ΑΘΗΝΑ
02:56
|
21.09.2024
Με χημικά και αύρα κατέστειλε τη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης η αστυνομία στο Παρίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αύρες απάντησε η γαλλική αστυνομία στους διαδηλωτές που αψήφησαν την απαγόρευση της πορείας αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη επιχειρώντας να διασκορπίσει τους εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του France24, η διαμαρτυρία είχε αρχικά κληθεί για να σηματοδοτήσει την καταστροφή της Νάκμπα, που μετέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους σε πρόσφυγες. Ωστόσο η αστυνομία απαγόρευσε τη διαδήλωση, ισχυριζόμενη ότι υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια των πολιτών και δικαστήριο του Παρισιού επικύρωσε την απόφαση φοβούμενο λόγω του «διεθνούς και εγχώριου πλαισίου» την ενδεχόμενη επανάληψη των συγκρούσεων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας διαδήλωσης στο Παρίσι το 2014, όταν διαδηλωτές στόχευσαν συναγωγές αλλά και Ισραηλινούς και Εβραίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία προειδοποίησε μέσω Twitter ότι θα επιβληθεί πρόστιμο 135 ευρώ σε όποιον συμμετάσχει στην πορεία.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων η Ένωση Παλαιστινίων στο Ile-de-France, αντιφασιστικές ενώσεις, η ακτιβιστική ομάδα πολιτών Attac και το ακροαριστερό Νέο αντι-καπιταλιστικό κόμμα, αψήφησαν την απαγόρευση. «Αρνούμαστε να σιωπήσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστινίους και δεν θα εμποδίσουμε να διαδηλώσουμε» ανέφεραν οι διοργανωτές της πορείας, ενώ δικηγόρος των οργανώσεων, κατήγγειλε την απαγόρευση της αστυνομίας ως «δυσανάλογη» και «πολιτικά παρακινούμενη».

Η κριτική στη Γαλλία εντείνεται, με τους επικριτές να κατηγορούν τη στάση της ως πολύ ευνοϊκή απέναντι στις τελευταίες ενέργειες του Ισραήλ.

Η απαγόρευση προκάλεσε μάλιστα τον διχασμό των Γάλλων πολιτικών, με το κεντροδεξιό κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τη δεξιά αντιπολίτευση να υποστηρίζουν την απαγόρευση, που οι αριστεροί χαρακτήρισαν ως απαράδεκτη και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα