ΑΘΗΝΑ
12:24
|
06.10.2024
Τα σώματα των 16 μεταναστών που σφαγιάστηκαν στο Μεξικό φτάνουν στη Γουατεμάλα, όπου πρόκειται να ενταφιαστούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μεξικό επέστρεψε εχθές (12/3) τα πτώματα 16 υπηκόων της Γουατεμάλας, που σφαγιάστηκαν σε ένα από τα βόρεια σύνορά του, μια υπόθεση που προκάλεσε εκ νέου ανησυχία για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα πτώματα, μερικά από αυτά σε πολύ άσχημη κατάσταση και με εμφανή τραύματα από πυροβολισμούς, βρέθηκαν τον Ιανουάριο σε μια απομακρυσμένη περιοχή του κράτους Ταμαουλίπας στο δήμο Καμάργκο, κατά μήκος ενός περάσματος προς τις ΗΠΑ, που θεωρείται ως κύρια διάβαση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της λαθροδιακίνησης μεταναστών, καθώς βρίσκεται κοντά στο Τέξας.

Καλυμμένα με σημαίες της χώρας, τα φέρετρα έφτασαν το πρωί στην πόλη της Γουατεμάλας. Οι συγγενείς που είχαν ταξιδέψει στο ίδιο αεροπλάνο από την Πόλη του Μεξικού κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών.  Αργότερα την ίδια μέρα, τα πτώματα θα μεταφερθούν στο Κομιτανκίλο, στο δυτικό τμήμα του Σαν Μάρκος, για να ταφούν στον τόπο καταγωγής τους.

“Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των 16 θυμάτων της σφαγής στο Καμάργκο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλεχάντρο Γιαματέι, στο αεροδρόμιο. “Θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες για να μάθουμε ποιος ήταν ο υπαίτιος.” Ο ίδιος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν από την ομιλία του και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε κάθε οικογένεια.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικό αναγκάζονται να  αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες και να φύγουν από τη φτώχεια και τη βία. Πολλοί πέφτουν θύματα εγκλήματος στο επικίνδυνο ταξίδι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν για τις δολοφονίες. Οι ανακριτές είπαν ότι υποψιάζονται πως τουλάχιστον δώδεκα άτομα της κρατικής αστυνομίας είναι αναμεμειγμένα στις δολοφονίες.

Η μετανάστευση από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό επέστρεψε στην πρώτη γραμμή των περιφερειακών υποθέσεων από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, δεσμευόμενος να καταργήσει τις σκληρές πολιτικές του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ επεκτείνει την εκστρατεία στον Λίβανο

Η ακτινογραφία των 20.000 προσλήψεων στο Δημόσιο το 2025

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 65.671 ψήφισαν μέχρι τίς 11 το πρωί

Το Καζακστάν ψηφίζει για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα