ΑΘΗΝΑ
12:06
|
20.04.2024
Νέα βίντεο αποδεικνύουν ότι ο Τζορτ Φλόιντ παραδόθηκε χωρίς αντίσταση. Δεύτερη μέρα επεισοδίων στη Μινεάπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα βίντεο-ντοκουμέντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τον φριχτό και άδικο θάνατο του 46χρονου πατέρα δύο παιδιών, Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, καταγράφει τη στιγμή της σύλληψης διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των εμπλεκόμενων αστυνομικών ότι ο άοπλος αφροαμερικανός αντιστάθηκε.

Το πρώτο βίντεο-ντοκουμέντο που αποκάλυπτε τον αδίστακτο αστυνομικό να πατά στο λαιμό τον Τζορτζ Φλόιντ αγνοώντας τις εκκλήσεις του προκάλεσε την οργή των κατοίκων, της οικογένειας του θύματος αλλά και του δημάρχου της πόλης Τζέικομπ Φρέι.

Διαδηλωτές ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες που κατέληξαν σε επεισόδια ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Στο δεκάλεπτο βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας, ο Τζορτζ Φλόιντ, ακινητοποιημένος στο έδαφος, για αρκετά λεπτά βογγάει, βαριανασαίνει κα διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Σε κάποιο σημείο ακούγεται να εκλιπαρεί: “Μην με σκοτώσετε”.

Στο νέο βίντεο καταγράφονται οι στιγμές που οι αστυνομικοί τραβούν τον αδικοχαμένο Τζορτζ Λόιντ από το αυτοκίνητό του, ο οποίος δεν φαίνεται να προβάλει αντίσταση.

Το ντοκουμέντο διαψεύδει την ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία προσπαθώντας να δικαιολογήσει την βαρβαρότητα των εμπλεκομένων, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Τζορτζ Φλόιντ στο αυτοκίνητό του, καθώς τους είχαν καταγγείλει ότι “ήταν υπό την επήρεια ουσιών” και ότι μόλις του έδωσαν εντολή να απομακρυνθεί από το όχημά του, αυτός αντιστάθηκε.

Στο δεύτερο βίντεο, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι ο άτυχος αφροαμερικανός παραδόθηκε ήρεμα στους αστυνομικούς που θα τον οδηγούσαν στον θάνατο.

Στις εικόνες που τράβηξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, έξω από το εστιατόριο στο οποίο συνελήφθη, ο Τζορτζ Φλόιντ φαίνεται με τα χέρια πίσω από την πλάτη, δεμένα με χειροπέδες, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση να οδηγείται από έναν αστυνομικό προς το περιπολικό.

Χωρίς το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί “θα είχαν παρουσιάσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχαν κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί”, κατήγγειλε ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Ειδικοί στο θέμα της χρήση βίας από αστυνομικούς δήλωσαν στο Associated Press ότι ο αστυφύλακας πίεσε στον λαιμό για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Τζορτζ Φλόιντ.

“Δεν μπορούσε να κινηθεί. Τους είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και τον αγνόησαν” ανέφερε ο Andrew Scott, πρώην αξιωματικός.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι αστυνομικοί στη Μινεάπολη επιτρέπεται να ακινητοποιούν υπόπτους πιέζοντας με το γόνατό τους στον λαιμό τους, προσέχοντας όμως να μην τους εμποδίζουν να αναπνέουν.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια

Οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια για τον άδικο χαμό του Τζορτζ Φλόιντ κορυφώνονται στην Μινεάπολη με τους διαδηλωτές για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να κατεβαίνουν στους δρόμους, να συκρούονται με την ααστυνομία και να ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Λίγες ώρες αφότου ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να πατάει με το γόνατό του το λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους καθώς έπεφτε η νύχτα.

Και αυτή τη φορά οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν “θα πρέπει να επισπευστεί”, προσθέτοντας ότι εκτιμά “το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών”.

“Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη!” υπογράμμισε

 Ήταν δημόσια εκτέλεση

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση παραμένουν ελεύθεροι. Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε χθες να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τους.

“Διότι αυτό ακριβώς έκαναν, δολοφόνησαν τον αδελφό μου”, δήλωσε η αδελφή του Μπρίτζετ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NBC. “Έχω πίστη ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αποπομπή των αστυνομικών “δεν αρκεί”.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης διερωτήθηκε χθες Τετάρτη “για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι στη φυλακή. Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα”.

Η μαύρη γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, μίλησε για “μια πράξη βασανιστηρίων” και “μια δημόσια εκτέλεση” σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί ο ρατσισμός.

“Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ότι αποτελεί μέρος ενός συστηματικού κύκλου αδικίας που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας, είναι μια θλιβερή υπενθύμιση”, στηλίτευσε ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν.

Ο σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέιμς ανήρτησε στο Instagram μια φωτογραφία του Κόλιν Κέπερνικ, πρώην παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ, γονατισμένου και μία του Τζορτζ Φλόιντ ακινητοποιημένο στο έδαφος με τη λεζάντα: “Να γιατί”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα