ΑΘΗΝΑ
21:47
|
27.04.2024
Ο πραγματικός απολογισμός θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού, είπε η Ντερ Λάιεν λέγοντας πως η διαδικασία είναι "μαραθώνιος".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Αισιόδοξη” για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην ΕΕ παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις εμφανίστηκε σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την πανδημία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

“Είμαι αισιόδοξη” σε σχέση με τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine. Ωστόσο στη συνέχεια έδειξε λίγο πιο επιφυλακτική τονίζοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός θα γίνει στο τέλος του καλοκαιριού, αποκαλώντας τη διαδικασία “όχι σπριντ αλλά μαραθώνιο”.

Μετά την ένταση των τελευταίων εβδομάδων για τις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και κυρίως από την AstraZeneca, η πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίσθηκε κατευναστική.

“Οι κατασκευαστές εμβολίων είναι εταίροι μας στην πανδημία αυτή. Και αυτοί επίσης αντιμετωπίζουν ασύγκριτα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε συνέχεια νέα ζητήματα που συνήθως καταφέρνουμε να επιλύσουμε φιλικά” ανέφερε η ντερ Λάιεν, καλύπτοντας ουσιαστικά τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η συνέντευξη της προέδρου της Κομισιόν της ΕΕ δόθηκε ένα 24ωρο αφότου η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί να προσφύγει σε μονάδες παραγωγής εκτός της Ευρώπης για να είναι σε θέση να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί απέναντι στην ΕΕ.

«Περίπου το ήμισυ της ποσότητας που αναμένεται θα προέλθει από την εφοδιαστική αλυσίδα εντός της ΕΕ» και το υπόλοιπο από το διεθνές δίκτυο της εταιρείας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση γίνεται μετά και από την αντιπαράθεση για τις παραδόσεις του εμβολίου των AstraZeneca-Oxford στην ΕΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, που προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Ενωση και την βρετανοσουηδική εταιρεία.

Πριν από την έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του Ιανουαρίου, η AstraZeneca προκάλεσε την οργή των ευρωπαίων ηγετών ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παράδοση 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της στην Ενωση, εξαιτίας της ανεπάρκειας των μέσων παραγωγής στην Ευρώπη.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματική ένταση με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις Βρυξέλλες να κατηγορούν εμμέσως την AstraZeneca για προνομιακή μεταχείριση της Βρετανίας εις βάρος της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα