ΑΘΗΝΑ
15:20
|
26.06.2024
Η τυπική εκλογή του αποτέλεσε το αποκορύφωμα της δεύτερης μέρας του συνεδρίου των Δημοκρατικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε και τυπικά χθες Τρίτη (το πρωί σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Έπειτα από μια τυπική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο συνέδριο των Δημοκρατικών επέλεξε τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος αποτέλεσε την κορύφωση της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου των Δημοκρατικών, που τυπικά διεξάγεται στο Μιλγουόκι, αλλά στην πράξη εκτυλίσσεται ψηφιακά, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Στο πλάι του 77χρονου Τζο Μπάιντεν θα κατέβει η υποψήφια αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η πρώτη μαύρη γυναίκα που προτείνεται ως υποψήφια για το συγκεκριμένο αξίωμα από κάποιο μεγάλο κόμμα.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τους εκλέκτορες “από τα βάθη της καρδιάς του” περιστοιχισμένος από τις εγγονές του, στο μήνυμα που είχε μαγνητοσκοπήσει νωρίτερα μέσα σε μια σχολική βιβλιοθήκη στο Γουίλμιγκτον του Ντέλαγουερ, την περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του.

Είναι η τρίτη φορά που ο βετεράνος πολιτικός των Δημοκρατικών θα διεκδικήσει την ψήφο των Αμερικανών, καθώς ήταν υποψήφιος τόσο το 1988 όσο και το 2008.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας του συνεδρίου, μεταξύ των 17(!) εισηγητών που απηύθυναν μηνύματα, ήταν ο Μπιλ Κλίντον, ο Κόλιν Πάουελ και η Σίντι Μακείν, χήρα του Τζον Μακέιν.

Ο πρώην πρόεδρος Κλίντον σχολίασε ότι ΗΠΑ σήμερα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομική δύναμη στην οποία οι δείκτες της ανεργίας τριπλασιάστηκαν, ενώ έψεξε τον Ντόνταλντ Τραμπ και για τη συνολική του παρουσία: “Σε καιρούς σαν κι αυτούς το Οβάλ Γραφείο θα έπρεπε να είναι κέντρο επιχειρήσεων. Δυστυχώς, εκεί πλέον επικρατεί χάος”.

Την ώρα που έβγαινε στον αέρα το μήνυμα του Μπιλ Κλίντον, το διαδίκτυο πλημμύρισε από φωτογραφίες του την ώρα που δεχόταν περιποίηση μασάζ στο ιδιωτικό αεροσκάφος του Τζέφρι Έπσταϊν από κάποιο από τα πολλά θύματά του.

Υπήρξαν, βεβαίως και οι φωνές των ανερχόμενων σταρ της παράταξης που διαφωνούν με την επιλογή του “υπέργηρου και εύθραυστου” Μπάιντεν, αλλά και η τοποθέτηση της Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ που αφιέρωσε τα δικά της 90 δευτερόλεπτα στον Μπέρνι Σάντερς, τον οποίο και πρότεινε και στήριξε απερίφραστα, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στον Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από BBC World, The Guardian.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα