ΑΘΗΝΑ
05:02
|
26.04.2024
Συμφωνία για μορατόριουμ ενός μήνα στις τουρκικές απόπειρες για γεωτρήσεις στην Α.Μεσόγειο ανακοίνωσε τη Δευτέρα από την Άγκυρα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών,Αράντσια Γκονζάλεθ Λάγια που…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την πεποίθηση πως «βοήθησε» στη «μείωση των εντάσεων» μεταξύ «ορισμένων μελών της ΕΕ και της Άγκυρας» επιτυγχάνοντας «μορατόριουμ ενός μήνα» στα σχέδια της κυβέρνησης του Ρετζέπ Τ. Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια ετοιμάζεται να συναντήσει σήμερα στην Αθήνα τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

Η ίδια είχε βρεθεί το προηγούμενο 24ωρο στην Άγκυρα αναλαμβάνοντας μία «ευαίσθητη» αποστολή, εν γνώσει ενδεχομένως της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ και του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ:την συνέχιση των παζαριών δίχως το πέπλο της λεγόμενης «μυστικής διπλωματίας» με αφορμή τις ελληνοτουρκικές διαφορές και επίμαχο ζήτημα την εξεύρεση μιας «φόρμουλας» που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα ευρωπαϊκών κολοσσιαίων εταιριών Ενέργειας.Σε συνέχεια λοιπόν της περιβόητης συνάντησης που είδαμε να εκτυλίσσεται πριν λίγες βδομάδες στο Βερολίνο μεταξύ των στενών συμβούλων-αξιωματούχων Σουρανή-Καλίν και Χέκερ, η Αράντσια Γκονζάλεθ Λάγια θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει κάποιου είδους «δέσμευση» από τη μεριά της Αθήνας. Το εάν θα τα καταφέρει η όχι δεν είναι σίγουρο. Το μόνο βέβαιο είναι πως το παζάρι θα κρατήσει καιρό, δεδομένων των μεγάλων γεωπολιτικών συμφερόντων που θίγονται και των ανταγωνισμών που εξελίσσονται εδώ και καιρό σε διάφορα επίπεδα γεωπολιτικής και γεωοικονομίας.

Όπως άλλωστε είχε επισημάνει από τις 27/7/20 το ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ, η 51χρονη Γκονζάλεθ Λάγια δεν είναι μία απλή περίπτωση υπουργού Εξωτερικών. Μολονότι ξεκίνησε την καριέρα της από το μεγάλο γερμανικό δικηγορικό γραφείο Bruckhaus Westrick Stegemann με την ιδιότητα της νομικού, σύντομα ανέλαβε καίρια πόστα σε ΕΕ αλλά και ΟΗΕ. Μεταξύ 2002-5 διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο και σύμβουλος του αρμόδιου επιτρόπου Πασκάλ Λαμί.Συμμετείχε ενεργά στη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Mercosur, αλλά και με το Ιράν, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, τα Βαλκάνια και χώρες της Μεσογείου. Επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2013 ως τον περασμένο Ιανουάριο διετέλεσε βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Εμπορίου, (κοινή υπηρεσία μεταξύ ΟΗΕ και Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου).

Ο διορισμός της στη θέση της υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας από τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Πέδρο Γκονζάλεθ δείχνει να στοχεύει στην προώθηση σημαντικού ρόλου τόσο σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της Μαδρίτης όσο και σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα μιας ομάδας χωρών-μελών της ΕΕ που δεν περιορίζονται απαραίτητα σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να υπολογίζουμε ως «Ευρωπαϊκός Νότος».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο σκοπός της επίσκεψής της σε Άγκυρα και Αθήνα δείχνει να είναι πολύ πιο σύνθετος από μία συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων» για «διμερή και περιφερειακά θέματα» ή για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αν και τμήμα των ελληνικών ΜΜΕ φάνηκε να επικεντρώνει την προσοχή του ιδιαίτερα στο σκέλος των δηλώσεων που έκανε η Ισπανίδα υπουργός για την «τεμενοποίηση» της Αγίας Σοφίας, η ίδια είπε στη συνέχεια ακόμη πιο ενδιαφέροντα πράγματα! Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα δήλωσε επί λέξει: «Φθάσαμε σε ένα σημείο καμπής κυρίως σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτός ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μεβλούτ για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που υπάρχουν. Νομίζω πως η βούλησή του να παύσει την έρευνα για τουλάχιστον έναν μήνα ώστε να δώσει χώρο σε διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης»…

Είναι πρόδηλο πως η Γκονζάλεθ Λάγια δεν έκανε το παζάρι μόνον για λογαριασμό της Μαδρίτης.

Ν. Δένδιας: «Διάλογος επί πραγματικών και όχι φανταστικών διαφορών»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega υποστήριξε πως η ατζέντα των διαφορών με την Άγκυρα δεν είναι πλατιά αλλά περιορισμένη. «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά επί πραγματικών και όχι επί φανταστικών διαφορών. Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες. Αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη. Δεν είναι περί παντός επιστητού» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο Ν.Δένδιας επιχείρησε να υποβαθμίσει την σημασία του,μολονότι η υπογραφή του από τον περασμένο Νοέμβριο ως σήμερα άναψε «φωτιές» στην ελληνική διπλωματία βγάζοντάς την από μεγάλο «λήθαργο». «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο για εμάς είναι παντελώς ανύπαρκτο. Το έχω χαρακτηρίσει βιασμό της κοινής λογικής. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα εξαιτίας του εγγενούς παραλογισμού και της παρανομίας του» επανέλαβε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρά τα de facto «τετελεσμένα» που δρομολογεί μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες η συμφωνία των κυβερνήσεων Ερντογάν και Σάρατζ…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα