ΑΘΗΝΑ
13:05
|
03.07.2024
Αφίχθησαν τα γαλλικά μαχητικά στην Κρήτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αφίχθησαν τα γαλλικά μαχητικά (μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale)  στην Κρήτη και προχώρησαν σε συνεκπαιδεύσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ ναυτικές μονάδες πραγματοποίησαν κοινά ναυτικά γυμνάσια με το Πολεμικό Ναυτικό.

Δύο αεροσκάφη Rafale που ήταν σταθμευμένα στην αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα πετώντας πάνω από τον θαλάσσιο χώρο που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη NAVTEX για έρευνες με το Oruc Reis.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, τα αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», “ΛΗΜΝΟΣ”, “ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ” και Γαλλική ομάδα πλοίων αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS “TONNERRE” και τη Φρεγάτα FS “LA FAYETTE” (φώτο).


Η άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις λεπτομέρειες και την επιτυχία της ελληνογαλλικής άσκησης.

Την ίδια ώρα το Oruc Reis αφού άλλαξε πορεία κατευθύνεται ξανά προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  

Σημειώνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε στην χθεσινή ανακοίνωσή του ότι “η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό”, ενημερώνοντας για το ότι “θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας”.

Παράλληλα, διάφορα Μέσα εξακολουθούν να κάνουν λόγο για την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας “Λήμνος” με την τουρκική φρεγάτα “Κεμάλ Ρέις” που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό ORUC REIS. 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, καθώς δεν υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευση από τις δύο πλευρές, η τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμποδίσει την “Λήμνος” να πλησιάσει προς το Oruc Reis με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο πλοίων.

Χωρίς να έχουν εξακριβωθεί ακόμη τα αίτια της επακούμβησης, το ράμφος της ελληνικής φρεγάτας χτύπησε την “Κεμάλ Ρέις” στην κοιλιά με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την περιοχή με ρυμουλκό!

Τόσο η Αθήνα, όσο και Άγκυρα κρατούν χαμηλούς τόνους, αν και αρκετοί είναι εκείνοι που συνδέουν το συμβάν με το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς έκανε λόγο για τον “κίνδυνο ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω μεγάλης συγκέντρωση ναυτικών μονάδων”.

Παράλληλα, επίσκεψη – αστραπή στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα εκτάκτως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλώσεις αναμένεται να γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του κ. Δένδια.

Χθες ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Ελλάδα έναντι της αδιάλειπτης τουρκικής προκλητικότητας.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, αλλά και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, χαρακτηρίζουν ως εγκληματικά κράτη την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ παράλληλα επιτίθενται και στον Εμανουέλ Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα