ΑΘΗΝΑ
09:25
|
28.04.2024
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατακεραυνώνει τις προχειρότητες της κυβέρνησης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για τη διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, στο ραδιόφωνο του πρώτου θέματος (104,6) σήμερα το πρωί, εκθέτοντας την κυβέρνηση για τις χθεσινές ανακοινώσεις περί παροχής ενός δωρεάν rapid test την εβδομάδα στους πολίτες, με βάση τον ΑΜΚΑ τους.

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λουράντος, το ενδεχόμενο αυτό είχε συζητηθεί στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και μάλιστα είχε ληφθεί μία απόφαση, «η οποία έλεγε ότι βεβαίως και μπορούμε να τα πάρουμε τα τεστ, αλλά να τα κάνουμε στο φαρμακείο με ειδικούς όρους, βέβαια, και με ειδικές προϋποθέσεις». Ωστόσο, σημειώνει ότι «το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά χθες και να λέει ότι “δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία”, εγώ ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω πώς μπορεί να γίνει αυτό. […] Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψιν τους ή τα αγνοούν ή εν πάσει περιπτώσει δεν ενδιαφέρονται».

Ο επικεφαλής των φαρμακοποιών έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια θα διαμοιραστούν στα φαρμακεία, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιδημιολογικής επιτήρησης την οποία αμφιβάλει ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί η πολιτεία, εφόσον οι πολίτες θα τα κάνουν σε ατομικό επίπεδο.

«Έχω μείνει έκπληκτος. […] Το ζητούμενο είναι να μάθω αν εγώ νοσώ η όχι; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει απέναντι σε αυτούς που νοσούν, και όχι μόνο απέναντι, αλλά και να προλάβει μήπως περισσότεροι άνθρωποι νοσήσουν. […] Για να γίνει ένα τεστ ή ένα εμβόλιο στο φαρμακείο θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες δομές και κάποιες προδιαγραφές. […] Μπορούν να τα κάνουν τα φαρμακεία; Θέλω να πω το εξής: Μήπως θα έπρεπε να δημιουργηθούν ειδικές δομές, περισσότερες, πολύ περισσότερες, και εκεί να πάνε οι φαρμακοποιοί να τα κάνουν; Αλλά σε κάθε περίπτωση, πώς μπορούν όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδα; Ή κάποια φαρμακεία θα εξαιρεθούν; Ή κάποια φαρμακεία θα προωθηθούν; Θέλω να πω ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος» είπε και υπογράμμισε ξανά την αναγκαιότητα να γνωρίζει η πολιτεία των αριθμό των νοσούντων και όχι οι πολίτες.

Κλείνοντας, ανέφερε πως οι κυβερνητικές πρακτικές απαξιώνουν τον έργο και τον χώρο των φαρμακοποιών, εφόσον οι φαρμακοποιοί παραμένουν ανενημέρωτοι και έκθετοι απέναντι στους πολίτες.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο επικεφαλής των φαρμακοποιών των Αθηνών αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την παροχή τεστ, υπό τις προϋποθέσεις της αγοράς και πώλησης του τεστ από τα φαρμακεία, όπως τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με το αντίστοιχο ποσοστό κέρδους, της διενέργειας του τεστ στα φαρμακεία, εφόσον οι προϋποθέσεις είναι υλοποιήσιμες από όλα τα φαρμακεία και ασφαλείς για τους φαρμακοποιούς, και τέλος, να υπάρχει επιπλέον αμοιβή για την υπηρεσία αυτή (πλέον δηλαδή του κέρδους που προκύπτει από την πώληση).

Στην ίδια ανάρτηση, ο Κωνσταντίνος Λουράντος απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

  • Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ τα φαρμακεία; Δωρεάν ή με χονδρική τιμή;
  • Ποιος θα προμηθεύει τα φαρμακεία, το χονδρεμπόριο ή η Κυβέρνηση;
  • Υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζουμε μεταξύ χονδρεμπορίου και Κυβέρνησης;
  • Πώς θα αποζημιώνονται τα φαρμακεία και από πού;
  • Με ποια κριτήρια θα δίνεται στα φαρμακεία οι απαραίτητες ποσότητες των τεστ; Ανάλογα με τον τζίρο τους στο χονδρεμπόριο ή με την τοποθεσία του φαρμακείου;
  • Πώς η Κυβέρνηση θα ελέγχει τα θετικά αποτελέσματα των τεστ όταν αυτά διενεργούνται ατομικά από τους πολίτες;
  • Θα είναι τεστ σιέλου ή επιχρίσματος; Και ποιος θα υποδεικνύει τον τρόπο χρησιμοποίησης τους;
  • Θα απογράφονται οι “αγορές” και οι “πωλήσεις” και σε ποια πλατφόρμα;

Ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατακεραυνώνει με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε εχθές ως “εξαιρετικής προχειρότητας” και επιβεβαιώνει ότι δεν είχε προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Επιπλέον τίθενται ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη διάθεση των τεστ ενώ αναφέρεται ότι “Οι φαρμακοποιοί της Αττικής είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους επικοινωνιακές εξαγγελίες”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκπνέει τη Μ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα