ΑΘΗΝΑ
04:50
|
20.04.2024
Οι Δημοκρατικοί πρόβαλαν βίντεο από την εισβολή στο Καπιτώλιο μονταρισμένο με πλάνα από ομιλία του τέως Προέδρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της πλήρους διεξαγωγής της δίκης του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας, στηρίζοντας το επιχείρημα των Δημοκρατικών ότι η διαδικασία επιτρέπεται με βάση το Σύνταγμα της χώρας.

Οι συνήγοροι του Τραμπ υποστήριξαν ότι είναι αντισυνταγματικό να διεξαχθεί μια δίκη ενός τέως προέδρου. Ωστόσο, η εισήγηση των Δημοκρατικών εγκρίθηκε με 56 ψήφους υπέρ και 44 κατά. Μια μικρή μερίδα των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών συστρατεύτηκε με τους Δημοκρατικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για “υποκίνηση στάσης” κατά την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο στις αρχές του περασμένου μήνα διακόπτοντας στο σώμα του Κογκρέσου τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι ξεκίνησαν τη διαδικασία προβάλλοντας βίντεο με μονταρισμένα πλάνα από ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου και τη μετέπειτα εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, η οποία στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων.

“Αυτό είναι βαρύτατο αδίκημα και πλημμέλημα”, δήλωσε ο Δημοκρατικός κατήγορος, βουλευτής του Μέριλαντ, Τζέιμι Ράσκιν, παρουσιάζοντας το επίμαχο βίντεο στη Γερουσία.  “Αν αυτό δεν είναι αδίκημα για αποπομπή, τότε τι είναι”, αναρωτήθηκε. Ο Ράσκιν, που ήταν καθηγητής Nομικής, υποσχέθηκε ότι θα αποφύγει τα ενοχλητικά, σχοινοτενή “μαθήματα” και έδειξε τα μονταρισμένα πλάνα, διάρκειας δέκα λεπτών. Στο βίντεο υποστηρικτές του Τραμπ απαθανατίζονται να γκρεμίζουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του Καπιτωλίου και να χτυπούν αστυνομικούς. Καταγράφεται επίσης η στιγμή που οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες της αίθουσας της Βουλής, ενώ οι βουλευτές κρύβονταν, καθώς και τη στιγμή που ένας αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει τη διαδηλώτρια Άσλι Μπάμπιτ, βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας, που επιχειρούσε να μπει στο κτίριο από ένα σπασμένο παράθυρο.

Σε μια άλλη σκηνή, ένας ταραξίας ψάχνει στο γραφείο ενός βουλευτή και ακούγεται να λέει: “Κάτι πρέπει να υπάρχει εδώ για να το χρησιμοποιήσουμε εναντίον αυτών των αλητών”. Στα ενδιάμεσα το βίντεο δείχνει αποσπάσματα από την ομιλία του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του, τους οποίους καλεί “να αγωνιστούν διαολεμένα”.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της διαδικασίας καθαίρεσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γερουσία έχει τη δικαιοδοσία να τον δικάσει”, υπογράμμισε ο Ράσκιν.

Με βίντεο “απάντησε” και ο Ντέιβιντ Σόεν, συνήγορος του Τραμπ. Τα αποσπάσματα που έδειξε ο δικηγόρος ήταν από το 2017 και όπως τόνισε αποτελούν απόδειξη του “ακόρεστου πόθου των Δημοκρατικών για την αποπομπή Τραμπ”.

Σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έμεινε ευχαριστημένος από την επίδοση των συνηγόρων του στη Γερουσία.

Οι εναρκτήριες εισηγήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα με την κάθε πλευρά να έχει στη διάθεσή της 16 ώρες για να επιχειρηματολογήσει. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο μόνος πρόεδρος στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία που έχει παραπεμφθεί  σε δίκη δύο φορές. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει.  

Για την καταδίκη του κ. Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της αμερικανικής Γερουσίας, το οποίο σημαίνει πως 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές θα πρέπει να συνταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς συναδέλφους τους.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα