ΑΘΗΝΑ
04:38
|
27.04.2024
Οι ακροδεξιοί βλέπουν την πανδημία ως μία ακόμη ευκαιρία για να διακηρύξουν τα ιδεολογήματά τους περί της "καθαρότητας της φυλής".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται”, συνηθίζει να λέει ο απλός λαός και εάν κάποιος παρατηρήσει την κινητοποίηση και τον ‘ενθουσιασμό’, έτσι όπως έχει καταγραφεί σε σχετικές ιστοσελίδες τους χώρου της ακροδεξιάς, για τη “θετική ώθηση” που θα δώσει στο ‘κίνημα’ η πανδημία του κορονοϊού και η κοινωνική-οικονομική κατάρρευση που θα επακολουθήσει, θα αναρριγήσει από τρόμο.

Ενδεικτικά, όπως αποκαλύπτει το Counter Extremism Project, στις 16 Μαρτίου ο Σιμόν Λίντμπεργκ, επικεφαλής της σκανδιναβικής νεοναζιστικής ομάδας Nordic Resistance Movement, εξέφραζε την χαρά του για την “κοινωνική επανάσταση” που θα προκαλέσουν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τον κορονοϊό, δημοσιεύοντας και ένα βίντεο από τη γνωστή σφαγή στο Κράιστσερτς των ΗΠΑ, ενώ η αντίστοιχη γερμανική German Atomwaffen Division, δημιούργησε προφίλ στα μέσα δικτύωσης, καλώντας τα μέλη και τους ζηλωτές της σε ετοιμότητα για την “επικείμενη σύγκρουση”.

Στους ευρύτερους χώρους της ακροδεξιάς, το ‘ξεσπάθωμα’ τούτο που προσδοκούν πώς και πώς οι οργανώσεις της, ο νέος εμφύλιος πόλεμος που αναμένουν ότι θα προκαλέσει την ανατροπή πολλών κυβερνήσεων, ονομάζεται “Boogaloo”. Ενόψει της ‘αποκαλυπτικής’ τούτης εξέλιξης, οι ακροδεξιές ομάδες δεν έχουν σταματήσει να δημοσιεύουν “εγχειρίδια διαβίωσης και ανταρτοπολέμου”, στρατηγικές και οδηγίες για τη χρήση όπλων και εκρηκτικών.

Οι ακροδεξιοί διαβλέπουν στην πανδημία του κορονοϊού ακόμη μία ευκαιρία για να διεκδικήσουν την ‘ορθότητα’ των ιδεολογημάτων τους περί της “καθαρότητας της φυλής”, του διαρκούς κράτους εξαίρεσης και ελέγχου που πρέπει να διέπει την εσωτερική διακυβέρνηση κάθε χώρας, με γνώμονα την ανάδειξη του εθνικ(ιστικ)ού χαρακτήρα απέναντι σε κάθε μεταναστευτικό μίασμα. Ο ακροδεξιός μηχανισμός της παραπληροφόρησης έχει μπεί σε κίνηση και εξεμεί το ρατσιστικό μίσος απροκάλυπτα.
Η έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν το ένα μετά το άλλο τα διάφορα κράτη, συνδαυλίζουν τη ρητορική των ακροδεξιών ομάδων σε Γερμανία, Ουγγαρία, αλλά και Ιταλία κατά της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης μετακίνησης “αδιακρίτων” όλων των ανθρώπων, μεγαλοποιώντας την παραπλανητική αντίληψη πως “οι ξένοι ευθύνονται για την μετάδοση του ιού”.

Αναβιώνουν στις ομάδες αυτές οι μεσαιωνικές δοξασίες για την ευθύνη των Εβραίων για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας, με την επίκαιρη μορφή τους, το κράτος του Ισραήλ. Στις ΗΠΑ, όπου τα εγκλήματα κατά της εβραϊκής κοινότητας από το 2017 έχουν αυξηθεί κατά 37%, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του NBC News (για το πώς οι Αμερικανοί νεοναζί εξυφαίνουν δίκτυα με αντίστοιχους Γερμανούς σε συναυλίες στην Ευρώπη) πολλές ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις είναι άκρως πεπεισμένες πως για την διάδοση του κορονοϊού ευθύνεται το Ισραήλ. Σε άρθρο μάλιστα του agi.it στις 20 Μαρτίου, το FBI επισημαίνει πως πολλές τέτοιες οργανώσεις προτρέπουν τα μέλη τους, που έχουν προσβληθεί από συμπτώματα κορονοϊού να ταξιδεύσουν στο Ισραήλ και να εμφυτεύσουν τον ιό στις εβραϊκές κοινότητες, χρησιμοποιώντας φιαλίδια με σωματικά υγρά! Ο παροξυσμός των ακροδεξιών έχει φθάσει στο ακρότατό του.

Ο Όρμπαν και οι φίλοι του

Το θέμα του “φυλετικού διαχωρισμού” αναζωπυρώνεται και αναδεικνύεται με το πρόσχημα του κορονοϊού με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από τους ακροδεξιούς. Όχι μόνο σε επίπεδο οργανώσεων, αλλά και σε περιπτώσεις όπως αυτής της Ουγγαρίας, όπου η κυβέρνηση αναλαμβάνει ασμένως αυτόν τον ρόλο, ενδεδυμένη τον μανδύα των υπερεξουσιών.

Φυσικά εκείνος που χειροκρότησε πρώτος τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας για το συνταγματικό του πραξικόπημα ήταν ο αδελφός εν όπλοις ηγέτης της ρατσιστικής Λέγκας στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι: ο άνθρωπος που από την εμφάνιση της πανδημίας έχει πασχίσει παντοιοτρόπως να εκμεταλλευθεί πολιτικά την κατάσταση, μεταβάλλοντας ανάλογα με τις περιστάσεις άποψη.

Στην αρχή της έξαρσης της νόσου, ο Σαλβίνι κήρυττε το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων της Ιταλίας σε όλους, προτείνοντας την Ιταλία-φρούριο εναντίον των μεταναστών και όσων όχι μόνον αλλοιώνουν την κουλτούρα, αλλά μολύνουν και το πολύτιμο ιταλικό DNA. Μόλις στην ακριβή του Λομβαρδία η κοινωνία ενεπλάκη σε μία αποτρόπαια danse macabre, ανάλογη της εικονογραφίας μίας παλαιότερης εποχής, με τους νεκρούς να πολλαπλασιάζονται, ο Σαλβίνι θέλησε να ανοίξει την Ιταλία σε όλον τον κόσμο, προτρέποντας με αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Twitter τους ξένους τουρίστες να έρχονται γιατί η “Ιταλία είναι ασφαλής”…

Κλιμάκωση των αντιφάσεων

Πλέον, με την πλήρη απαγόρευση εν ισχύι, ο Σαλβίνι ξαναλλάζει γνώμη, επικροτεί τους περιορισμούς και πλειοδοτεί μάλιστα για περισσότερα μέτρα, προτρέποντας τους Ιταλούς να επιλέγουν “να τρώνε ιταλικά, να πίνουν ιταλικά” και να επιλέγουν μόνο προϊόντα της χώρας στις λιγοστές εξόδους τους για ψώνια. Χυνει, μάλιστα και κροκοδείλια δάκρυα στις τηλεοπτικές οθόνες, φθάνοντας να απαγγέλλει φαρισαϊκά τη γνωστή καθολική προσευχή Eterno Riposo για τους νεκρούς, προκαλώντας τη μήνιν όχι μόνον της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά κυρίως όσων θρηνούν δικούς τους ανθρώπους στις περιοχές, ιδίως στη Λομβαρδία, όπου οι περιφερειακοί και δημοτικοί άρχοντες της Λέγκας όλα τούτα τα τελευταία χρόνια έχουν φροντίσει να αποδιοργανώσουν τη δημόσια υγεία. Οι ίδιοι, εξόν από ιερεμιάδες εναντίον των Κινέζων που έφεραν (διότι, όπως έλεγε ο κυβερνήτης του Βένετο, τρώνε ποντίκια και τους βλέπουμε να το κάνουν) τον κορονοϊό, δεν κατάφεραν ούτε να συντονίσουν τις δικές τους υπηρεσίες, μιας και η Ιταλία είναι αποκεντρωμένο κράτος, και περίμεναν βοήθεια από την κεντρική εξουσία, δηλ. από τον εχθρό που τόσο βδελύσσονται.

Ο Σαλβίνι, μάλιστα, σε πολύ πρόσφατη συνέντευξη στην ισπανική El País, εξόργισε πολύ περισσότερους, ζητώντας τουλάχιστον 36 δισεκ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρηματιών (καθώς, υιοθετώντας τους υπολογισμούς του, χρειάζονται 50 δισ. για την επανέναρξη της οικονομίας, αλλά και εάν υπολογίσουμε τα 18 και κάτι δισεκ. του παραγόμενου ΑΕΠ, ας δώσουμε λιγότερα), κόβοντας από τα επιδόματα που θα πρέπει να δοθούν σε εργαζομένους και εφαρμόζοντας ακόμη πιο σκληρή πολιτική λιτότητας. Την ίδια στιγμή που η ακόμη πιο ακροδεξιά, νεοφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι του κόμματος ‘Αδέλφια της Ιταλίας’, ζητάει να δοθούν αμέσως 1.000 ευρώ σε όλους – αντί για τα πενιχρά 600 ευρώ που διαθέτει η κυβέρνηση.

Μια χούντα για τέσσερις

Στην Ισπανία, ο συνομιλητής του Σαλβίνι, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του ακροδεξιού Vox, πέρα από τα περιοριστικά μέτρα, που θα τα ήθελε ακόμη πιο σκληρά (ίσως να ήθελε και να πυροβολούν τους απείθαρχους), αξιώνει την παραίτηση της κυβέρνησης των αριστερών “ανίκανων” και τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης από τεχνοκράτες και πολιτικούς που δεν εμπλέκονται ενεργά, στα πρότυπα μίας πρότυπης κυβέρνησης εθνικού συναγερμού ή μίας στρατιωτικής χούντας. Και τούτο, γιατί προτείνει η κυβέρνηση αυτή να έχει μόνο τέσσερα υπουργεία, φυσικά εκείνα που σε περίοδο πολέμου εξασφαλίζουν νόμο και τάξη και εν προκειμένω και περίθαλψη (Οικονομίας, Εσωτερικών, Υγείας, και Άμυνας).

Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αναδιάταξη και αναμόρφωση της Υγείας και των νοσοκομείων, η δημιουργία μονάδων αναφοράς, μόνο για τα κρούσματα και ασθενείς του κορονοϊού (εφαρμόζοντας μία καλή ακροδεξιά πολιτική διαχωρισμού και στιγματισμού) και φυσικά η δημιουργία μίας τράπεζας δεδομένων για τον πληθυσμό, τους ασθενείς κτλ., η οποία θα είναι χρήσιμη, εννοείται, και στο Quatrumviratum των υπουργείων. Και βέβαια, η βιομηχανία της χώρας θα πρέπει να επιταχθεί για να κατασκευάσει την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται για να αντιμετωπισθεί η πανδημία: γιατί, καλός ο περιορισμός, αλλά χρειάζεται και η βιομηχανία να κερδίζει. Προβλέπει μάλιστα γενναία μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, ύψους τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, ενώ, για να μη φωνάζει το ‘πόπολο’, θα πρέπει η κυβέρνηση εθνικού συναγερμού για τρεις μήνες να εξασφαλίσει την πληρωμή όλων των μισθών.

Εν καιρώ πολέμου, διακηρύττει το Vox, χρειάζονται πολεμικά μέτρα και όχι ελευθερίες και δικαιώματα, που ακριβώς αυτά με την χαλαρότητά τους ευθύνονται για την τροπή που έχει πάρει στη χώρα η πανδημία.

Ο “καθαρμός της Γης”

Πίσω στις νεοναζιστικές γκρούπες, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η γερμανική οργάνωση Identitäre Bewegung δημοσίευσε στον ιστότοπό της, προ ημερών, την εκδήλωση μελών της μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου κατά της μεταναστευτικής επέλασης που “έσπειρε τον κορονοϊό” και υπέρ της “νόμιμης και αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων”, για να προφυλαχθεί ο πληθυσμός.

Η ρητορεία για την άμυνα της φυλής δεν περιορίζεται μόνον στον πολιτικό και θρησκευτικό φονταμενταλισμό, αλλά όπως γράφει και το περιοδικό The Atlantic, επεκτείνεται μέσω του συνθήματος “έθνος και έδαφος” και στα περιβαλλοντικά θέματα: μάλιστα τέτοιες ‘οικο-φασιστικές’ απόψεις συμμερίζονταν και οι δράστες στη σφαγή του Κράιστσερτς, ή στο Ελ Πάσο.
Οι εικόνες της Αποκάλυψης, που αποτελούν στις πληθυντικές τους εκφάνσεις, ανάλογες της ναζιστικής ιδέας για τον ηρωϊσμό, βασικό συστατικό στοιχείο στο συλλογικό ασυνείδητο των νεοναζιστικών ομάδων, αντανακλούν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του παγκοσμίου κλίματος.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι ακροδεξιοί ταυτίζουν την καταστροφή του πλανήτη με τον σύγχρονο καταναλωτισμό και την υποβάθμιση των αξιών του έθνους, της τιμής, του λιτοδίαιτου και αθλητικού ‘ανδρισμού’. Στη χειρότερη, την συνδέουν με τον υπερπληθυσμό και την ανάγκη συστηματικής γενοκτονίας των “παρασιτικών” λαών, που μιαίνουν ηθικά και οργανικά (με τα ανεπαρκή γονίδιά τους) την καθαρότητα της λευκής φυλής. Για τον λόγο τούτο, ο Covid-19 στο φαντασιακό και το λεξιλόγιο των νεοναζιστών και ακροδεξιών μετατρέπεται στη “Θεία μάστιγα” που θα τιμωρήσει τα αδύναμα, μιαρά, και άπιστα γένη και θα βοηθήσει (και με λίγη βοήθεια από τους ίδιους τους “σταυροφόρους της πίστης και της λευκής φυλής”) στον αποκαθαρμό της Γης από τα “ξένα σώματα”. Συνάμα, δε, και μέσα και από την παγκόσμια οικονομική κρίση που θα προξενήσει η πανδημία, διαβλέπουν το πολύτιμο εργαλείο και την χρυσή ευκαιρία για να ανατρέψουν την κρατούσα “αήθη” πολιτικο-οικονομική τάξη για να εγκαθιδρύσουν την παγκόσμια ηγεμονία της “Λευκής Φυλής”.

Για τους ακροδεξιούς και την αποκαλούμενη infodemia των δικτύων επικοινωνιακής τους διασύνδεσης, ο κορονοϊός δεν είναι ένα κακό: αντίθετα είναι το ‘υπερόπλο’ που μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επικράτηση της “λευκής ηγεμονίας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα