ΑΘΗΝΑ
20:55
|
27.04.2024
Το πρότζεκτ "Deep Time" ερευνά το κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον όταν δεν έχουν κανένα χρονικό σημείο αναφοράς,.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρότζεκτ “Deep Time” (“Βαθύς Χρόνος”) φέρνει τον εγκλεισμό στο επόμενο επίπεδο, καθώς κλείνει σε σπηλιά, 15 εθελοντές που συμφώνησαν να περάσουν 40 ημέρες στον περιορισμένο χώρο σπηλιάς, στον νομό Αριέζ, νοτιοδυτικά της Γαλλίας.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, 14 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει για σχεδόν έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RFI, πρόκειται για ένα πείραμα που θα μελετήσει το κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον όταν δεν έχουν κανένα χρονικό σημείο αναφοράς, ζήτημα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των συνθηκών εγκλεισμού που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, εξηγεί ο Γαλλο-ελβετός επικεφαλής της ομάδας, Κρίστιαν Κλοτ.

Την περασμένη χρονιά έγινε εμφανές ότι η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αλλαγές που έφερε στη ζωή της η πανδημία του κορονοϊού και κυρίως τα σκληρά lockdown που επιβλήθηκαν σχεδόν σε όλον τον πλανήτη. Προκειμένου να μελετηθεί σε βάθος η ικανότητα προσαρμογής του ανθρώπου σε συνθήκες “αχρονικού” εγκλεισμού γεννήθηκε το πρότζεκτ “Βαθύς Χρόνος”.

Χωρίς ρολόγια, τηλέφωνα και φυσικό φως, επτά άνδρες, επτά γυναίκες και ο επικεφαλής της ομάδας, Κρίστιαν Κλοτ θα συμβιώσουν μέσα στο υγρό περιβάλλον του σπηλαίου Lombrives. Εκεί θα χρειαστεί να παράγουν χειροκίνητα ηλεκτρισμό, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα με πεντάλ, και θα προμηθεύονται νερό αντλώντας το από βάθος 45 μέτρων. Οι εθελοντές θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες, που θα επιτρέπουν στην επιστημονική ομάδα που θα βρίσκεται εκτός σπηλαίου να παρακολουθεί στενά τις αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.

“Μέχρι σήμερα όλες οι αποστολές αυτού του τύπου είχαν ως στόχο τη μελέτη των φυσιολογικών ρυθμών του σώματος, και ποτέ την επίπτωση αυτού του είδους της χρονικής διαταραχής στις γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες των ανθρώπινων όντων”, εξηγεί ο καθηγητής Ετιέν Κοεχλίν, διευθυντής του εργαστηρίου υπολογιστικής νευροεπιστήμης του Ecole Normale Supérieure (ENS).

Σύμφωνα με το RFI, οι 14 εθελοντές προέρχονται από διάφορες περιοχές της Γαλλίας και συμφώνησαν να συμμετάσχουν χωρίς αμοιβή. Η ομάδα περιλαμβάνει εθελοντές με επιστημονικό υπόβαθρο, όπως τον 29χρονο Βιολόγο Αρνό Μπουρέλ, αλλά και εργαζόμενους σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο κοσμημάτων και οι υπηρεσίες σεκιούριτι.

Ο 29χρονος βιολόγος εξηγεί ότι δέχτηκε να συμμετάσχει στο πείραμα “για να πάρει μια γεύση από μια ζωή χωρίς χρόνο”. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατον να αποκτήσεις μια τέτοια εμπειρία στον έξω κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα που μας υπενθυμίζουν συνεχώς την “ύπαρξη” του χρόνου.

Η ομάδα θα χρησιμοποιεί για τις επόμενες εβδομάδες τρεις ξεχωριστά διαμορφωμένους χώρους εντός της σπηλιάς, που είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. “Ο ένας χώρος προορίζεται για ύπνο, ο άλλος για καθημερινές ασχολίες και ο τρίτος για τη διεξαγωγή μελετών για την τοπογραφία, τη χλωρίδα και την πανίδα”, εξηγεί ο Κριστιάν Κλοτ.

Πριν από την περασμένη Κυριακή, ημέρα έναρξης του πειράματος, τέσσερις τόνοι εξοπλισμού είχαν μεταφερθεί εντός της σπηλιάς, ώστε οι 15 εθελοντές να μπορούν να επιβιώσουν αυτόνομα.

Η χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για το πρότζεκτ Deep Time προήλθε από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, και κυρίως από το Human Adaptation Institute.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα