ΑΘΗΝΑ
15:15
|
26.04.2024
Κατηγόρησε τους διαδηλωτές για "εσωτερική τρομοκρατία" και επέπληξε τα media για μονόπλευρη ενημέρωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε την επίσκεψή του στην Κενόσα του Ουισκόνσιν και –όπως είχε υποσχεθεί– εξέφρασε τη στήριξή του στις αστυνομικές αρχές της πολιτείας και καταδίκασε τις οργισμένες διαμαρτυρίες των πολιτών για τα αστυνομικά πυρά που άφησαν ανάπηρο τον Τζέικομπ Μπλέικ στις 23 Αυγούστου.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για “εσωτερική τρομοκρατία” που “ευθύνεται για την καταστροφή” της πόλης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε το σόου του στην Κενόσα επισκεπτόμενος περιοχές που έχουν υποστεί φθορές από τις διαδηλώσεις και στις συνεχόμενες συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, επιθεώρησε ένα καμμένο κατάστημα επίπλων και συναντήθηκε με επιχειρηματίες της πόλης σε ένα σχολικό γυμναστήριο, εξηγώντας τους ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι ειρηνικές, αλλά “πράξεις εσωτερικής τρομοκρατίας”.

Αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ανοιχτά τους αστυνομικούς της πολιτείας, κατηγορώντας τα media ότι εστιάζουν μόνο στα “ατυχή” περιστατικά.

“Αυτοί οι άνθρωποι πνίγονται – αντιμετωπίζουν τρομακτικές πιέσεις. Μπορεί να υπηρετούν 15 χρόνια στο Σώμα, να έχουν άψογο μητρώο και ξαφνικά βρίσκονται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να πάρουν μια απόφαση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αν πάρουν τη λάθος απόφαση, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα μπλέξουν. Ή θα σκοτωθούν ή θα μπλέξουν. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό και να είμαστε επιοικείς μαζί τους”.

Ο Τραμπ εκδήλωσε μια υποψία κατανόησης και για τους διαδηλωτές που έχουν τραυματιστεί από τους αστυνομικούς τις τελευταίες μέρες, λέγοντας ότι “αισθάνεται φριχτά που πέρασαν μια τέτοια κατάσταση”, αλλά δήλωσε κατηγορματικά πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει συστημικός ρατσισμός στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ενίσχυση της τοπικής αστυνομίας με ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά και πακέτο βοήθειας ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν φθορές κατά τις διαδηλώσεις.

Κατά την επίσκεψή του στην Κενόσα, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να συναντηθεί με την οικογένεια του Μπλέικ, γιατί “είχαν καλέσει δικηγόρους”, ενώ ο πατέρας του θύματος, ο Τζέικομπ Μπλέικ ο πρεσβύτερος, δήλωσε ότι η ζωή του παιδιού του είναι πιο σημαντική από μια συνάντηση με τον Τραμπ. “Δεν με αφορά η πολιτική. Μόνο ο γιος μου με ενδιαφέρει. Δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη να στηθώ για φωτογραφία δίπλα τους’, είπε χαρακτηριστικά στο CNN.

Τόσο ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Κενόσα, όσο και ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ουισκόνσιν είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επίσκεψη Τραμπ στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ενώ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Πόκαν, που μεγάλωσε στην Κενόσα, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι “επισκέφθηκε την πόλη για να σκορπίσει το μίσος”.

Με πληροφορίες από BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα