Το πλήθος των διαδηλωτών, οπαδών του Τραμπ “εστάλη εδώ από τον πρόεδρο, προσκλήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ”, τόνισε ο Δημοκρατικός βουλευτής και βασικός κατήγορος Τζέιμι Ράσκιν στην έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης του σώματος. Τα αποδεικτικά στοιχεία “θα δείξουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το ρόλο του ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων για να γίνει ο κύριος υποκινητής μιας επικίνδυνης εξέγερσης”, πρόσθεσε. Μία ημέρα νωρίτερα κατά την εκδίκαση της συνταγματικότητας της διαδικασίας ο Ράσκιν έδειξε στο σώμα της Γερουσίας βίντεο με τον Τραμπ να φέρεται να παρακινεί τους οπαδούς του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο: “Θα πάμε στο Καπιτώλιο, θα είμαι κι εγώ εκεί, και αν δεν πολεμήσετε σαν τρελοί, δε θα έχετε χώρα”, λέει ο πρώην πρόεδρος στα μονταρισμένα πλάνα που προβλήθηκαν στη Γερουσία.

Στη δεύτερη δίκη του από το Σώμα, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορείται για “υποκίνηση σε ανταρσία”. Οι έξι Δημοκρατικοί βουλευτές που θα παίξουν τον ρόλο της Εισαγγελίας υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ “πρόδωσε το αμερικανικό έθνος”, ενθαρρύνοντας ανταρσία, κάτι που χαρακτήρισαν “το βαρύτερο έγκλημα εναντίον του συντάγματος”. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριξαν, στο δικό τους γραπτό υπόμνημα, ότι η δίκη συνιστά “πολιτικό θέατρο” των Δημοκρατικών.

Πηγή: BBC, CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα