ΑΘΗΝΑ
13:56
|
28.04.2024
Πέρασαν με κόκκινη μπογιά τη γραφομηχανή του δραπέτη και άφησαν την “υπογραφή” τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άγνωστοι κατέστρεψαν έργο του Banksy, το οποίο είχε πρόσφατα δημιουργήσει σε τοίχο των πρώην φυλακών του Ρέντινγκ όπου είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης ο ποιητής, δραματουργός και συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ.

Το έργο με τίτλο “Μεγάλη Απόδραση” απεικονίζει την απόδραση ενός κρατούμενου που αντί για σεντόνια χρησιμοποιεί τα δεμένα σε μια γραφομηχανή γραπτά του. Το έργο δημιουργήθηκε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου και ο Banksy επιβεβαίωσε πως πρόκειται για δική του δημιουργία με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram στις 4 Μαρτίου. Οι δράστες πέρασαν με κόκκινη μπογιά τη γραφομηχανή και από κάτω άφησαν την “υπογραφή” τους (σ.σ. tag): Team Robbo.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στον βρετανικό “Γκάρντιαν” (Guardian) η “υπογραφή” παραπέμπει στον καλλιτέχνη γκράφιτι Κινγκ Ρόμπο, ο οποίος είχε μια μακρόχρονη αντιπαλότητα με τον Banksy μέχρι τον θάνατό του, το 2014. Η αντιπαλότητα των δύο καλλιτεχνών του δρόμου (σ.σ. street artists) φέρεται να ξεκίνησε το 2009 όταν ο Banksy πέρασε με μπογιά μια από τις υπογραφές του Κινγκ Ρόμπο σε τοίχο στο Κανάλι του Ρίτζεντ, στην περιοχή Κάμντεν του βόρειου Λονδίνου.

Με το έργο του στις πρώην φυλακές ο Banksy έδειξε έμμεσα τη συμπαράστασή του στην εκστρατεία “Save Reading Gaol” η οποία φιλοδοξεί και αγωνίζεται για την μετατροπή του εγκαταλελειμμένου σωφρονιστικού καταστήματος σε πολιτιστικό κέντρο. Το δημοτικό συμβούλιο του Ρέντινγκ θα καταθέσει μια πρόταση για την εκμετάλλευση του κτιρίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι αν η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου απορριφθεί τότε το κτίριο θα πουληθεί σε ιδιώτες εργολάβους. Η εκστρατεία υποστηρίζεται από γνωστούς καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Στίβεν Φράι, η Τζούντι Ντεντς και η Κέιτ Ουίνσλετ.

Στο βίντεο που ανέβασε ο καλλιτέχνης δρόμου στο Instagram o Banksy παραλληλίζει τον εαυτό του με τον διάσημο τηλεοπτικό ζωγράφο Μπομπ Ρος Το βίντεο αρχίζει με τις οδηγίες του τηλε-ζωγράφου, όμως γρήγορα φαίνονται οι μπογιές του καλλιτέχνη που ζωγραφίζει υπό τις οδηγίες του τη “Μεγάλη Απόδραση” από τη φυλακή. Κι ενώ σε όλο το βίντεο φαίνεται ο Banksy, η αφήγηση είναι του Μπομπ Ρος.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο ετών στις εν λόγω φυλακές όταν το 1895 καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα για “ομοφυλοφιλία και σοδομισμό”. Μετά την αποφυλάκισή του το 1897 ο Ουάιλντ έγραψε το τελευταίο του έργο με τίτλο “Η Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ”.

Πηγή: The Guardian 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα