ΑΘΗΝΑ
18:36
|
26.04.2024
Η αγωγή κατατέθηκε από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία (CDT).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αγωγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, για το προεδρικό διάταγμα που περιορίζει την προστασία των εταιρειών social media κατέθεσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία (CDT).  

Το CDT, που υποστηρίζεται από την τεχνολογική βιομηχανία, αναφέρει στην αγωγή ότι το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η υπογραφή του διατάγματος είναι “εκδικητική”, μετά την “παρέμβαση” του Twitter σε αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου.  

Στην αγωγή αναφέρεται επίσης ότι το προεδρικό διάταγμα θα περιορίσει τη δυνατότητα των Αμερικανών να εκφράζονται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Αντιδράσεις και παραιτήσεις στο Facebook  

Στο μεταξύ, στο Facebook συνεχίζονται οι αντιδράσεις εξαιτίας της ουδέτερης στάσης που αποφάσισε να τηρήσει η εταιρεία στην κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter.  

Πολλοί εργαζόμενοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ συμμετέχοντας σε διαδικτυακή απεργία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Αντίθετα με το Twitter, το οποίο παρενέβη σε αναρτήσεις του Τραμπ, το Facebook αποφάσισε να μην μπλοκάρει τα προκλητικά μηνύματα του Αμερικανού προέδρου.

Ήδη αρκετοί εργαζόμενοι στο Facebook έχουν δηλώσει την παραίτησή τους, ενώ ο Ζούκερμπεργκ δέχτηκε πιέσεις στη χθεσινή εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη των στελεχών της εταιρείας. Σε προσωπικό επίπεδο, καταδίκασε τη “διχαστική και εμπρηστική ρητορική” του Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει στη θέση του ότι δεν πρέπει να διαγραφούν οι αναρτήσεις του Τραμπ, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και προκειμένου το κοινό να μπορεί να ενημερώνεται.  

“Είμαστε απογοητευμένοι και έκπληκτοι από τις ακατανόητες εξηγήσεις του Μαρκ για την απόφασή του να διατηρήσει τις αναρτήσεις του Τραμπ”, δήλωσαν η Βανίτα Γκούπτα, η Σέριλιν Ίφιλ και ο Ρασάντ Ρόμπινσον, επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωσή τους σημείωσαν ότι ο ιδρυτής του Facebook “Αρνείται να αναγνωρίσει σε ποιο βαθμό το Facebook βοηθά τον Τραμπ να υποκινεί σε βία εναντίον των διαδηλωτών. Ο Μαρκ δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες φωνές που εκφέρουν αντίστοιχο βλαπτικό λόγο στο Facebook”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα