ΑΘΗΝΑ
07:30
|
28.04.2024
Ζωντανός ο πεζόδρομος της Ερμού, με μαύρες σημαίες και κηδειόχαρτα η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Κοζάνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μήνες σκληρού λοκντάουν η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με το σύστημα click away και click inside σε όλη την Ελλάδα πλην των νομών της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης.

Η πρεμιέρα του λιανεμπορίου με τις εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής έχει εξοργίσει τον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές στις “πληγείσες” περιοχές και οι εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για την ανακούφιση των κλειστών επιχειρήσεων και τον μήνα Απρίλιο δεν έχουν κατευνάσει την οργή των καταστηματαρχών. Οι καταστηματάρχες σήκωσαν ρολά, άναψαν φώτα και καταγγέλλουν ότι όλο το διάστημα της πανδημίας: “Εμείς βάλαμε πλάτη και εσείς μας γυρίσατε την πλάτη” αλλά και ότι “Ενώ σας πληρώναμε, την πληρώνουμε”.

Ειδικότερα οι επαγγελματίες στην Πάτρα δηλώνουν ότι το ποσό ενίσχυσης είναι πάρα πολύ μικρό και δεν λύνει κανένα πρόβλημά τους.

Την ίδια ώρα οι έμποροι της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από κοινού με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Εμπόρων της πόλης καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ κατά της απόφασης να παραμείνουν για ακόμη μια εβδομάδα κλειστά τα καταστήματα. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Ιακώβου εξουσιοδότησαν δικηγόρο, ώστε να καταθέσει τα ασφαλιστικά μέτρα με στόχο την ακύρωση της ΚΥΑ που ορίζει να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο. Ο κ. Ιακώβου σε δηλώσεις του τόνισε ότι “υπάρχει αδικία καθώς τα κρούσματα σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι όμοια με τη Θεσσαλονίκη” προσθέτοντας πως “δεν μπορεί να ανοίγει σε μία περιοχή και όχι σε άλλη”.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με μόνο θέμα συζήτησης “την πορεία της λειτουργίας του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του Covid-19”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ότι είχε πλήρη άγνοια για τα επιδημιολογικά στοιχεία της πόλης και για τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο, υπογραμμίζοντας ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης.    

Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το πρωί καταστηματάρχες της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, κρέμασαν μαύρα πανιά σε σχοινιά που τοποθέτησαν κατά μήκος των πεζοδρομίων μπροστά από τα καταστήματά τους, ενώ ορισμένοι ανέβασαν ρολά και άναψαν φώτα στις βιτρίνες τους, χωρίς ωστόσο να εξυπηρετούν το καταναλωτικό κοινό.

Και οι έμποροι της Πάτρας, άνοιξαν τα καταστήματά τους και τον φωτισμό, χωρίς όμως προσωπικό και χωρίς να εξυπηρετούν τους καταναλωτές.

Η Ερμού γέμισε

Αυξημένη ήταν η κίνηση στην Ερμού κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου. “Είμαστε ανοιχτά μετά από δύο μήνες, πιστεύουμε πως θα πάει καλά και θα έχει κόσμο. Θέλαμε πολύ να ανοίξουμε” αναφωνούν υπάλληλοι καταστήματος της Ερμού, μιλώντας στο Sputnik. Το “παρών” στην Ερμού κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων έδωσε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Πελώνη: Δεδομένη η στήριξη τη κυβέρνησης και τον Απρίλιο

Δεδομένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει και τον Απρίλιο τη στήριξη στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Στο πλαίσιο αυτό -όπως ήδη ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο- θα δοθεί αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων από 1.000 έως τα 4.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο μισό των ποσών αυτών.

Οι ωφελούμενοι -επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- υπολογίζονται σε περίπου 100.000 και από αυτούς περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης. Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους άλλους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους κλάδους αυτούς. Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ».

Πώς απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Σε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐας, Κοζάνη προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 2065-3-4-2021 ΚΥΑ (Β΄1308), αναστέλλεται η δραστηριότητα των εμπορικών καταστημάτων, στις ΠΕ της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Στην κατηγορία αυτών, δεν συμπεριλαμβάνονται α) η λειτουργία επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, β) τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού, γ) τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς κατόπιν ραντεβού και δ) τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν επί 24ωρου.

Τέλος, οι επιχειρήσεις που, κατά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τις περ. του σημείου 25 της παρ 1β του άρθρου 1 της ως άνω απόφασης και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής,

β) η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου,

γ) κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα,

δ) επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης,

ε) η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.) και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τα 20 άτομα,

στ) στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών,

η) απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, patrastimes.gr, Sputniknews.gr, thestival.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα