ΑΘΗΝΑ
14:33
|
28.04.2024
Μπορεί η 40χρονη υποψήφια να είναι η διάδοχος της Μέρκελ; – Κόμμα εξουσίας ξανά μετά την εποχή Γιόσκα Φίσερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ανναλένα Μπέρμποκ, συμπρόεδρος των “Πρασίνων” της Γερμανίας, είναι και επισήμως από σήμερα η υποψήφια του κόμματος, για να διεκδικήσει την καγκελαρία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη χώρα.

Η Μπέρμποκ, η οποία είναι 40 ετών, είναι μέλος της Μπούντεσταγκ από το 2013 και πήρε το χρίσμα για την καγκελαρία της Γερμανίας σε συμφωνία με τον επίσης επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Είναι η πρώτη φορά που οι “Πράσινοι” ορίζουν έναν υποψήφιο Καγκελάριο, καθώς μέχρι τώρα των προεκλογικών εκστρατειών ηγούνταν οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

“Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει σήμερα για το κόμμα μας”, είπε η Ανναλένα Μπέρμποκ, “κι αν γίνουν όλα σωστά από την πλευρά μας, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τη χώρα μας”, πρόσθεσε η Γερμανίδα πολιτικός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της. “Με την υποψηφιότητά μου θα ήθελα εδώ και σήμερα να προσκαλέσω όλη την κοινωνία να οδηγήσει την πολυσυλλεκτική, ισχυρή και πλούσια χώρα μας σε ένα καλύτερο μέλλον”.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι “Πράσινοι” είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό κοντά στο 21%, δηλαδή βρίσκονται περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον κεντροδεξιό συνασπισμό των CDU/CSU της Μέρκελ, ο οποίος ακόμα δεν έχει καταλήξει σε μια κοινή υποψηφιότητα για την Καγκελαρία. Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της.

Οι πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι οι “Πράσινοι” έχουν πολλές πιθανότητες να ξαναγίνουν κόμμα εξουσίας και να είναι μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Η τελευταία φορά που το κόμμα των Πρασίνων ήταν στην εξουσία ήταν στην κυβέρνηση του 1998 με καγκελάριο τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Γκέρχαρντ Σρέντερ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον “Πράσινο”, Γιόσκα Φίσερ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι Πράσινοι ενδέχεται να αναδειχθούν σε εταίροι-κλειδί μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και το αριστερό κόμμα “Ντε Λίνκε” ή με τους Σοσιαλδημοκράτης και τους φιλελεύθερους. “Εγώ πιστεύω στην ανανέωση οι άλλοι στη διατήρηση του στάτους κβο”, είπε η Μπέρμποκ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας ενιαίας και ισχυρής εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ. “Έχουμε δει ότι όταν η φωνή της Γερμανίας στην εξωτερική πολιτική είναι αποτυχημένη – είτε σε σχέση με τις εντάσεις στην Ουκρανία είτε σε σχέση με τη στάση της απέναντι στη Ρωσία για τον αγωγό Nord Stream 2, αυτή που καταστρέφεται είναι η Ευρώπη”.

Πάντως, η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί και από τους δύο επικεφαλής των “Πρασίνων” – Ανναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ – ισότιμα.

Πηγή: Politico

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα