Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ την Κίνας με τις Ευρωπαϊκές χώρες, με το Πεκίνο να εκτοξεύει βέλη, αυτή τη φορά, κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το ψήφισμα του βρετανικού κοινοβουλίου που καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να τερματίσει τη “γενοκτονία των Ουιγούρων” στην Σιντζιάνγκ.
Έτσι, η Κίνα απαίτησε σήμερα Πέμπτη (23/4) από τη Βρετανία να “διορθώσει αμέσως τις λαθεμένες κινήσεις της”, χαρακτηρίζοντας “αδικαιολόγητη” και “εξοργιστική” την κατηγορία των Βρετανών βουλευτών.
Το εν λόγω ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να λάβει μέτρα για να τερματιστεί “η γενοκτονία των μουσουλμάνων μειονοτικών Ουιγούρων στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ”.
“Η αδικαιολόγητη κατηγορία από μια χούφτα Βρετανούς βουλευτές ότι διαπράττεται ‘γενοκτονία’ στη Σιντζιάνγκ είναι το πιο εξωφρενικό ψέμα του αιώνα, εξοργιστική προσβολή σε βάρος του κινεζικού λαού και χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις” στηλιτεύει η πρεσβεία της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
“Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην κατάφωρη επέμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στις εσωτερικές της υποθέσεις της” καταλήγει η ανακοίνωση.
Η διαμάχη για το Σιντζιάνγκ
Η διαμάχη του Σιντζιάνγκ επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς των Δυτικών χωρών ότι περίπου ένα εκατομμύριο Μουσουλμάνοι Ουιγούροι έχουν τοποθετηθεί σε βάναυσα «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης» για να αφομοιωθούν στον κινεζικό πολιτισμό των Χαν. Οι κινεζικές αρχές έχουν απορρίψει επανειλημμένα αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τα θεσμικά όργανα είναι εθελοντικά επαγγελματικά κέντρα που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ κατά του εξτρεμισμού, και καλούν ξένους αξιωματούχους και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επισκεφθούν το Σιντζιάνγκ για να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει.
Το Πεκίνο αύξησε την ασφάλεια στην περιοχή Σιντζιάνγκ μετά από πολλά τρομοκρατικά περιστατικά από ισλαμιστές ριζοσπάστες και αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης του 2009 που σκότωσε σχεδόν 200 άτομα και άφησε περίπου 1.700 τραυματίες, σχεδόν όλοι Κινέζοι Χαν.
Μαζί με το Σιντζιάνγκ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγόρησαν επίσης το Πεκίνο για καταστολή εναντίον ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019. Το Πεκίνο απάντησε λέγοντας στην Ουάσινγκτον να ασχοληθεί με τα δικά της θέματα και υποδηλώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες ήταν μια προσπάθεια που υποστηριζόταν από το εξωτερικό για να ξεκινήσει μια επανάσταση. Οι εντάσεις έχουν επίσης αυξηθεί για την Ταϊβάν, σύμμαχο των ΗΠΑ, την οποία η Κίνα θεωρεί ως επαρχία αποστάτη. Οι ΗΠΑ συγκρούστηκαν επίσης με το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Λαϊκή Δημοκρατία διεκδικεί μεγάλες εκτάσεις στρατηγικών υδάτων πλούσιων σε υδρογονάνθρακες, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιχειρεί να διεξάγει περιπολίες «ελευθερίας πλοήγησης».
Η διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ συνδέεται επίσης με το εμπόριο και την τεχνολογία, με την κυβέρνηση Τραμπ να εξαπολύει έναν εμπορικό πόλεμο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του Πεκίνου το 2018 αφού κατηγόρησε τη ΛΔΚ για μια σειρά από οικονομικά εγκλήματα και ότι προσπάθησε να υπονομεύσει την ασφάλεια των πληροφοριών της Αμερικής.
Η διαφωνία επρόκειτο να επιλυθεί με την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Φάσης 1 τον Ιανουάριο του 2020, αλλά καμία πλευρά δεν έχει δεσμευτεί πλήρως στους όρους της συνθήκης, και έκτοτε η Ουάσιγκτον εισήγαγε νέες κυρώσεις και περιορισμούς. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε γενικά στην αυστηρή προσέγγιση του προκατόχου της στην Κίνα.