ΑΘΗΝΑ
05:01
|
18.04.2024
Αντί για το Oruc Reis, απέπλευσε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros από το Tasucu.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντί για το Oruc Reis, απέπλευσε από το Tasucu, ένα λιμάνι που βρίσκεται απέναντι από το Ριζοκάρπασο, ένα άλλο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros, σύμφωνα με το στίγμα του στο marinetraffic.

Το Barbaros δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από τις τουρκικές ακτές, είχε  πορεία προς την Κύπρο και πλέει με ταχύτητα 8 κόμβων. Ως προορισμό αναφέρει το λιμάνι απ’ όπου απέπλευσε, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.

Ο απόπλους του Barbaros έγινε αμέσως αντιληπτός από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό κάνει δοκιμές και δεν πρόκειται να πλεύσει προς την Κύπρο.

 Ωστόσο, ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή παρά την απόσυρση των περισσοτέρων ναυτικών μονάδων από την περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου.

Σημειώνεται, ότι μέχρι τις 2 Αυγούστου η παράνομη Navtex των Τούρκων παραμένει σε ισχύ.

Εν τω μεταξύ, ένας νέος παίκτης στο πόκερ του Ανατολικού Αιγαίου, είναι η Ρωσία, η οποία κάνει αισθητή την παρουσία της και στέλνει μήνυμα κυρίως προς την Άγκυρα, εκδίδοντας Navtex μετά από άδεια της Κύπρου, για τις 18 Αυγούστου, ώστε να προχωρήσει σε δοκιμαστικές ρίψεις πυραύλων.

 Η Άγκυρα αντέδρασε, εκδίδοντας αντί Navtex, υποστηρίζοντας ότι εκείνη είναι αρμόδια για να δώσει άδεια στην Ρωσία και όχι η Λευκωσία. Όπως όλα δείχνουν, το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει μεγάλη διάρκεια, πολλούς παίκτες αλλά και αρκετούς κινδύνους για “ατυχήματα”.

“Να περιμένετε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, Οι Έλληνες δεν αστειεύονται”

Κρίσιμη θεωρείται η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι δηλώσεις από την γερμανική πλευρά επιβεβαιώνουν την πυροσβεστική παρέμβαση στην αποκλιμάκωσης της έντασης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι “οι Έλληνες δεν αστειεύονται”, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες” φέρεται να διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο η Άγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον, η Καγκελάριος φέρεται να προειδοποίησε τόν Ερντογάν ότι σε περίπτωση που “η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές”, καθώς “θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Γερμανική πλευρά επιθυμεί διάλογο Αθήνας-Άγκυρας εφόσον σταματίσουν οι τουρκικές προκλίσεις. Η ελληνική πλευρά από την πλευρά της διαμηνύει πως “δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο στον κρόταφο”.

Άλλωστε, η Άγκυρα, όπως έδειξε και η νέα Navtex που εξέδωσε προχθές για ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων νότια του Καστελόριζου, επιμένει στην ίδια επιθετική τακτική.

Διαψεύδει κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ νότια της Κρήτης το “Αναντολού”

Την ίδια ώρα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αιζενχάουερ συνεχίζει την δραστηριότητα του νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ τα προηγούμενα 24ωρα ανάμεσα Κύπρου και Αιγύπτου διεξήχθη μεγάλη Γάλλο-Αιγυπτιακή στρατιωτική άσκηση.

Για δύο συνεχείς ημέρες, τα ελληνικά μαχητικά F-16 που είχαν απογειωθεί από τη Σούδα, συμμετείχαν με αμερικανικά F-18 Hornet του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου “Αιζενχάουερ”.

Στο σενάριο των ασκήσεών τους συμπεριλαμβανόταν η προσβολή στόχων, οι αναχαιτίσεις, οι αναγνωρίσεις και διάφοροι ελιγμοί. Στην άσκηση μετείχαν και μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που μαζί με το αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά πλοία, πραγματοποίησαν ασκήσεις στην περιοχή ευθύνης της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Παρόλα αυτά, πηγές του τουρκικού πρακτορείου “Αναντολού” διαψεύδουν τη διεξαγωγή κοινής άσκησης μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ στα νότια της Κρήτης, υποστηρίζοντας ότι το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, συνοδευόμενο από τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία, τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε άσκηση της “Επιχείρησης Ασπίδα” της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, πάντως, η εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” στο σημερινό της πρωτοσέλιδο κάνει λόγο για “Νέα Πρόκληση στην Κρήτη”, εξαιτίας της κοινής άσκησης Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως σημειώνει η Μαρία Ζαχαράκη στο ethnos.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ είδε με μεγάλη έκπληξη τη διάψευση της Τουρκίας ότι το αεροπλανοφόρο “Αιζενχάουερ” δεν ήταν μαζί στην άσκηση με τις ελληνικές πολεμικές δυνάμεις.

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα itamilradar, ελληνικό αεροσκάφος Embraer EMB-145 AEW&C (757), πραγματοποίησε αποστολή επιτήρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο σημείο όπου το ”ΓΙΑΒΟΥΖ” πραγματοποιεί έρευνες. 

 Τέλος, αύριο στην Αμφιάλη θα γίνει η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της πυραυλακάτου “Υποπλοίαρχος Καραθανάσης”. Το σκάφος ανήκει στα ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων.

Νέα τουρκική Navtex

H τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία, με βάση νέα τουρκική Navtex, δεσμεύει μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού.

Η συγκεκριμένη Navtex έχει ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά και διεθνή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα