ΑΘΗΝΑ
20:52
|
02.05.2024

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στους Financial Times, προειδοποίησε ότι οι λαϊκιστές θα κερδίσουν “στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού” αν […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στους Financial Times, προειδοποίησε ότι οι λαϊκιστές θα κερδίσουν “στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού” αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ευρωπαϊκές χώρες “δεν έχουν άλλη επιλογή” από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που “να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση”, δήλωσε.

“Είμαστε σε μια στιγμή της αλήθειας, για να αποφασίσουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πολιτικό εγχείρημα ή μόνο ένα εγχείρημα αγοράς. Νομίζω ότι είναι ένα πολιτικό εγχείρημα”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια έμμεση αναφορά στην Γερμανία και την Ολλανδία, που είναι απρόθυμες να συγκεντρώσουν κρατικά χρέη, υποστηρίζοντας ότι “αν πρόκειται για ενα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η προτεραιότητα και υπάρχουν έννοιες αλληλεγγύης που υπεισέρχονται… Η οικονομία έρχεται ως επακόλουθο”.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, μια έλλειψη αλληλεγγύης θα ευνοούσε την άνοδο των λαϊκιστών στην εξουσία.

“Προφανώς, επειδή (οι λαϊκιστές) θα πουν: ‘Ποια είναι αυτή η (ευρωπαϊκή) περιπέτεια που μου προσφέρετε; Αυτοί οι άνθρωποι δεν σας προστατεύουν όταν έχετε μια κρίση, αυτοί δεν σας προστατεύουν από την επόμενη μέρα, δεν έχουν αλληλεγγύη μαζί σας”, τόνισε.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ακόμη πως η εγκατάλειψη ελευθεριών για την καταπολέμηση της ασθένειας θα αποτελούσε απειλή για τις δυτικές δημοκρατίες.

“Κάποιες χώρες κάνουν αυτή την επιλογή στην Ευρώπη”, προφανώς αναφορόμενος στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος με την πρόφαση της μάχης κατά του ιού, συγκέντρωσε υπερεξουσίες στη χώρα του.

“Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το DNA των βασικών μας αρχών με την πρόφαση ότι υπάρχει μια υγειονομική κρίση”.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση της επιδημίας της νόσου Covid-19 από την Κίνα, λέγοντας στους Financial Times ότι “υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί και δεν γνωρίζουμε”.

Σχετικά με τους χειρισμούς της Κίνας, είπε “Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη”, και πρόσθεσε “Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε”.

Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου εντάσσονται στις αμφιβολίες που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε λίγο νωρίτερα το Πεκίνο ότι πρέπει να απαντήσει σε “δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα”, ενώ από την πλευρά της η κυβένηση Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι “απέκρυψε” τη σοβαρότητα της πανδημιάς στο ξεκίνημά της στην Κίνα και την Τρίτη πάγωσε την αμερικανική χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κινεζικές θέσεις.

Η Μόσχα παρενέβη σήμερα το απόγευμα, προς υπεράσπιση του Πεκίνου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας, ότι παραπληροφόρησε για τον νέο κορονοϊό που πρωτοεμφανίστηκε εκεί, ήταν “αντιπαραγωγικές”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα