ΑΘΗΝΑ
21:14
|
07.05.2024
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας συζήτησε την πρόταση για τη Σύρτη κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λιβύη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της δημιουργίας μιας “αποστρατικοποιημένης ζώνης γύρω από τη Σύρτη” τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος “από αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση”.  

In #Libyen rüsten beide Seiten und ihre Verbündeten das Land massiv auf. Vor Ort werde ich über Wege aus dieser sehr gefährlichen Lage sprechen und u.a. für die Einrichtung einer demilitarisierten Zone um Sirte werben. Die @UN haben einen guten Vorschlag vorgelegt.

Ο Μάας ανέφερε αυτήν την πιθανότητα στις συζητήσεις που είχε χθες (Δευτέρα 17/08) στην Τρίπολη, με τον πρωθυπουργό της GNA Φάγιεζ αλ Σάρατζ και τον υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

“Αυτήν τη στιγμή παρατηρούμε μια απατηλή ηρεμία στη Λιβύη”, σχολίασε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Λίβυο ομόλογό του, τον Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα.  

Η GNA, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, κατάφερε να απωθήσει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Χάφταρ τον Απρίλιο του 2019 εναντίον της Τρίπολης και τον Ιούνιο φέτος έθεσε ξανά υπό τον έλεγχό της όλο το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, ο οποίος στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποσύρθηκαν προς τη Σύρτη, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.  

Σύμφωνα με τον Μάας “οι δύο πλευρές και οι διεθνείς σύμμαχοί τους συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στη χώρα”.

Η επόμενη μάχη στη Λιβύη αναμένεται ότι θα δοθεί στη Σύρτη, που βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει δυνάμεις γύρω από την πόλη.  

Μετά την Τρίπολη ο Μάας θα επισκεφθεί τα Εμιράτα τα οποία, όπως είπε “ασκούν κάποια επιρροή στον στρατάρχη Χάφταρ”.  

Αναφερόμενος στους μετανάστες και τις συνθήκες κράτησής τους στη Λιβύη, ο Μάας σχολίασε ότι “πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών. Εδώ και πολύ καιρό ζητούμε το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και την εγκατάσταση των μεταναστών σε αστικά κέντρα”, είπε χαρακτηριστικά.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της GNA απέρριψε και πάλι τη ναυτική αποστολή ‘Ειρήνη’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, σκοπός της οποίας είναι η τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όπως ισχυρίστηκε, στόχος της είναι μόνο η GNA “ώστε να στερηθεί τη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την επίθεση”, γιατί “δεν επιτηρεί τις αφίξεις όπλων και μισθοφόρων από αέρος, θαλάσσης και ξηράς μέσω της Αιγύπτου” προς όφελος του Χάφταρ.  

Στην Τρίπολη βρέθηκαν επίσης χθες και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υφυπουργός Άμυνας του Κατάρ, Χάλεντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια.   Στη συνάντηση που είχαν με τον Σάρατζ αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τη στρατιωτική κινητοποίηση στα ανατολικά της Σύρτης και στην περιοχή της Τζούφρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα