ΑΘΗΝΑ
14:00
|
28.01.2022
Πάιτ: "Το Καστελόριζο, έχει την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζεύει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιτ τη δήλωση περί “αμφισβητούμενων υδάτων” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα”, δήλωσε ο Τζέφρι Πάιτ κληθείς να σχολιάσει την διατύπωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Πάιατ πρόσθεσε επίσης ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

“Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω” τόνισε, “ότι ο όρος ‘αμφισβητούμενα’ αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις”.

Ο κ. Πάιατ προχώρησε στη δήλωση αυτή, στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης “Atlantic Resolve”, επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.

Ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της εκδήλωσης ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι “μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο”.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε επιτεθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηλιτεύοντας την ανακοίνωσή του περί “αμσιβητούμενων υδάτων” στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που ‘αμφισβητεί’ αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά”, δήλωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα