ΑΘΗΝΑ
15:44
|
26.04.2024
Συμμαχικά πυρά κατά Ερντογάν, εκνευρισμός Τσαβούσογλου, Θα ποντίσει καλώδια το Oruc Reis;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, καθώς θεωρείται πιθανό σήμερα να προχωρήσει σε διπλή προκλητική κίνηση ο Τούρκος πρόεδρος με τη μεγάλη προσευχή στην Αγία Σοφία και τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου “Oruc Reis” από το λιμάνι της Ατάλειας.

Κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι ο απόπλους του”Oruc Reis” θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από σήμερα Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται εν πλω και σε πλήρη ανάπτυξη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου διαμηνύοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε έξωθεν επιβουλή.

Κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναλάβει τα οκτώ ελληνικά υποβρύχια τα οποία έχουν φτάσει στις ενδεικνυόμενες θέσεις από την πρώτη στιγμή.

Ενδεικτικό των κινήσεων του Ερντογάν είναι πως η κορύφωση των προκλήσεών του απέναντι στην Ελλάδα έγινε στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Επιπλέον, σαν σήμερα στις 24 Ιουλίου 1923 ο Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφιά σε μουσείο υπογράφονταςτην Συμφωνία της Λωζάνης που ο Ερντογάν αμφισβητεί.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι αν το “Oruc Reis” θα κάνει απλώς ένα πέρασμα από το σημείο ή αν θα επιχειρήσει να απλώσει και να ποντίσει καλώδια. Υπενθυμίζεται πως η πόντιση καλωδίων συνιστά παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς η περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες περιλαμβάνει κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέρος της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και μια μικρή περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” υποστήριζε στο χθεσινό της φύλλο ότι η Τουρκία στέλνει το “Oruc Reis” στα νοτιο-ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. Μάλιστα πρόσθετε ότι στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, η πρώτη αποστολή του “Oruc Reis” θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται όπως αναφέρουν οι Τούρκοι “υπό ελληνική κατοχή”.

Συμμαχικά πυρά κατά Ερντογάν 

Όλα δείχνουν ότι οι διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποδίδουν, καθώς διεθνείς παράγοντες και σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ στηρίζουν με παρεμβάσεις τους την ελληνική πλευρά.

Κορυφαία των τελευταίων παρεμβάσεων υπέρ της Ελλάδας ήταν η ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν στο facebook, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: “Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ”.

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια…

Posted by Emmanuel Macron on Thursday, July 23, 2020

Τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ μέσω της υιοθέτησης κυρώσεων, ζήτησε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής του Λαικού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπτερ, τονίζοντας πως η προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι ένα εξόχως ευρωτουρκικό ζήτημα.

“Πρέπει να διατηρηθεί ο διάλογος ανοιχτός, αλλά τώρα είναι επίσης καιρός για δράση και για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας” τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Εκνευρισμός Τσαβούσογλου

Ο εκνευρισμός που προκάλεσε στην Τουρκία το μήνυμα Μακρόν αντανακλάται στην απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου ο οποίος διεμήνυσε στη Γαλλία ότι πρέπει “να ακολουθεί ορθολογικές πολιτικές και να σταματήσει να μεγιστοποιεί τον ρόλο της”.

 “Η Γαλλία έχασε την ουδετερότητά της, αλλά και την ευκαιρία να συμβάλει στη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Anadolu.

Παρέμβαση Μόσχας  

Το βράδυ της Πέμπτης η Μόσχα μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καλώντας σε αυτοσυγκράτηση. Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία προτρέπει “την αποφυγή κακοσχεδιασμένων ενεργειών” και την επίλυση των αναδυόμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Η “πυρόσβεστική” παρέμβαση Μέρκελ

Κρίσιμη θεωρείται η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία την Τρίτη είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι δηλώσεις από την γερμανική πλευρά επιβεβαιώνουν την πυροσβεστική παρέμβαση στην αποκλιμάκωσης της έντασης.

Την παρέμβαση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για “μεγάλη εμπιστοσύνη” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και στις δύο πλευρές. “Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο” αποκάλυψε επίσης, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: »

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Ανησυχεί η Ουάσινγκτον

Σαφές μήνυμα έστειλε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ότι το Καστελλόριζο, όπως όλα τα νησιά και η ηπειρωτική χώρα, διαθέτει υφαλοκρηπίδα.

Ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας για τις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο απέστειλε και η Ουάσιγκτον μέσω δήλωσης του Υφυπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας HellasJournal, ο κ. Ρίκερ έσπευσε να δηλώσει πως οι ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως ανήσυχες για τα τουρκικά  ερευνητικά σχέδια, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές πρωτοβουλίες προκλητικές και υπεύθυνες για την αύξηση της έντασης στην περιοχή. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι

Ιδιαίτερη αξία έχει και η χθεσινή τηλεφωνική επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Πέρα από την ταύτιση απόψεων για τις εξελίξεις στην Λιβύη και την επιβεβαίωση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, το τηλεφώνημα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία λόγω των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, κάτι που δύναται να ακυρώσει νομικά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος ενοχλείται σφόδρα από την τουρκική εμπλοκή στον Λιβυικό εμφύλιο. Ενδεικτικό της Αιγυπτιακής δυσφορίας αποτελεί και η απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας, που εξουσιοδοτεί τον Αιγυπτιακό στρατό να συνδράμει  στο πλευρό του Χαλίφα Χαφτάρ την άμυνα της πόλης Σύρτης, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των δυνάμεων, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα. 

Επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου

Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο συμφώνησαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επιπλέον, Μπορέλ και Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συνεργαστούν για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε: “Σε συνέχεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, συνομίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συμφωνήσαμε σχετικά με την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση και να συναντηθούμε πριν από το άτυπο Συμβούλιο Gymnich. Συμφωνήσαμε επίσης να συνεργαστούμε για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου”.

​Πριν λίγες ημέρες ο Μπορέλ είχε δηλώσει ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη γεωγραφία. Η χώρα ελέγχει τη ροή των προσφύγων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προκαλεί προβλήματα στα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά η Τουρκία είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα