ΑΘΗΝΑ
16:01
|
20.04.2024
"Δικαίωμα της Άγκυρας οι γεωτρήσεις στην περιοχή" λέει ο Ακάρ". Προβληματισμένες δηλώνουν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός», που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Τασουτσού) αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο της τουρκικής Νavtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ..

Το ερευνητικό Κινείται με ταχύτητα 4,2 κόμβων, ανοιχτά της Αμμοχώστου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com και συνοδεύεται από 2 βοηθητικά σκάφη, μία τουρκική κορβέτα, ενώ ακολουθεί και το πολιτικό ρυμουλκό “Tanux”.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX της Άγκυρας, η διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα σχολιάζουν ότι, αν το πλοίο σκοπεύει όντως να πραγματοποιήσει έρευνες, πρόκειται για πράξη κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Άγκυρας.

Κυπριακή αντι-Navtex

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κυπριακό “Φιλελεύθερο”, η Μεγαλόνησος έχει προχωρήσει στην έκδοση αντι-Navtex, σε απάντηση της παράνομης τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους, διαμηνύοντας ότι οι οδηγίες από το σκάφος “Barbaros” και τα δύο βοηθητικά του, αναφέρονται σε παράνομη επιχείρηση μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναστασιάδης: “Δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού”

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για σεισμογραφικές έρευνες του “Μπαρμπαρός”, έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας προς την Τουρκία ότι:

“Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, σεβόμενος τις δίκαιες απαιτήσεις του προσφυγικού κόσμου αλλά και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του λαού, σε καμία των περιπτώσεων, δεν πρόκειται να θέσω ενώπιόν του την όποια πρόταση λύσης η οποία δεν θα δικαιώνει τις προσδοκίες του και δεν θα αποκαθιστά τα αναφαίρετα δικαιώματά του” κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος.

“Όπως ακριβώς έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει, ο μόνος τρόπος να σταματήσουν και να αποφευχθούν νέες ανάλογες εντάσεις, είναι η υιοθέτηση επιτέλους μίας αποφασιστικής στάσης η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, θα επιφέρει κόστος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη στην περιοχή” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα και την ΕΕ, από την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε ουσιαστική και “αποφασιστική στάση κατά των τουρκικών προκλήσεων”.

Ακάρ “Δικαίωμα της Άγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή”

Την ίδια ώρα, την ένταση δυναμιτίζουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

“Είναι δικαίωμα της Άγκυρας να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή” δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το ψευδοκράτος, διαμηνύοντας ότι  “είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί”.

“Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο” είπε, σύμφωνα με το Anadolu.

Νωρίτερα, η κίνηση της Τουρκίας για NAVTEX εντός της ΑΟΖ της προκάλεσε την αντίδραση της προεδρίας, με τον εκπρόσωπό της, Παναγιώτη Σεντώνα, να σχολιάζει πως “η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Δένδιας “Κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ”

Μήνυμα στήριξης προς της Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα.

O Νίκος Δένδιας, o οποίος είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, τόνισε πως το “Μπαρμπαρός” παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει.

Προβληματισμένες οι ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα