ΑΘΗΝΑ
00:15
|
25.04.2024
Ο 25χρονος συνταγματάρχης Malick Diaw ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Μάλι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κουρασμένος και φορώντας μάσκα προστασίας, ο  Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα της Τρίτης (18/8) στην κρατική τηλεόραση την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Μαλί, μετά τη σύλληψή του από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

“Σήμερα, ορισμένα τμήματα του στρατού αποφάσισαν ότι ήταν απαραίτητη η επέμβαση. Έχω πραγματικά επιλογή; Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να διατηρηθώ στην εξουσία” δήλωσε ο Κεϊτά, από την στρατιωτική βάση στο Κάτι έξω από την πρωτεύουσα Μπαμάκο, όπου είχε κρατηθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 18/8, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαλί έκαναν ανταρσία, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό, Σουμεϊλού Μπουμπεγιέ Μαϊγκά, και τον πρόεδρο της χώρας, Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Ο 25χρονος συνταγματάρχης Malick Diaw ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Πρόεδρο του Μαλί, και την κυβέρνησή του. Είναι ο αναπληρωτής προϊστάμενος του στρατιωτικού τμήματος στο Κάτι, σύμφωνα με το Africa Facts Zone.

“Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά λαϊκή εξέγερση” η σύλληψη του προέδρου από τους στασιαστές, υποστηρίζει ο συνασπισμός M5-RFP,που οργάνωνε τις τελευταίες ημέρες μαζικές κινητοποιήσεις στο Μαλί, ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά. “Ο ΙΒΚ δεν ήθελε να ακούσει τον λαό. Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις αλλά εκείνος απάντησε με δολοφονίες”, ειπε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, Νουχούμ Τόγκο.

Οι υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου “Κινήματος της 5ης Ιουνίου” έχουν κατέβει στους δρόμους της χώρας από τις αρχές του καλοκαιριού, απαιτώντας την απομάκρυνση του Κεϊτά από τον προεδρικό θώκο, με αποκορύφωμα τη βίαιη καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 11-12 Ιουλίου που οδήγησαν στον θάνατο 11 ατόμων και στον τραυματισμό άλλων 120 διαδηλωτών.

Των διαμαρτυριών, που προκλήθηκαν μετά την απόφαση του προέδρου Κεϊτά να διορίσει εννέα νέους δικαστές της αρεσκείας του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ηγείτο ο ιμάμης Μαχμούντ Ντίκο, προσωπικότητα μεγάλης επιρροής, και επικεφαλής του Κινήματος της 5ης Ιούνη (Mouvement du 5 Juin), ένας ετερόκλητου συνασπισμού πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών ομάδων.

Η Αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κεϊτά για αποτυχία ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αποκατάστασης της ασφάλειας στη χώρα εν μέσω αυξανόμενης τζιχαντιστικής και διακοινοτικής βίας.

Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ECOWAS) κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους και απέβαλε το Μάλι απ’ όλα τα όργανα λήψης αποφάσεών της και όλες τις οικονομικές ροές, κάνοντας λόγο για επιβολή κυρώσεων. 

“Καταδικάζω τη σύλληψη του προέδρου Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, του πρωθυπουργού Μπουμπού Σισέ και άλλων μελών της κυβέρνησης του Μαλί και ζητώ την άμεση απελευθέρωσή τους”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Μούσα Φάκι Μαχάματ.

Πρώτη η Γαλλία, η οποία έχει αναπτύξει 5.100 στρατιώτες στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρκάν κατά των τζιχαντιστών, αλλά και οι ΗΠΑ  ΗΠΑ έσπευσαν άμεσα να καταδικάσουν τη στάση.

Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (Τετάρτη 10/8) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το γαλλικό αίτημα στήριξε και ο Νίγηρας που προεδρεύει αυτό το διάστημα στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Από την πλευρά τους εκατοντάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπαμακό πανηγυρίζοντας για την πτώση της κυβερνησης στο Μαλί. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη Γαλλία για την υποστήριξή της στον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στην Αφρικανική Ένωση και στην ECOWAS, ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου του Μαλί, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, καλώντας όλες τις πλευρές και ιδίως τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας “να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”.

“Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ζητά την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου στο Μαλί”, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρας.

Η ΕΕ με τη σειρά της, καταδικάζει κι αυτή την στάση και απορρίπτει κάθε αντισυνταγματική αλλαγή. Δεν μπορεί,σε καμία περίπτωση, να είναι αυτή η απάντηση στη βαθιά κοινωνικοπολιτική κρίση που πλήττει το Μαλί εδώ και πολλούς μήνες”, στηλίτευσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγές: aljazeera, Reuters, ΑΠΕ,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα