ΑΘΗΝΑ
06:47
|
25.04.2024
Ρωσικά μαχητικά κοντά στα αρμενικοτουρκικά σύνορα. Τουρκικά UAV Bayraktar ξεκίνησαν περιπολίες στα αρμενικά σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται και σήμερα οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε πρώτος τις εχθροπραξίες κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί πάνω από 16 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ δηλώνει ότι “η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αρμενίας φέρει πλήρη την ευθύνη για την πρόκληση” και η κυβέρνηση της Αρμενίας κατηγορεί τους Αζέρους ότι “προσπαθούν να καταλάβουν εδάφη που ελέγχουν οι δυνάμεις της Αρμενίας”.

Τα δύο υπουργεία ανέφεραν σε χωριστές ανακοινώσεις πως “μάχες διεξάγονται” σήμερα το πρωί στα βόρεια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Τόσο το Ερεβάν, όσο και το Μπακού, υποστηρίζουν πως απάντησαν σε επίθεση τoυ αντιπάλου.

Οι δύο χώρες, η σύγκρουση των οποίων διαρκεί εδώ και δεκαετίες, είχαν προχωρήσει την προηγουμένη σε κατάπαυση του πυρός έπειτα από τρεις ημέρες αιματηρών συγκρούσεων.

Την ίδια στιγμή, η Αρμενία δημοσίευσε βίντεο με την καταστροφή τανκ των Αζέρων.

Οι συγκρούσεις αυτές οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσουν για κατάπαυση του πυρός, ενώ η Τουρκία, μακροχρόνιος εχθρός της Αρμενίας, εξέφρασε την υποστήριξή της στον Αζέρο σύμμαχό της.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε χθες θέση στη διαμάχη απειλώντας ότι “δεν θα διστάσουμε να αντιμετωπίσουμε επιθέσεις κατά των εδαφικών δικαιωμάτων του Αζερμπαϊτζάν”.

Πριν λίγο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας, τουρκικά UAV Bayraktar σηκώθηκαν και ξεκίνησαν περιπολίες ”μία ανάσα” από τα σύνορα της Αρμενίας.

Τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται ότι αποκαλύπτουν τις κινήσεις της Άγκυρας μέσω δηλώσεων πρώην στρατιωτικών.

“Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την ικανότητα να πολεμούν σε πολλά μέτωπα. Εάν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει την στήριξη της Τουρκίας, τότε θα την δώσουμε! Η Αρμενία είναι μέσα στους στόχους μας’ αναφέρουν.

Χάρη στον τουρκικό λαό και την υποστήριξη του προέδρου Ερντογάν “όλος ο κόσμος και ο τουρκικός λαός του Αζερμπαϊτζάν είδαν ξανά ότι είμαστε οι αληθινοί αδελφοί” δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα επιτέθηκε στην Αρμενία χαρακτηρίζοντάς την “φασιστικό κράτος” κατηγορώντας τον αρμενικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον οικισμών του Αζερμπαϊτζάν όπου σκοτώθηκε ένας 76χρονος άμαχος.

“Η υπομονή του λαού έχει όρια” δήλωσε, “χτίσαμε έναν δυνατό στρατό. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πρέπει να διασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό”.

Από την πλευρά του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι οι επιθέσεις εναντίον της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού της θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας “συμμετρικής απάντησης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρμενικά μαχητικά Su-30SM -τα οποία αγοράστηκαν από τη Ρωσία πριν από περίπου ένα χρόνο- πραγματοποιούν περιπολίες για συνοριακές παραβάσεις κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανάρτησε στη σελίδα τους στο facebook βίντεο από πτήσεις ρωσικών μαχητικών 4+ γενιάς κοντά στα σύνορα της Αρμενίας και της Τουρκίας.

«Սու-30СМ»-ները դուրս են գալիս մարտական հերթապահության՝ ապահովելու ՀՀ օդային սահմանների անձեռնմխելիությունը։

Posted by Nikol Pashinyan / Նիկոլ Փաշինյան on Wednesday, July 15, 2020

Ενας ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή του Καυκάσου, όπου η Μόσχα και η Άγκυρα κυρίως έχουν ανταγωνιζόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικές δαπάνες του Αζερμπαϊτζάν, που είναι πετρελαϊκή δύναμη, υπερβαίνουν το σύνολο του προϋπολογισμού της Αρμενίας. Όμως το Γερεβάν ανήκει σε μια πολιτικοστρατιωτική συμμαχία υπό τη διεύθυνση της Μόσχας, την Οργάνωση της συνθήκης συλλογικής ασφάλειας.

Το 2016, ένοπλες συγκρούσεις γύρω από το Καραμπάχ λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε ανοικτό πόλεμο ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού.

Η σύγκρουση αποτελεί αντικείμενο από το 1992 της ρωσοαμερικανογαλλικής διαμεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), με την επωνυμία Ομάδα του Μινσκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα