ΑΘΗΝΑ
14:00
|
22.11.2024
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα και την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις για επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών εν μέσω αναζωπύρωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, την παράταση της τουρκικής NAVTEX και την έκδοση αντι-NAVTEX από τη χώρα μας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αρχικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στις άτυπες συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών στο παρελθόν, εκτός από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είχαν τεθεί τα θέματα της αιγιαλίτιδας ζώνης, της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, ακόμη και του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου. Αθήνα και η Αγκυρα είχαν συμφωνήσει να ξεκινήσουν διμερή διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με διάρκεια δύο ετών και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη σύναψη συνυποσχετικού εντός έτους για την υποβολή στο Διεθνές Δικαστήριο των διαφορών που θα παρέμεναν έπειτα από απευθείας ελληνοτουρκικές συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης. Η Αθήνα δηλαδή είχε αποδεχτεί να προηγηθεί του συνυποσχετικού ουσιαστική διαπραγμάτευση και η Αγκυρα είχε δεσμευτεί για τελική παραπομπή στη Χάγη, εφόσον υπήρχε συμφωνία επί του κειμένου του συνυποσχετικού.

Επιδίωξη της καγκελαρίου Μέρκελ και της γερμανικής μεσολάβησης αυτή τη στιγμή είναι η αποτροπή περεταίρω κλιμάκωσης. “Η ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή στην οποία χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις. Για αυτό και γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε και θα καταβάλει προσπάθειες, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν απ΄ευθείας μεταξύ τους για τα διαφιλονικούμενα μεταξύ τους θέματα”, τόνισε χθες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου και της γερμανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι χθες η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της εξέφρασε τη “λύπη” της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, προειδοποιώντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

“Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της ‘Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους ο κ. Μάας θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή.

Το απόγευμα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

 Ιμπραΐμ Καλίν: Στο τραπέζι η “τουρκική μειονότητα” και οι μουφτήδες

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Hurriyet ανέφερε ότι οι διαφορές της Άγκυρας με την Αθήνα δεν έχουν να κάνουν μόνο με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και με την “τουρκική μειονότητα” και με την επιλογή μουφτήδων.

“Η Τουρκία δεν δίνει σημασία στις απειλές και στις κυρώσεις που θα έρθουν από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα. Στην πραγματικότητα είχαμε φέρει σε καλό σημείο το θέμα με την Ελλάδα. Όμως μόλις θα κάναμε την ανακοίνωση για διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , η Ελλάδα ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Αίγυπτο και τορπίλισε όλη τη διαδικασία. Εκεί προέκυψε μία σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης. Με την στάση αυτή της Ελλάδας προέκυψε μία να φάση. Διότι εκεί στέκεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν είναι δυνατόν να κινηθούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα”, είπε ο Ιμπραΐμ Καλίν.

“Τις διαφορές μας μπορούμε να τις λύσουμε μεταξύ μας όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα κάνει πίσω ή θα κάνει υποχωρήσεις στα δίκαια δικαιώματα της. Η Ελλάδα εργαλειοποιεί την Ε.Ε και αυτό είναι μια λανθασμένη στρατηγική. Το να προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάζοντας την Ε.Ε ως εργαλείο είναι μια προσέγγιση που από το ξεκίνημα της είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από την στρατηγική αυτή και να σταματήσει τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις. Εμείς μπορούμε να επιλύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα. Τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα της ‘μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας’ στην Ελλάδα και η επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έκαναν βήματα που να ικανοποιούν τις βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Στο ζήτημα της μετατροπής του Καριγιέ Τζαμί ( Μονή της Χώρας) σε τέμενος και πάλι, είδαμε τις δηλώσεις της Προέδρου της Ελλάδας. Αυτά δεν βοηθούν”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και πρόσθεσε: “Διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα πολλές φορές φέρνει στην επικαιρότητα τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για τα νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο. Για να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτές τις θέσεις. Κυκλοφορούν έναν χάρτη που τον ονομάζουν χάρτη της Σεβίλλης. Εμείς από την αρχή αρνούμαστε αυτόν τον χάρτη. Δεν έχει καμία νομική, πολιτική ισχύ. Αυτός ο χάρτης έχει μόνο τις ελληνικές θέσεις. Εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης. Και επιθυμούμε οι φυσικοί πόροι που θα προκύψουν από εκεί να διατεθούν σε όλους. Όταν το λέμε αυτό τονίζουμε πως δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Με την Ελλάδα πάντα θα μπορούσαν να υπάρχουν διαβουλεύσεις. Διμερείς, ίσως με Ε.Ε ή μέσω χωρών ανατολικής Μεσογείου. Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα