ΑΘΗΝΑ
14:40
|
28.04.2024
Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 5 εκατ. άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε σήμερα την Τετάρτη (5/5) και στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ότι η χώρα μας κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ με 100.000 εμβολιασμούς ενώ προανήγγειλε ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 5 εκατ. άτομα.

«Είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η νόσος της Covid 19 είναι ακόμη εδώ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς τον τρόπο που διασφαλίζουμε τα μέτρα χαλάρωσης έναντι της πανδημίας. Τα κομμάτια ελευθερίας πρέπει να δίνονται με προσοχή: μάσκες, μέτρα υγιεινής, αποστάσεις» τόνισε αρχικά ο κ. Κικίλιας.

«Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 30-34 και 40-44, δηλαδή στις ενεργές ομάδες του πληθυσμού», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις ομάδες των νέων που εμφανίζουν, όπως είπε, «υψηλή κινητικότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς, καθώς σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα. «Μέσα στο μήνα Μάιο θα έχουμε κάνει 2,3 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ έως το τέλος Μαΐου θα έχουμε φτάσει τους 5 εκατ. εμβολιασμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «σε πείσμα κάποιων, το ΕΣΥ άντεξε και στάθηκε όρθιο στα πόδια του». «Ο εμβολιασμός και το self test είναι τα δύο σημαντικά εργαλεία στη μάχη έναντι της Covid 19», κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Θεοδωρίδου: Ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Από την πλευρά της, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι ξεκινά και στη χώρα μας η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού για μέτρια προς σοβαρή νόσο φτάνει το 66%, ενώ για τις σοβαρές μορφές της νόσου φτάνει το 73%.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο εμβολιαστικό σκεύασμα είναι μονοδοσικό και χρησιμοποιείται σε συνθήκες συντήρησης ψυγείου.

Αναφερόμενη δε στην διάρκεια της ανοσίας η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες είναι πολύ σπάνια η πιθανότητα επαναμόλυνσης κάποιων από τον κορονοϊό. Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, υπάρχει και η κυτταρική ανοσία που δεν προσδιορίζεται από αντισώματα. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν την αίσθηση ότι δεν «έπιασε» το εμβόλιο, γιατί μετά τον εμβολιασμό τους έκαναν έλεγχο αντισωμάτων και βγήκε αρνητικό κι αυτό δεν είναι σωστό.

«Δεν συνίσταται αυτή η πρακτική» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, εξηγώντας ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρησης μεγάλων πληθυσμών και ευαίσθητων ομάδων, αλλά είναι ήσσονος σημασίας σε προσωπικό επίπεδο.

Αναφερόμενη τέλος στο στο περιστατικό θανάτου μιας γυναίκας, η οποία έχασε τη ζωή της, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον εμβολιασμό της έναντι της Covid 19, η κ. Θεοδωρίδου αφού συλλυπήθηκε τους οικείους της, είπε ότι το περιστατικό μελετάται με προσοχή. «Ο θάνατος της εκλιπούσης δεν συνδέεται με θρομβώσεις, αλλά υπήρξε έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρου εμφράγματος, ωστόσο το περαστικό αυτό θα μελετηθεί σχολαστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μ. Θεμιστοκλέους: Έως τις 31/05 θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3.201.212 εμβολιασμοί (+64.421 την 04/05/2021).

Παράλληλα, έχουν γίνει 2.214.660 εμβολιασμοί 1ης δόσης (+23.200 την 04/05/2021), ενώ και με τις δύο δόσεις έχουν πραγματοποιηθεί 986.552 εμβολιασμοί (+41.221 την 04/05/2021).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα