ΑΘΗΝΑ
10:46
|
27.04.2024
Τα εμβόλια μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ασυμπτωματική λοίμωξη...αλλά οι μάσκες χρειάζονται μέχρι την "ανοσία αγέλης'
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Προστατεύει τους εμβολιασθέντες από αυτόν, όμως δεν γνωρίζουμε με σαφήνεια εάν αποτρέπει τη λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης τονίζει σε απογευματινή ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook ο γνωστός καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Κάνοντας έναν νεότερο απολογισμό από τις επιπτώσεις των εμβολιασμών επισημαίνει πως εάν κολλήσουμε, τότε τα εμβόλια αποτρέπουν την βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες. Τονίζει ωστόσο ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα…”όχι γιατί κολλήσαμε τον ιό από το εμβόλιο…κολλήσαμε γιατί εκτεθήκαμε στον ιό.”

Αναφέρει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τον εμβολιασθέντα σε μη εμβολιασθέντα με την επισήμανση πως όποιος έχει κάνει το εμβόλιο προστατεύεται αλλά μπορεί ο ιός να μεταδοθεί σε κάποιον άλλο που δεν προστατεύεται με εμβόλιο “επειδή θα μείνει ο ιός στο στόμα και στη μύτη μας, χωρίς να απειλεί εμάς, εάν βήχουμε ή αν μιλάμε έντονα”. Προσθέτει όμως ότι σε αυτή την περίπτωση “μπορεί το ιικό φορτίο να μεταφερθεί από εμάς και να πάει για παράδειγμα στο συνομιλητή μας, ή στο διπλανό μας στην ουρά στο σούπερ μάρκετ, που εάν δεν είναι εμβολιασμένος, και δεν έχει εκτεθεί στον ίο, μπορεί να κολλήσει και ίσως να νοσήσει”.

Παρόλα αυτά, τονίζει ότι μία τέτοια πιθανότητα “δεν είναι πολύ ισχυρή” επικαλούμενος ενδεικτικά συμπεράσματα μελετών. Όπως π.χ. εκείνα του υπουργείου Υγείας στο Ισραήλ όπου το ποσοστό μείωσης λοιμώξεων σε ασυμπτωματικούς φθάνει το 94%, μελέτη που αφορά τον γενικό πληθυσμό στο Ισραήλ που καταγράφει ανάλογα ποσοστό 90% και άλλη μελέτη από υγειονομικούς στην Αγγλία που καταγράφει αντίστοιχα ποσοστό μείωσης των λοιμώξεων κατά 88%.

Ο Ηλίας Μόσιαλος παρατηρεί πως με βάση στοιχεία από διαφορετικές χώρες πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μειώνουν την ασυμπτωματική λοίμωξη και πως το ποσοστό μείωσης των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς ή συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, είναι τουλάχιστον 75%.

“Η ασυμπτωματική λοίμωξη είναι η παράμετρος που μελετάται πέραν του προφανούς λόγου και γιατί συνήθως το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο εκδηλώνεται και ασυμπτωματικά” αναφέρει και παρατηρεί πως πιθανότατα οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να προωθήσουν τη μετάδοση (σύμφωνα με τις τιμές Ct από τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη των εμβολιασθέντων στις μελέτες).

Γιατί παραμένει προς το παρόν απαραίτητη η μάσκα

Πάρα ταύτα, ένα 10-25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο αναφέρει ο καθηγητής εξηγώντας ότι για το λόγο αυτό και μέχρι να εξασφαλιστεί η λεγόμενη “ανοσία της αγέλης” θα πρέπει να φοράμε μάσκες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αν βρεθούν τέσσερις φίλοι σε ένα σπίτι και είναι όλοι εμβολιασμένοι τότε δεν θα χρειαστεί να φοράνε μάσκα. Γιατί το πιο πιθανό είναι να είναι όλοι προστατευμένοι από το εμβόλιο. “Αν όμως ένας από αυτούς είναι ανοσοκατασταλμένος για παράδειγμα, τότε πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα. Γιατί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι εξίσου μεγάλη για τους ανοσοκατασταλμένους. Εκτός και αν ο ανοσοκατασταλμένος έχει κάνει εξετάσεις και η/ο γιατρός του τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχει επαρκή ανοσία”.

Και καταλήγει: “Επομένως, μέχρι να ξέρουμε οριστικά για το αν τα εμβόλια σταματούν πλήρως τη διασπορά, αν κολλήσουμε τον ιό αφού εμβολιαστούμε, καλό είναι να προσέχουμε για να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και όσους συναναστρεφόμαστε”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα