ΑΘΗΝΑ
16:18
|
26.04.2024
Η κολοσσιαία χημικοβιομηχανία κατέληξε σε έναν κολοσσιαίο συμβιβασμό για το καρκινογόνο Roundup.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χημικοβιομηχανία Bayer πρόκειται να πληρώσει έως και 10,9 δισ. δολάρια προκειμένου διευθετήσει υποθέσεις που συνδέουν το ζιζανιοκτόνο Roundup με την εμφάνιση καρκίνου.

Το προϊόν έχει ως βάση την ουσία γλυφοσάτη που θεωρείται καρκινογόνα και οδήγησε περισσότερους από 125.0000 να προχωρήσουν σε δικαστικές διώξεις εναντίον του γερμανικού κολοσσού.

Χθες, (Τετάρτη 24/05), το δικηγορικό γραφείο Weitz & Luxenberg με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμβιβασμό με την Bayer εκ μέρους 100.000 ανθρώπων που είχαν υποθέσεις εναντίον της. Η Bayer αρνείται οποιαδήποτε ατασθαλία, αλλά ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει τις αποζημιώσεις προκειμένου “να τερματιστεί η αβεβαιότητα”.

Το Roundup είχε βγει στην αγορά πριν από 40 περίπου χρόνια από την αμερικανική εταιρεία Monsanto (η Bayer την αγόρασε το 2018), και στην πάροδο των χρόνων έχει καθιερωθεί ως ένα από τα δημοφιλέστερα ζιζανιοκτόνα.

Σήμερα, θα κοστίσει στην Bayer 9.6 δισεκατομμύρια δολάρια που θα αποδοθούν σε αποζημιώσεις. Η εταιρεία θα πληρώσει επιπλέον 1.25 δισ. για παραπλήσιες υποθέσεις που αφορούν δύο ακόμα προϊόντα της, στα οποία γίνεται χρήση ουσιών που έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Η Bayer υποχρεούται να καταβάλει φέτος περίπου πέντε δισεκατομμύρια, ενώ άλλα τόσα περίπου θα καταβληθούν το 2021.

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταφέραμε την επιβολή της δικαιοσύνης για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που, χωρίς να φταίνε, πάσχουν από λέμφωμα Non-Hodgkin μετά τη χρήση ενός προϊόντος που η Monsanto τους διαβεβαίωσε ότι ήταν ασφαλές”, δήλωσε ο Ρόμπιν Γκρίνγουολντ, πρόεδρος του τμήματος Περιβαλλοντικής Ρύπανσης και Προστασίας των Καταναλωτών στη Weitz & Luxenberg.  

Ο εκτελειστικός διευθυντής της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, σχολίασε ότι “Ο διακανονισμός των υποθέσεων που σχετίζονται με το Roundup είναι η σωστή πράξη στη σωστή στιγμή και θα βάλει τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας για την Bayer”.

Η θέση της εταιρείας, πάντως, δεν έχει αλλάξει και ο κος Μπάουμαν την επανέλαβε σε μια αποστροφή των δηλώσεών του: “Το Roundup δεν προκαλεί καρκίνο, συνεπώς δεν ευθύνεται με τις περιπτώσεις ασθενείας που καταγγέλλονται στη συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία”.

Η ένοχη γλυφοσάτη

Η Bayer αγόρασε την Monsanto πριν από δύο χρόνια έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων και από την πρώτη στιγμή κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις αγωγές για το Roundup.

Η πρώτη σχετική υπόθεση εκδικάστηκε στην Καλιφόρνια τον Αύγουστο του 2018 και έκλεισε με την καταβολή σημαντικής αποζημίωσης από πλευράς της Bayer στους ενάγοντες. Το βασικό επιχείρημα τότε, όπως και σε όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με το Roundup, είναι ότι η γλυφοσάτη ευθύνεται για την εμφάνιση λεμφώματος non-Hodgkin και άλλους καρκίνους.

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται ως δραστικό συστατικό για την παραγωγή πολλών ζιζανιοκτόνων, παρότι η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί οριστικά για το αν είναι επικίνδυνη ή όχι για τον άνθρωπο. Σε κάποιες χώρες η χρήση σκευασμάτων που την περιέχουν έχει απαγορευτεί, σε κάποιες άλλες η κυκλοφορία τους επιτρέπεται.

Η Bayer επιμένει ότι η γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα ουσία. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.

Πέρα από τις αποζημιώσεις του Roundup, η Bayer καλείται να πληρώσει 820 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις που σχετίζονται με τη μόλυνση υδάτων από τη χρήση πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCB), η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί. Άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια θα διακανονίσουν αγωγές που σχετίζοντα με τη χρήση ζιζανιοκτόνων με βάση τη δικάμβα, που επίσης έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Πηγή: BBC Business.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα