ΑΘΗΝΑ
06:22
|
28.04.2024
Ο Νιλ Φέργκιουσον ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Μπόρις Τζόνσον να επιβάλλει τα μέτρα περιορισμού στη Βρετανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον (Neil Ferguson), κορυφαίο στέλεχος της επιτροπής που έχει συστήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένη Βασιλείου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι παραβίασε το lockdown για να συνευρεθεί με την ερωμένη του.

Ο Φέργκιουσον, διακεκριμένος επιδημιολόγος, δήλωσε ότι μετανιώνει για την απερισκεψία του που “υπονόμευσε” το μήνυμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύονται σήμερα στα βρετανικά ταμπλόιντ, ο καθηγητής Φέργκιουσον δέχτηκε επανειλημμένως στο σπίτι του την ερωμένη του -τα ταμπλόιντ υπογραμμίζουν ότι είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών – κατά την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, την ώρα που ο ίδιος συμμετείχε στην ομάδα που έκανε αυστηρές συστάσεις στους πολίτες για τον περιορισμό των επαφών τους.

Ο Φέργκιουσον μάλιστα εμφανίζεται ως ‘αρχιτέκτονας’ του lockdown που επιβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρόβλεψή του για τη μετάδοση του ιού έδειξε ότι 250.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Με βάση αυτήν την εκτίμηση ο Μπόρις Τζόνσον οδηγήθηκε στην απόφαση της επιβολής εκτεταμένων περιορισμών και απαγορεύσεων στην καθημερινή ζωή με στόχο τη διακοπή της εξάπλωσης του ιού. Στα μέτρα αυτά προβλεπόταν με σαφήνεια ότι οι σύντροφοι που δεν ζουν μαζί, δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν ο ένας τον άλλον. Η γυναίκα που φέρεται ως ερωμένη του έμενε σε άλλο σπίτι με την οικογένειά της.

Σε δηλώσεις του, ο Φέργκιουσον παραδέχτηκε το λάθος του και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ο ίδιος πίστευε πως είχε ανοσία επειδή είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό και στη συνέχεια απομονώθηκε σε αυστηρή καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Το Πανεπιστήμιο Imperial College London, πάντως, ανακοίνωσε πως ο επιστήμονας θα συνεχίσει την σημαντική του έρευνα για την πανδημία.

Με πληροφορίες από The Telegraph.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα