ΑΘΗΝΑ
13:48
|
22.11.2024
Ένα μήνα μετά τον θάνατο τριών εργατών στην Εύβοια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλέξανδρος Φλέγγας, προβλέπει ότι η τραγωδία θα επαναληφθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρώτη ημέρα του Απριλίου, τρεις εργάτες σε εργολαβική επιχείρηση που εκτελούσε εργασίες για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία στην Ερέτρια. Λίγες ημέρες αργότερα, δύο εργάτες σε εργολάβο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα έπεσαν στο κενό. Οι τραγωδίες του Απριλίου διαδέχονται μια σειρά εργατικών ατυχημάτων σε εργολαβικές εταιρείες στον χώρο της ενέργειας που δημιουργούν την εύλογη ανησυχία ότι η καταμέτρηση δεν θα σταματήσει εδώ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κοσμοδρόμιο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας, Αλέξανδρος Φλέγγας, μιλάει για τις αιτίες πίσω από τα δώδεκα θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στον κλάδο του τον τελευταίο χρόνο, τις αλλαγές που συντελούνται στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και την αποτυχία του κράτους να προστατεύσει τον κόσμο της εργασίας.

Υπάρχουν ευθύνες για τον πρόσφατο θάνατο τριών εργατών στην Ερέτρια και αν ναι, ποιος φταίει;

Ο εισαγγελέας δυστυχώς δεν έχει βγάλει ακόμα το πόρισμα. Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, καθώς οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούνταν για αυτές τις δουλειές δεν είχαν τις επαγγελματικές άδειες. Κι αυτό αποδείχθηκε. Οπότε πιστεύουμε ότι θα αλλάξει και η κατηγορία. Να είστε σίγουρος ότι όταν έρθει η ώρα, δεν θα είναι «ανθρωποκτονία εξ αμελείας»· θα είναι κάτι άλλο.

Έχετε χρησιμοποιήσει τον όρο «εμπειρικοί» ηλεκτρολόγοι γι’ αυτούς που περιγράφετε, τους τεχνίτες που δεν έχουν τυπική πιστοποίηση. Από πού έχουν αποκτήσει αυτή την τεχνική εμπειρία;

Παλιότερα, μπορούσε κανείς να προσλάβει κάποιον ανειδίκευτο, να τον έχει στη δούλεψή του για 5-6 χρόνια ως βοηθό ηλεκτροτεχνίτη και μετά αυτός να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό έχει πάψει από το 2013 που έγινε νομοθετική ρύθμιση με επιταγή της τρόικας. Πλέον όλοι πρέπει να έχουν τελειώσει τεχνικές επαγγελματικές σχολές προκειμένου να πάρουν επαγγελματικό δικαίωμα. Οι εμπειρικοί ήταν μια «εφεύρεση» γιατί δεν υπήρχαν πολλές σχολές. Παρέμεινε αρκετά χρόνια σε ισχύ, πλέον όμως ο οποιοσδήποτε απασχολείται ως ηλεκτρολόγος πρέπει να έχει άδεια.

Ανειδίκευτοι επιτρέπεται να προσλαμβάνονται μόνο για βοηθητικές δουλειές – μετά όμως παραπλανούνται. Τους λένε «ελάτε και μετά από χρόνια θα γίνετε ηλεκτρολόγοι», αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί το νομοθετικό διάταγμα το απαγορεύει. Πρέπει να έχει τελειώσει κανείς τεχνική επαγγελματική σχολή ηλεκτρολόγου, ΙΕΚ ή ΤΕΕ Β’ κύκλου.

Για να έχουν φθηνά εργατικά μεροκάματα παίρνουν κάποιους εργαζόμενους, τους «εκπαιδεύουν» – εννοώντας «ανέβα πάνω στην κολώνα, είσαι μικρός, θα μάθεις» – και τους βάζουν να δουλέψουν χωρίς να έχουν εμπειρία από ηλεκτρικό ρεύμα. Με αποτέλεσμα τώρα που έγινε το ατύχημα, να είναι σε δυσμενή θέση κι αυτός που τους επέβλεπε, ο οποίος μπορεί και να μην ήξερε ότι δεν ήταν ηλεκτρολόγοι. Αν είμαι εργοδηγός σε μία μεγάλη εταιρία και μου δώσουν κάποιους εργαζόμενους, εγώ δεν ξέρω αν είναι πράγματι ηλεκτρολόγοι. Το τμήμα προσωπικού το ξέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 και το 2018 είχαμε από ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στον τομέα της ενέργειας κάθε χρονιά. Ξαφνικά τον τελευταίο χρόνο έχουμε διαδοχικές τραγωδίες στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Τι έχει αλλάξει;

Αυτή τη στιγμή, με την απολιγνιτοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ, η ενέργεια στρέφεται πλέον σε αιολικά και φωτοβολταϊκά που θέλουν άλλα δίκτυα διανομής. Είναι 3,5 δισ. ευρώ αυτή η πίτα, μην σας παραξενεύει που μπαίνουν μεγάλοι όμιλοι να πάρουν ένα κομμάτι. Είδατε ότι άλλαξαν μετοχές χέρια με την κ. Λάτση, με τον κ. Μαρινάκη, ώστε να μπουν μέσα σε εταιρίες οι οποίες θα ασχοληθούν πλέον με την ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός. Οι άνθρωποι επιχειρηματίες είναι. Και υπάρχουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (Μυτιληναίος κλπ.) στο χώρο της ενέργειας.

Εκεί μπήκαν και πάρα πολλοί εργολάβοι, πολλοί εκ των οποίων είναι για μένα αεριτζήδες. Εμείς από τη μεριά μας κάναμε συλλογικές συμβάσεις με τη ΓΣΕΒΕΕ και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων για να μην προσλαμβάνονται πλέον οι άνθρωποι με 550  και 600 ευρώ. Τι σημαίνει όταν υπάρχει μια συλλογική σύμβαση; Ότι θα ακολουθηθεί πιστά· ειδικά τώρα που ο κ. Χατζηδάκης την κήρυξε υποχρεωτική.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κυρωθεί μια υποχρεωτική συλλογική σύμβαση. Χρειάζεται η συναίνεση της υπογραφής με τους εργοδότες, να γίνει μια έκθεση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας -ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό σε καιρό Covid;- και το κυριότερο, να πάρουν τα μητρώα οι εργοδότες.

Εμείς τα καταφέραμε βέβαια -και σ’ αυτό βοήθησαν και τα ΜΜΕ- ώστε να μη χρησιμοποιούνται ανειδίκευτοι και να υπάρχει ένας αξιόλογος μισθός. Ο δικός μας ξεκινάει από τα 740 ευρώ και με τα επιδόματα φτάνει στα 1100 για έναν νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας. Ήταν καιρός να γίνει και πολλοί εργοδότες συμφωνούν σε αυτό γιατί δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά που τελειώνουν τις τεχνικές σχολές και πηγαίνουν και δουλεύουν σε άλλα επαγγέλματα που είναι πιο προσοδοφόρα. Στον τελευταίο διαγωνισμό που έκανε η ΟΣΥ για να προσλάβει ηλεκτρολόγους, εμφανίστηκαν ηλεκτρολόγοι με τα απαραίτητα διπλώματα, αλλά χωρίς εμπειρία. Ο τάδε άνθρωπος δούλευε DJ 8 χρόνια στη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Δεν είχε καμία σχέση.

Άρα εκ των πραγμάτων υποτιμάται το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου.

Είστε δημοσιογράφος. Αν δεν υπάρχει ένας ικανοποιητικός μισθός, μπορεί κάποια στιγμή να τελειώσετε με τη δημοσιογραφία και να πειτε «δεν ασχολούμαι, δεν με συμφέρει». Κι εμένα κάποια στιγμή που μου είπαν ελάτε να σας προσλάβουμε με 750 ευρώ όταν έκλεισε μια μεγάλη εταιρία που δούλευα, δεν πήγα να δουλέψω. Καλύτερα να πάω στο «Μεγάλη Βρεταννία» να κουβαλάω βαλίτσες. Με τα πουρμπουάρ θα φτάνω τα 1000 ευρώ.

Μπορεί να θέλουν κάποιοι φτηνά εργατικά χέρια, αλλά φτηνά εργατικά χέρια σε τεχνικά επάγγελματα δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν είναι τυχαίο που στη Γερμανία οι ηλεκτρολόγοι παίρνουν δύομιση και τρεις χιλιάδες ευρώ. Ή στις χώρες του Κόλπου που ζητάνε ηλεκτρολόγους με τρεις και τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Ενώ εδώ παίρνουμε έναν με 550 ευρώ να κάνουμε τη δουλειά μας.

Δείτε στους Δήμους τι γίνεται με το ενιαίο μισθολόγιο. Δίνουν 700 ευρώ σε έναν ηλεκτρολόγο και τον ανεβάζουν πάνω στις κολώνες και πολλές φορές γίνονται ατυχήματα. Δεν είναι εκπαιδευμένο το προσωπικό.

Με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, όπου είμαι μέλος του ΔΣ, προσπαθούμε να ανεβάσουμε τα τεχνικά επαγγέλματα. Οι ίδιοι οι εργοδότες, ακόμα κι ο ΣΕΒ, βλέπουν έλλειψη χεριών στα τεχνικά επαγγέλματα. Το ζήτημα είναι πόσο εκπαιδευμένος είναι ένας ηλεκτρολόγος για να μπορεί να αποδώσει στη δουλειά του. Οι βιομηχανίες που το τεχνικό επάγγελμα το πληρώνουν λίγο παραπάνω, δεν διώχνουν ηλεκτρολόγους. Εγώ δεν έχω ανεργία στον κλάδο.

Εδώ διαφαίνεται ένα αντικειμενικό αδιέξοδο: πώς μπορείτε να πείσετε τους ανειδίκευτους εργάτες ή ακόμα και τους ειδικευμένους ηλεκτρολόγους που τους προτείνεται να δουλέψουν για λιγότερα να μην το κάνουν;

Όταν γίνεται υποχρεωτική μια συλλογική σύμβαση -και γι’ αυτό είμαστε υπέρ τους- δεν μπορεί ο εργολάβος να πληρώσει 550 ευρώ.

Απ’ ό,τι φαίνεται το κάνει όμως.

Αν γίνει αυτό, ο εργαζόμενος μετά θα κάνει καταγγελία. Να το ξέρετε. Και τότε θα βρει το δίκιο του. Μπορεί να κάτσει να δουλεύει για 550 ευρώ και να περάσει ένας χρόνος. Επειδή όμως η σύμβαση είναι υποχρεωτική, θα προσφύγει μετά στην Επιθεώρηση Εργασίας και θα δικαιωθεί. Και θα τα πάρει όλα γιατί είναι υποχρεωτική.

Αυτή τη στιγμή όμως, η Επιθεώρηση Εργασίας είναι αρκετά αποδυναμωμένη.

Κάποιοι την αποδυνάμωσαν και δεν έχει και το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό. Έφυγαν πάρα πολλοί από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, είτε με συντάξεις, είτε με μετατάξεις. Μίλαγα πριν λίγο καιρό σε μια συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ περί υγεινής και ασφάλειας με τη Φθιώτιδα. Υπάρχουν μόλις δύο υπάλληλοι για ολόκληρη Στερεά Ελλάδα. Είναι πολιτική να μην υπάρχουν στελεχωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, με κλείσιμο του ματιού στους επιχειρηματίες. Και μάλιστα όχι στους «μεγάλους», οι πολύ μεγάλοι σέβονται λίγο την εργατική νομοθεσία. Το πρόβλημα είναι στους μικρότερους.

…οι οποίοι όπως λέτε έχουν πληθύνει στις σχετικές εργασίες.

Βεβαίως. Χαρακτηριστικά θα πω το εξής: ήμουν πρόεδρος των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες της χώρας. Η κ. Πετραλιά το 2007 είχε κλείσει επί δύο ημέρες τον Παπαστράτο για θέματα υγιεινής κι ασφάλειας. Κι είχε γίνει χαμός. Μάλιστα, επειδή ο Παπαστράτος είχε εξαγοραστεί από την πολυεθνική Philip Morris, η εταιρία προσέλαβε τρεις ηλεκτρολόγους για κάθε βάρδια. Ποιος το κάνει αυτό σήμερα;

Θέλω να σας πω ότι οι ξένοι όμιλοι που έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας είναι πολύ πιο ανεπτυγμένοι. Σε εμάς δεν έχουν καν εφαρμόσει τις σχετικές οδηγίες απ’ ό,τι μου έλεγε ο υπεύθυνος Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ.

Θα σας πω κάτι σημαντικό: υπάρχουν οι νόμοι. Ο 3182/2011 προέβλεπε κυρώσεις, αλλά ποτέ δεν βγήκαν οι υπουργικές αποφάσεις. Έλεγε ότι όταν χρησιμοποιεί ανειδίκευτο προσωπικό, η εταιρία έχει πρόστιμα από 5 ως 50 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο και κλείνει και για έξι μήνες. Θα κλείσει κανένας τις μεγάλες εταιρίες νομίζετε; Την ΑΚΤΩΡ, τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κλπ.; Όχι, δεν τολμάνε. Πού θα συνέβαινε αυτό στο εξωτερικό; Είναι δυνατόν να βγαίνουν νόμοι και να μην εφαρμόζονται;

Εδώ θέλει πολιτική βούληση, τέλος. Είστε παράνομος; Κλείνετε. Αν τα περνάμε όλα στον αέρα, φυσικά και θα έχουμε τώρα δώδεκα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2021, χωρίς να συγκινηθεί κανένας.

Ετοίμαζαν μια ΚΥΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης για τους ανελκυστήρες κι όταν έβαλα θέμα ότι πρέπει να είναι πιστοποιημένος ο ηλεκτρολόγος που θα είναι υπεύθυνος του συνεργείου μου είπαν «τι λέτε κ. Φλέγγα, αυτά τα κάνει το υπουργείο Εργασίας». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας που έπρεπε να είναι σ’ αυτή την επιτροπή δεν πάτησε ποτέ.

Ανησυχείτε ότι αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση μπορεί να “κανονικοποίησει” τρόπον τινά τα εργατικά ατυχήματα;

Εγώ πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς να λαμβάνονται μέτρα, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε κι άλλα θανατηφόρα ατυχήματα. Να είστε σίγουρος. Είχα δηλώσει σε έναν ραδιοσταθμό της Εύβοιας ότι θα έχουμε σύντομα ατυχήματα· και είδατε τι έγινε τις επόμενες μέρες με τους δύο εργαζόμενους της ΔΕΗ που έπεσαν από τον ανελκυστήρα.

Ξέρετε τι σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι υπογειοποιήσεις στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ; Δεν υπάρχει το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό, θα προσλαμβάνεται όποιος να ‘ναι. Και θα έχουμε κι άλλα ατυχήματα.

Ξέρετε τι σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι υπογειοποιήσεις στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ; Δεν υπάρχει το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό, θα προσλαμβάνεται όποιος να ‘ναι. Και θα έχουμε κι άλλα ατυχήματα.

Οι εργαζόμενοι οι ίδιοι τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας;

Εγώ που έχω ασχοληθεί με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και ως συντηρητής σε βιομηχανίες, ξέρω καλά τι μπορεί να κάνει το ρεύμα. Τα ζητώ τα μέτρα προστασίας. Το γράφει η συλλογική σύμβαση ότι πρέπει να έχω τα μέτρα προστασίας. Αυτοί που δούλευαν στην Εύβοια όχι μόνο δεν είχαν μέτρα προστασίας, ούτε ο γερανός δεν ήταν γειωμένος. Αν ήταν γειωμένος μπορεί να είχε αποφευχθεί ο θάνατος τριών ανθρώπων.

Είναι άλλο να έχεις σπουδάσει, να ξέρεις τι ακριβώς γίνεται με το ρεύμα, τι μπορεί να πάθεις. Κάποτε δούλευα σε μεγάλη βιομηχανία. Εμείς δεν πηγαίναμε ποτέ στον υποσταθμό έτσι. Έπαιρνα όλα τα μέτρα προστασίας. Ας έκλεινε ακόμα κι η παραγωγή. Κατεβάζαμε το ρεύμα ή λέγαμε «θα γίνει Σάββατο η συντήρηση, δεν θα γίνει εν ώρα εργασίας».

Εδώ υπήρχαν άνθρωποι που προσλαμβάνονταν στη ΔΕΗ για υπεργολάβους και υπέγραφαν ότι λάμβαναν εξοπλισμό προστασίας, ενώ δεν λάμβαναν τίποτα.

Πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες σε αυτούς που δουλεύουν στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ;

Καμία σχέση δεν έχουν οι εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ που είναι οργανωμένοι σε μεγάλα συνδικάτα, με αυτούς που δουλεύουν στους εργολάβους. Επειδή έχουν συνδικαλιστική κάλυψη, απαιτούν. Πάνε και εναντίον των προϊσταμένων τους αν τους δώσουν παράνομες διαταγές. Τα ξέρετε, τα ζείτε: είναι επόμενο ένας που δουλεύει για 550 και 600 ευρώ, που έχει ανάγκη το μεροκάματο, να πάει άρρωστος στη δουλειά του. Το νομικό οπλοστάσιο του λέει ότι μπορεί να κάτσει και να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ. Κι όμως, του λέει ο εργοδότης «θα είσαι εδώ» και πηγαίνει. Όπου υπάρχουν συνδικάτα, δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό. Και δεν το λέω με την έννοια των «επαναστατικών» συνδικάτων, αλλά για τα συνδικάτα που στοιχειώδως καλύπτουν τα μέτρα προστασίας.

Επίσης, η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν σχολές που εκπαιδεύουν το προσωπικό τους. Τι γίνεται όμως; Είναι η μεγάλη μάσα: συμφέρει να παίρνει την εργολαβία κάποιος, να δίνει χαμηλά μεροκάματα και τα χρήματα να μοιράζονται. Η Ομοσπονδία μας ψάχνει τι είναι αυτοί οι μεγαλο-εργολάβοι και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους. Θα δείτε ότι πίσω από αυτές τις εργολαβίες κρύβεται και πολιτική εξουσία, να είστε σίγουρος.

Έχουμε μπλακ-άουτ, χαλασμένους υποσταθμούς, εργατικά ατυχήματα, προβλήματα στα δίκτυα, εργασίες συντήρησης που δεν εκτελούνται κ.ο.κ. Υπάρχει περίπτωση να μιλάμε για μια τεχνητή υποβάθμιση του ΔΕΔΔΗΕ εν όψει της ιδιωτικοποίησής του;

Ό,τι είναι να πουληθεί, απαξιώνεται. Και μετά θα το πάρει κάποιος ιδιώτης φτηνά και θα ξεκινήσει -αφού θα έχουμε περάσει και κάποιους νόμους- με χαμηλότερα μεροκάματα.

Και με το πλεονέκτημα του φυσικού μονοπωλίου.

Μόνο αυτό; Θα σας πω πώς προετοιμάζεται μια δουλειά. Μπαίνει ο ιδιώτης, την παίρνει και μετά αλλάζουμε και τους νόμους -όπως στην περίπτωση Χατζηδάκη- ώστε να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Βγήκε υπουργός της κυβέρνησης και είπε ότι η ατομική σύμβαση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου φτάνει και δεν χρειάζεται να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις.

Έτσι, λέμε στον επιχειρηματία: «και φτηνά θα την πάρεις, αλλά θα σου εξασφαλίσουμε και φτηνά εργατικά χέρια». Με τα φτηνά εργατικά χέρια όμως, έχουμε ατυχήματα.

Είδατε μετά από δώδεκα ατυχήματα να παραιτείται κανένας; Να φύγει από τη θέση του; Εγώ τουλάχιστον θα άλλαζα τον υπεύθυνο του ΣΕΠΕ. Θα έλεγα «δεν κάνεις τη δουλειά σου».

Είναι ενδιαφέρον ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Ενέργειας, ο Κώστής Χατζηδάκης, είναι πια υπουργός Εργασίας. Τον έχετε σε όλη αυτή την πορεία ως δυνητικό συνομιλητή. Ο κ. Χατζηδάκης και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχουν απαντήσει στις ανησυχίες σας;

Ο κ. Χατζηδάκης δεν μας είδε. Του ζητήσαμε να μας δει μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας (ΕΛΙΝΥΑΕ) που καταγράφει τα ατυχήματα και τον υπεύθυνο της ΓΣΕΕ για θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας. Δεν μας απάντησε ποτέ. Το μόνο που έκανε, μετά από πολιτική πίεση και την επερώτηση 57 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, ήταν να καταστήσει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση – η οποία όμως πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Δεν μας έκανε κάποια χάρη. Μην τρελαθούμε.

Στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είχαμε στείλει πριν το ατύχημα στην Εύβοια καταγγελία του Σωματείου μας στην Κόρινθο ότι χρησιμοποιούνται εργολάβοι χωρίς να έχουν τις απαραίτητες άδειες οι ηλεκτρολόγοι. Σημειωτέον ότι υπάρχει κάτι που το κάνουν συχνά οι εργολάβοι σε τέτοιες περιπτώσεις: προσκομίζουν τις άδειες πέντε ατόμων που τις έχουν και απασχολούν άλλους πέντε που δεν έχουν άδεια και πληρώνονται μαύρα. Όταν εμείς κάναμε την καταγγελία, μας απάντησε ο ΔΕΔΔΗΕ ότι έψαξε τον τάδε εργολάβο και έχει καταθέσει τις επαγγελματικές άδειες των εργαζομένων. Αν αυτό είχε γίνει στην Εύβοια, τώρα θα είχαμε απολύσεις.

Εκ φύσεως, το δικό μας είναι το δεύτερο πιο επικίνδυνο επάγγελμα. Στα στοιχεία του ΕΛΙΝΥΑΕ πρώτες είναι οι πτώσεις και δεύτερη η ηλεκτροπληξία. Δεν παίζεις με το ρεύμα. Δυστυχώς δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Προσφύγαμε στον Ευρωπαίο Επίτροπο περί Υγιεινής και Ασφάλειας για να πάρει μπρος ο κ. Χατζηδάκης. Η ΓΣΕΕ έστειλε προτάσεις για νομοθετικό πλαίσιο για τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας. Το να γίνονται δώδεκα εργατικά ατυχήματα σε ένα χρόνο, σε ευρωπαϊκή χώρα και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός… ε, όχι. Νισάφι.

Υπάρχει κάποια συνεννόηση με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου, όπως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για κοινές κινητοποιήσεις;

Με τη ΓΕΝΟΠ και την ΕΤΕΠ-ΔΕΗ έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, σαν όμορες Ομοσπονδίες. Και μάλιστα μπορεί να προτείνουμε αυτοί που απασχολούνται στη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στις σχολές της ΔΕΗ. Οι σχολές της ΔΕΗ μπορεί να λειτουργήσουν και στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Η επιχείρηση να είναι κρατική, αλλά να εκπαιδεύονται ηλεκτρολόγοι που να θέλουν να ασχοληθούν με τα δίκτυα. Να είναι αναγκαστική η εκπαίδευσή τους για 3-4 μήνες.

Εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε και με τα μέσα που διαθέτουμε να προτείνουμε λύσεις. Δεν είμαστε καταγγελτικοί. Δεν χαιρόμαστε με το «καλά να πάθει ο υπουργός, ας παραιτηθεί». Όχι. Ανθρώπινη ζωή ξέρετε τι σημαίνει; Να ξεκινάω το πρωί και να ξέρω ότι θα γυρίσω σώος από την εργασία μου;

Στην Εύβοια, είναι σαν ένας διοικητής Νοσοκομείου να είπε «μας λείπουν οι Χειρουργοί, αλλά αφού βλέπεις τον Χειρουργό πώς το κάνει, κάνε κι εσύ μια επέμβαση». Οι ευθύνες που βρίσκονται; Μόνο σε αυτόν που έκανε την εγχείρηση ή και στον διοικητή που έδωσε την άδεια; Θα τα ρίξουμε όλα στον εργοδηγό που είναι κι αυτός εργαζόμενος ότι δεν πήρε τα μέτρα; Όχι. Ποιος προσέλαβε αυτούς τους εργαζόμενους; Η ίδια η εταιρία και αυτή έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Γι’ αυτό και θα παρακολουθήσουμε και το πόρισμα του εισαγγελέα. Εμείς θα έχουμε αίτημα να το πάμε και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε κάποια πράγματα έτσι, γιατί θα ξαναγίνει το ατύχημα. Δεν το κάνουμε για εκδίκηση ή για να τα βάλουμε με τις εταιρίες. Υπάρχουν καλές εταιρίες, υπάρχουν κι εταιρίες που χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σαν να είναι αντικείμενα. Εμείς δεν θέλουμε τέτοιες. Θέλουμε τον καλό εργοδότη που σέβεται τη συλλογική σύμβαση, πληρώνει και θα είμαστε και μαζί του.

Ξέρετε πόσοι εργολάβοι έρχονται και λένε «έχετε ειδικευμένο προσωπικό κ. Φλέγγα ή ανέργους ηλεκτρολόγους να μας δώσετε;». Δεν ρωτάνε την πολιτική τοποθέτηση καθενός, εργασία θέλουν. Κι εμείς δεν ρωτάμε τι πολιτική άποψη έχει ο καθένας. Προσπαθούμε το τεχνικό προσωπικό που έχουμε να του δίνουμε εμπειρία και να μην πληρώνεται και 500 ευρώ. Με 500 ευρώ στον τομέα τον δικό μας δεν πάει κανείς να δουλέψει. Τώρα αν θέλετε να βρείτε κάποιον που πεινάει, βεβαίως· κάποιος μπορεί να μπει χωρίς προστασία και σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα