ΑΘΗΝΑ
16:23
|
26.04.2024
Πάνω από 170 συλλογικότητες και οργανώσεις συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κινητοποιήσεις κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένες για σήμερα στις 18:00 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.  

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει την Τρίτη προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού πέρασε από την αρμόδια επιτροπή πριν λίγες ημέρες με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, με την υπόλοιπη αντιπολίτευση να καταψηφίζει – πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.  

Συνολικά, πάνω από 170 συλλογικότητες, οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και συνεχίζουν μέχρι το βράδυ τη συγκέντρωση υπογραφών διαδικτυακά. Οι συλλογικότητες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’.  

Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση στις 4 Μαρτίου και περιλαμβάνει συνολικά 66 άρθρα που επιχειρούν να τροποποιήσουν το σύνολο σχεδόν της υπάρχουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας της χώρας. Στις 18 Μαρτίου η διαβούλευση έκλεισε έχοντας  συγκεντρώσει 1579 σχόλια με πολλές αρνητικές αντιδράσεις από πλειάδα φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών.  

Αναλυτικά το κείμενο που συνυπογράφουν οι οργανώσεις:

Το νομοσχέδιο με τίτλο ‘Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας’ που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα