Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εμπλοκής ξένων δυνάμεων στην φονική έκρηξη στη Βηρυτό όπου σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου ανέφερε ότι η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές ερευνούν εάν αυτή οφείλεται σε εξωτερική επέμβαση μέσω πυραύλου, βόμβας ή άλλης ενέργειας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της λιβανέζικης προεδρίας.
“Η αιτία του ατυχήματος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Θα μπορούσε να είχε συμβεί λόγω αμέλειας ή εξωτερικής επέμβασης από πυραύλους ή βομβιστικές επιθέσεις” φέρεται να δήλωσε ο Άουν στο τηλεοπτικό δίκτυο MTV.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Μακρόν να παράσχει εναέριες φωτογραφίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν καταγράφηκαν τυχόν αεροσκάφη ή πύραυλοι στην περιοχή.
“Ζήτησα από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να μας παράσχει εναέριες φωτογραφίες για να προσδιορίσουμε εάν υπήρχαν αεροσκάφη ή πύραυλοι” διευκρίνισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι εάν το Παρίσι δεν ικανοποιήσει το αίτημα, η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το πράξουν.
Μέχρι στιγμής, οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ανέρχονται στους 154, μετέδωσε σήμερα, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων NNA, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν.
Ο Χαμάντ Χάσαν, τόνισε επίσης πως ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην έκρηξη χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι η Αμερική θα παράσχει πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια αρχική βοήθεια για τον Λιβανο, διευκρινίζοντας ότι η αρωγή περιλαμβάνει διατροφική βοήθεια, ιατρικό εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια για τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα ταξιδέψει στον Λίβανο αύριο, Σάββατο, για να εκφράσει την “αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τον λαό του Λιβάνου” ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter.
“Ταξιδεύω αύριο στη Βηρυτό για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τον λαό του Λιβάνου. Eίμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι, είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που έχουν πληγεί και θα παρέχουμε βοήθεια” αναφέρει στην ανάρτησή του.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη χώρα, θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπί Μπέρι και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Χασάν Ντιάμπ.
Traveling to #Beirut tomorrow to convey Europe’s solidarity with the people in #Lebanon.
— Charles Michel (@eucopresident) August 7, 2020
Shocked and saddened, we stand with all those affected and will provide help.
Will meet with President Aoun, Speaker of Parliament Berri and President of Council of Ministers Diab. pic.twitter.com/bKdULdPSNE
Eντοπίστηκε στη Λεμεσό ο πλοιοκτήτης του Rhosus
Με γρήγορους ρυθμούς κινήθηκαν οι κυπριακές Αρχές αφού έλαβαν το μεσημέρι της Παρασκευής αίτημα από τις αρχές του Λιβάνου για τον εντοπισμό του 43χρονου Ρώσου επιχειρηματία Ίγκορ Γκρετσούσκιν, ο οποίος φέρεται ως ο πλοιοκτήτης που μετέφερε το φορτίο με τη νιτρική αμμωνία που προκάλεσε την φονική έκρηξη στην Βηρυτό.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο philenews o εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου, μετά το αίτημα που απηύθυναν σήμερα οι Λιβανικές Αρχές, η Αστυνομία εντόπισε τον 43χρονο στη Λεμεσό. Ο επιχειρηματίας ερωτήθηκε ήδη για να δώσει πληροφορίες σχετικά με το φονικό φορτίο.
Όπως είπε ο κ. Ανδρέου, σχετική αλληλογραφία θα διαβιβαστεί άμεσα στις Αρχές του Λιβάνου.
Η Αστυνομία Κύπρου δεν έχει μέχρι στιγμής το παραμικρό επίσημο αίτημα για προσαγωγή, σύλληψη ή έκδοση του εν λόγω επιχειρηματία, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Ρώσος δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το πλοίο δεν είναι εγγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της Κύπρου, ενώ ούτε η φορολογική του βάση βρίσκεται επί Κυπριακής Δημοκρατίας.