ΑΘΗΝΑ
05:12
|
27.04.2024
Προς τιμήν των μελών του γκρουπ που έχασαν τη ζωή τους, δεσπόζει στην όδό Μεταξά το τεράστιο γκράφιτι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα επιβλητικό γκράφιτι προς τιμήν του συγκροτήματος Grup Yorum, τα μέλη του οποίου βιώνουν σκληρές διώξεις στην Τουρκία, δεσπόζει πλέον στην οδό Α. Μεταξά στα Εξάρχεια.

Το γκράφιτι απεικονίζει τους Ελίν Μπόλεκ, Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ και Μουσταφά Κοτσάκ που έχασαν πρόσφατα τις ζωές τους μετά από πολυήμερες απεργίες πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τον αυταρχισμό της πολιτικής του Ερντογάν αλλά και για τις διώξεις μελών του συγκροτήματός τους στην Τουρκία.

Οι τρεις αγωνιστές του επαναστατικού συγκροτήματος θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία έκφρασης και δράσης.

Η κολλεκτίβα των Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 και είναι αγαπητή αφενός, για τα έργα της που συνδυάζουν παραδοσιακή μουσική και επαναστατικά τραγούδια και αφετέρου, για τις ευρύτερες αριστερές πολιτικές ιδέες της.

Το γκρουπ έχει μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο των τουρκικών διωκτικών αρχών και του ίδιου του Ερντογάν εξαιτίας του περιεχομένου των κομματιών του και της ακτιβιστικής δράσης τους.

Τα μέλη της μπάντας έχουν χαρακτηριστεί συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C, μία κατηγορία που τους ενέταξε στην περίφημη “λίστα υποστηρικτών τρομοκρατίας” του Ερντογάν, κάτι που οι Grup Yorum αρνούνται κατηγορηματικά.

Σημειώνεται, ότι δεν ταυτίζονται με κανένα πολιτικό κόμμα και ότι τάσσονται υπέρ του αιτήματος του κουρδικού λαού για αυτονομία.

Το γκουπ έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 25 άλμπουν και μια ταινία, ενώ έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία κ.ά..

Το Σάββατο 25/7/2020, στο πάρκινγκ στην οδό Μεταξά στα Εξάρχεια, όπου δεσπόζει το γκράφιτι, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής, μνήμης και αλληλεγγύης για τους Grup Yorum αλλά και τους υπόλοιπους απεργούς πείνας (Εbru Timtik, Aytaç Ünsal, Didem Akman και Özgür Karakaya) που συνεχίζουν να αγωνίζονται μέσα στις φυλακές τις Τουρκίας.

Η τοιχογραφία στο parking στην οδό Μεταξα, στα Εξάρχεια για τους αγωνιστές, μέλη του επαναστατικού συγκροτήματος Helin…

Posted by Özgür Tutsak on Sunday, July 26, 2020


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα