ΑΘΗΝΑ
10:46
|
27.04.2024
Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Πράσινους στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στους Σοσιαλδημοκράτες στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Απώλειες για τους Χριστιανοδημοκράτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη (11 εκ. κάτοικοι) και Ρηνανία-Παλατινάτο (4 εκ. κάτοικοι). Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο κρατιδίων από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και σε αυτήν οφείλεται το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της επιστολικής ψήφου. Επιπτώσεις είχε η πανδημία και στον προεκλογικό αγώνα, ο οποίος συνέπεσε με τους περιορισμούς του lockdown, μη επιτρέποντας μεγάλες προεκλογικές εκδηλώσεις σε πλατείες και αίθουσες, επισκέψεις των υποψηφίων στα σπίτια και κομματικά περίπτερα. Καμία αλλαγή δεν αναμένεται σε ό,τι αφορά στους πρωθυπουργούς των δύο κρατιδίων.  

Οι ψηφοφόροι φαίνονται έτοιμοι να “τιμωρήσουν” τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες, καθώς τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Φαίνεται πως χρεώνονται τόσο το σκάνδαλο για τις μίζες που δέχθηκαν βουλευτές τους, όπως και την αδυναμία στην καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η κυριακάτικη Bild η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση συγκεντρώνουν το 31% το ψήφων, ενώ στις αρχές του έτους το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 36%.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, δεν επιδιώκει επανεκλογή τον Σεπτέμβριο και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) χάνει το «μπόνους της Μέρκελ» που έφερε νίκη σε τέσσερις συνεχόμενες εθνικές εκλογές. Αν και η κυβέρνηση της Merkel αρχικά ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις λόγω της επιτυχίας στην αρχική διαχείριση της πανδημίας, αντιμετώπισε αυξανόμενη κριτική λόγω του αργού ρυθμού εμβολιασμών και του μακράς διάρκειας lockdown, ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας καλά κρατεί. 

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, πρώτο κόμμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα αναδειχθούν, όπως και στις εκλογές του 2011 και του 2016, οι Πράσινοι (Grüne). Το κόμμα του δημοφιλούς πρωθυπουργού Βίνφριντ Κρέτσμαν ενδέχεται να αυξήσει το ποσοστό του από το 30,3% στις προηγούμενες εκλογές στο 32% με 34%.  Απώλειες της τάξεως του 3% με 4% θα σημειώσουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που το 2016 είχαν συγκεντρώσει το 27% των ψήφων. Εδώ και δέκα χρόνια το κρατίδιο κυβερνάται από αυτά τα δύο κόμματα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δεν θα συνεχιστεί ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός. 

Σε ό,τι αφορά στα άλλα κόμματα, το πιθανότερο είναι ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση στη βουλή του κρατιδίου θα παραμείνει το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα AfD, παρόλο που το ποσοστό του θα υποχωρήσει κατά τρεις με τέσσερις μονάδες στο 11% με 12%. Η καθοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα συνεχιστεί και φέτος, και ενώ το 2016 είχαν συγκεντρώσει ένα 12,7%, τώρα θα πρέπει να υπολογίζουν σε ένα 10% με 11%. Τα ίδια ποσοστά αναμένονται και για τους Φιλελεύθερους (FDP) που στις τελευταίες εκλογές είχαν συγκεντρώσει το 8,6% των ψήφων. Αν και προβλέπεται ότι θα αυξήσει την εκλογική της δύναμη, το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) μάλλον δεν θα εισέλθει στη βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης, επειδή δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 5% που είναι το όριο εισόδου.

Για μεγάλο διάστημα ήταν αμφίρροπη η μάχη για την πρώτη θέση στη Ρηνανία-Παλατινάτο μεταξύ του SPD και του CDU. Τελικά, φαίνεται πως θα επικρατήσουν, όπως εδώ και τριάντα χρόνια, ξανά οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες θα παραμείνουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD 32% με 33% μονάδες. Στις εκλογές του 2016 είχαν συγκεντρώσει το 36,2% των ψήφων. Αύξηση της εκλογικής τους δύναμης θα πρέπει να αναμένουν όμως τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Πράσινοι σχεδόν διπλασιάζουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων, το εκλογικό τους αποτέλεσμα από 5,3% το 2016 στο 10% και οι Φιλελεύθεροι ελαφρώς από 6,2% στο 6,5-7%. Η δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μαλού Ντράιερ, έχει ήδη δηλώσει πως σκοπεύει να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Απώλειες ως και 3% θα πρέπει να αναμένουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Από το 31,2% που είχαν συγκεντρώσει το 2016 ενδεχομένως να πέσουν στο 29%. Το δε AfD μειώνει μάλλον το ποσοστό του από 12,6% στο 9% με 10%. Και με ένα ποσοστό που θα είναι γύρω στο 3% το κόμμα Η Αριστερά θα αποτύχει μάλλον για μια ακόμη φορά να υπερπηδήσει τη ρήτρα εισόδου στη βουλή του κρατιδίου. Δεν αποκλείεται όμως αυτή τη φορά να ξεπεράσει αυτό το όριο το κεντροδεξιό κόμμα των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων». Σε δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ποσοστό τους κυμαίνεται μεταξύ 4% και το 5% των ψήφων.

Πηγή: DW

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα