ΑΘΗΝΑ
04:03
|
27.04.2024
Η Κερέμ Σαλόμ είναι μια από τις τρεις βασικές διόδους προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές του Ισραήλ έκλεισαν σήμερα τη διέλευση Κερέμ Σαλόμ, μια από τις βασικές διευλεύσεις προς τη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα όπως δήλωσαν, στη χρήση μπαλονιών με εμπρηστικούς μηχανισμούς από την πλευρά της Γάζας την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, εξαιτίας των μπαλονιών, ξέσπασαν πάνω από 30 πυρκαγιές σε παραμεθόριες κοινότητες.

“Η διέλευση Κερέμ Σαλόμ θα παραμείνει κλειστή στην διακίνηση όλων των αγαθών, εξαιρουμένων του απολύτως απαραίτητου ανθρωπιστικού υλικού και των καυσίμων”, ξεκαθαρίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Η Κερέμ Σαλόμ είναι μια από τις τρεις βασικές διόδους της Λωρίδας της Γάζας για την κίνηση προσώπων και αγαθών προς ή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι αυτή από την οποία διέρχονται τα περισσότερα αγαθά σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κλείσιμο της Κερέμ Σαλόμ επηρεάζει κυρίως την διακίνηση κατασκευαστικών υλικών.

Επικαλούμενη τις ανησυχίες της για την ασφάλεια των Ισραηλινών, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ασκεί δρακόντειο έλεγχο στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα του θύλακα της Χαμάς περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό την κίνηση προς και από τη Γάζα.

Παρά την άτυπη εκεχειρία των τελευταίων μηνών, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Καΐρου, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να αναμετριούνται, με εκτοξεύσεις ρουκετών και άλλων μέσων από και προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είχει την εξουσία να ψηφίσει υπέρ ή κατά της επέκτασης της κυριαρχία της χώρας του σε τμήματα της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, σύμφωνα με το αποκαλούμενο “ειρηνευτικό σχέδιο” της κυβέρνησης Τραμπ – την επίσημη έγκριση των ΗΠΑ στην επεκτατική ατζέντα του Ισραήλ.

Παρόλα αυτά το σχέδιο προσάρτησης των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Όχθης, ενώ εξαγγέλθηκε, “πάγωσε”, καθώς ο Νετανιάχου έχει να αντιμετωπίσει σωρεία εσωτερικών προβλημάτων, όπως την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης εκατομμυρίων Ισραηλινών, την έκρηξη της ανεργίας, την εντεινόμενη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας covid-19 και την οργή του λαού που διαμαρτύρεται πλέον σχεδόν καθημερινά ζητώντας την παραίτησή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα