ΑΘΗΝΑ
12:36
|
22.11.2024
Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας με ποντισμένα καλώδια το Oruc Reis. Δεν έχει προχωρήσει σε έρευνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει από τις 17:30 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας (10/08) το τουρκικό ερευνητικό πλοίo Oruc Reis, το οποίο αν και έχει απλώσει καλώδια δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία που βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή.

Ο πομπός του Oruc Reis φέρεται να έκλεισε αργά χθες το βράδυ και να επανενεργοποιήθηκε τα ξημερώματα, δίνοντας ξανά στίγμα.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρατάχθηκαν απέναντι από τα τουρκικά πλοία, ζητώντας επίμονα από το ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από το σημείο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυναμεις συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού και των 17 συνοδευτικών πολεμικών σκαφών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Κινούμαστε βήμα – βήμα. Παρακολουθούμε κάθε ενέργεια της Τουρκίας, αξιολογούμε τις καταστάσεις και διαμορφώνουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα, απαιτείται υπομονή, ψυχραιμία και νηφαλιότητα”, τονίζουν στρατιωτικές πηγές καθώς για την Ελλάδα, “κόκκινη γραμμή” θεωρείται η πόντιση καλωδίων στον βυθό και η έναρξη ερευνών στην περιοχή.

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν σαφής το πρωί της Δευτέρας.

“Η Ελλάδα να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σε περίπτωση προσβολής της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία” ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, απείλησε ευθέως ότι αν υπάρξει στρατιωτική δράση κατά πολιτικού πλοίου (βλ. Oruc Reis), η Τουρκία θα απαντήσει.

Τα δικά σας δικά μας

Η Άγκυρα από την πλευρά της συνεχίζει το επικοινωνικακό σόου της καθώς Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην πρεσβευτής στον Λίβανο θέτει θέμα Καστελόριζου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu της Αθήνας δημοσιεύοντας έναν προκλητικό χάρτη  που δείχνει το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες.

Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα”, λέει ο Cagatay Erciyes.

“Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα” συνεχίζει ο Τούρκος αξιωματούχος.

“Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό”, κρίνει ο Cagatay Erciyes.

Ο Erciyes τόνισε επίσης ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα, να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της.

“Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Erciyes στην ανάρτησή του στο Twitter κοινοποίησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, Τούρκοι στρατιωτικοί πιέζουν ακόμα και για σύραξη.

Ο İsmail Hakkı Pekin αναφέρει χαρακτηριστικά: 

”Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη τώρα. Η Τουρκία πρέπει να δείξει τη δύναμη. Δεν μπορεί να γίνει συμφωνία με την Ελλάδα. Η Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες στο Καστελόριζο! 

Ταυτόχρονα έχουμε προκλητικές αναφορές και από το ”δεξί χέρι” του Ερντογάν Μπουλούτ: 
 
Το Αιγαίο είναι μια τουρκική θάλασσα, η Μεσόγειος είναι μια τουρκική θάλασσα. Είναι οι S-400 ενεργοί; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Έλληνες πρέπει να έρθετε και να τους δοκιμάσετε! Είμαστε εδώ.” 

Ανησυχεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του “Ορούτς Ρέις” στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις προκλητικές, συμπληρώνοντας ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή”, ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Την κίνηση αυτή, ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, στη διάρκεια των οποίων ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, εστιάζοντας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, ως αντίδραση στη νόμιμη αυτή συμφωνία.

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Έφτασαν στη βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” τα αεροσκάφη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας

Εν τω μεταξύ, έφτασαν στην κυπριακή αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου “Rafale” και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου C-130 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Πηγές ανέφεραν στο SigmaLive ότι η έλευση των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών δεν είναι άσχετη με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή.

Γάλλοι στρατιωτικοί τεχνοκράτες επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες τα Λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού για να εξετάσουν υποδομές υποδοχής γαλλικών πλοίων, καθώς η ναυτική βάση στο Μαρί είναι σε φάση αναβάθμισης.

Η παρουσία  γαλλικών αεροσκαφών και πλοίων επιβεβαιώνει ουσιαστικά την συμφωνία έναρξης της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας που συμφωνήθηκε στο Παρίσι και τέθηκε σε ισχύ αρχές Αυγούστου.

Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση τις επόμενες ημέρες, όπου θα εκτελέσουν πτήσεις και περιπολίες εντός και εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αναμένεται να λάβουν επίσης μέρος στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες δυνάμεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα