ΑΘΗΝΑ
00:38
|
23.05.2024
Οι Έλληνες των ΗΠΑ υπενθυμίζουν ότι υπήρξαν κι εκείνοι θύματα της ρατσιστικής αγριότητας της Κου Κλουξ Κλαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αφροαμερικανών που εδώ και εννέα μέρες διαμαρτύρονται για το ρατσισμό των κρατικών αρχών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. 

Οι Έλληνες των ΗΠΑ δεν συμπαρίστανται συμβολικά στους εξεγερμένους Αφροαμερικάνους, αλλά ενεργά και αποφασιστικά, υπενθυμίζοντας ότι κάποτε υπήρξαν κι εκείνοι θύματα του τυφλού μίσους και της ρατσιστικής αγριότητας της Κου Κλουξ Κλαν. 

Όμαχα, 21 Φεβρουαρίου 1919. Εφημερίδες της Νεμπράσκα καταγράφουν την οργανωμένη επίθεση στην ελληνική συνοικία της πόλης. Οι ‘ντόπιοι’ Αμερικανοί έκαψαν σπίτια και μαγαζιά των Ελλήνων και ανάγκασαν χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο διωγμός των Ελλήνων της Όμαχα αποτελεί ένα από τα πιο αμαρτωλά κεφάλαια της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ, αφού μια ολόκληρη κοινότητα -αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από νεοαφιχθέντες μετανάστες- στοχοποιήθηκε, κακοποιήθηκε και τελικά εκδιώχθηκε από την εστία της. Πηγή: Pappaspost.com.

Επιστέγασμα της αλληλεγγύης του προοδευτικού Ελληνισμού των ΗΠΑ προς τους αγωνιζόμενους Αφροαμερικάνους, αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ (American Hellenic Educational and Progressive Association) με την οποία εκφράζεται απερίφραστα η αλληλεγγύη της ομογένειας στην αφροαμερικανική κοινότητα. Η ΑΧΕΠΑ αυτή καθαυτή, άλλωστε, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια ως συντονισμένη αντίδραση των Ελλήνων μεταναστών στη βία της Κου Κλουξ Κλαν. Η Οργάνωση, που σήμερα δεν έχει το ρόλο και τη δύναμη των ημερών της δόξης της, παραμένει εκφραστής του πλειοψηφικού ρεύματος των αποδήμων στις ΗΠΑ.

Το μήνυμα της ΑΧΕΠΑ 

Η ελληνοαμερικανική και η αφροαμερικανική κοινότητα έχουν ισχυρούς δεσμούς και μοιράζονται κοινές ιστορικές μνήμες στην Αμερική. 

Στον Νότο, η Κου Κλουξ Κλαν άρπαζε τους νεαρούς Έλληνες εργάτες από τις δουλειές τους και τους οδηγούσε μαζί με τους μαύρους στα δάση για “πάρτι λιντσαρίσματος”. Οι Έλληνες κακοποιούνταν και διώχνονταν από τις πόλεις. Οι μαύροι δεν ήταν τόσο τυχεροί – αυτοί ήταν τα θύματα του λιντσαρίσματος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε βαδίσει στο πλάι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα. Πενήντα χρόνια μετά, ο Έλληνες της Αμερικής επέστρεψαν στη Σέλμα για να στηρίξουν την αφροαμερικανική κοινότητα. Η ΑΧΕΠΑ συνεργάζεται ενεργά με όλους τους οργανισμούς που αντιμάχονται το μίσος και τις διακρίσεις. 

Σήμερα, η ΑΧΕΠΑ παραμένει αφοσιωμένη στις αξίες που λειτούργησαν ως θεμέλια για την ίδρυσή της. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε είδους ρατσισμό και διάκριση. Καταδικάζουμε το μίσος και την τυφλή βία. 

Στεκόμαστε στο πλευρό της αφροαμερικανικής κοινότητας και διεκδικούμε δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και την τιμωρία όσων ευθύνονται για τον τραγικό θάνατό του – ανάμεσά τους είναι και οι τρεις αστυνομικοί που συνόδευαν τον Ντέρεκ Σόβιν. 

Τα πολιτικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου -ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, την καταγωγή του, την υγεία ή τις δυνατότητές του, το φύλο και τις προτιμήσεις του- προστατεύονται από τον νόμο και η πολιτεία και οι αξιωματούχοι της δεσμεύονται από τον νόμο.  

Επιδιώκουμε τη γρήγορη, διαφανή, έντιμη και καθολική απονομή δικαιοσύνης από τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές που είναι υπόλογες σε μας, στον λαό, αλλά υπενθυμίζουμε σε όσους αυτήν τη στιγμή είναι οργισμένοι ότι καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε τη μάχη κατά του ρατσισμού και του διχασμού στην κοινωνία μας, είναι να παραμείνουμε ενωμένοι, ενημερωμένοι, ειλικρινείς και παθιασμένοι με τη δικαιοσύνη. Όλοι μαζί.

Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι βασική προϋπόθεση για την αλλαγή της νοοτροπίας και την επιβολή της δικαιοσύνης. Όσοι υποσκάπτουν αυτή τη θεμελιώδη αξία με ρητορική μίσους ή με καταστροφικές πράξεις, σαμποτάρουν την ένωσή μας και βλάπτουν την κοινωνία μας. 

Το 2015, ο Τζον Λιούις, μέλος του κογκρέσου των ΗΠΑ και εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μήνυμά του στην ΑΧΕΠΑ είχε μνημονεύσει τα λόγια του Φίλιπ Ράντολφ, του ανθρώπου που είχε διοργανώσει την πορεία προς την Ουάσιγκτον το 1963: “Μπορεί οι πρόγονοί μας να έφτασαν σ’ αυτήν τη σπουδαία χώρα φορτωμένοι σε διαφορετικά πλοία, αλλά πλέον είμαστε όλοι μαζί στην ίδια βάρκα”. Ο Λιούις τότε είχε ευχαριστήσει την Ελληνοαμερικανική κοινότητα για την ανταπόκρισή της τόσο το 1965 όσο και το 2015. Σήμερα ξαναπλώνουμε το χέρι μας με το ίδιο φιλότιμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα