ΑΘΗΝΑ
13:44
|
18.04.2024
"Θα συνδέσουμε τη δηλητηρίαση και τις περιφερειακές εκλογές" δηλώνει η ρωσική αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος επιστήμονας Λενονίντ Ρινκ, που συμμετείχε στην ανάπτυξη της χημικής φόρμουλας, Νοβιτσόκ, υποστηρίζει για άλλη μια φορά πως ο Αλεξεί Ναβάλνι δεν δηλητηριάστηκε με την συγκεκριμένη ουσία.

Ο Λεονίντ Ρινκ εξήγησε πως αφού ο Ναβάλνι βγήκε από το τεχνητό κώμα, όπως έγινε γνωστό χθες (7/9) από την γερμανική κλινική, Charite, στην οποία και εξακολουθεί να νοσηλεύεται, δεν υπάρχει περίπτωση να δηλητηριάστηκε από τον εν λόγω νευροτοξικό παράγοντα.

Σημειώνεται ότι οι θεράποντες γιατροί του Ναβάλνι ανέφεραν χθες ότι ο 44χρονος ανταποκρίνεται σε προφορικά ερεθίσματα, επισημαίνοντας πως είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθούν οι τυχόν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

“Αποκλείω τη δηλητηρίασή του με Νοβιτσόκ, επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αλλά ακόμα κι αν χρησιμοποιήθηκε δόση 400 φορές μικρότερη από τη θανατηφόρα, θα έβγαινε από κώμα, αλλά θα μπορούσε να παρατηρηθεί συστολή του ματιού του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν τέτοια συμπτώματα” εξήγησε ο κ. Ρινκ.

Οι δημιουργοί του Νόβιτσοκ – Λεονίντ Ρινκ και Βλαντίμιρ Ούγκλεφ – είχαν απορρίψει από την πρώτη στιγμή τους ισχυρισμούς της Γερμανίας περί δηλητηρίασης του Ναβάλνι με Νοβιτσόκ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έναν άμεσα θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα, που αν είχε όντως εισαχθεί στον οργανισμό του Ναβάλνι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να είχε επιβιώσει.

Επιπλέον, Ρώσοι γιατροί καθώς και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιμένουν ότι στη Ρωσία δεν έχουν βρεθεί ίχνη δηλητηρίου σε δείγματα του Ναβάλνι.

Σύμφωνα με τον Λεονίντ Ριντ, το Νοβιτσόκ αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τα πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης και έχει 100% θνησιμότητα.

“Άρα αυτό δεν είναι το Νοβιτσόκ” διευκρίνισε ο Ρώσος επιστήμονας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 7/9, ο Αλεξέι Ναβάλνι βγήκε από το τεχνητό κώμα σύμφωνα με την ανακοίνωση της κλινικής του Βερολίνου όπου νοσηλεύεται.

“Η κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται στο Charité από τις 22 Αυγούστου, έχει βελτιωθεί. Ο ασθενής βγήκε από το τεχνητό κώμα και αποσυνδέεται από τη μηχανική υποστήριξη αναπνοής” αναφέρεται στην ανακοίνωση της κλινικής.

Η γερμανική κυβέρνηση επικαλούμενη τις τοξικολογικές εξετάσεις είχε ανακοινώσει ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα “Νοβιτσόκ”.

Αντιπολίτευση: “θα συνδέσουμε τη δηλητηρίαση και τις περιφερειακές εκλογές”

Οι συνεργάτες του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με εντολή του προέδρου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Καταγγελία, την οποία έχει διαψεύσει από την πρώτη στιγμή το Κρεμλίνο κατηγορώντας τη Γερμανία ότι καθυστερεί την έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς της ρωσικής αντιπολίτευσης, η δηλητηρίαση του Ναβάλνι θα της δώσει ώθηση στις περιφερειακές εκλογές της επόμενης Κυριακής. «Φυσικά και θα συνδέσουμε τη δηλητηρίαση και τις περιφερειακές εκλογές» δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος, Ιβάν Ζντάνοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Ζντάνοφ, ο οποίος κατηγορεί το Κρεμλίνο για απόπειρα δηλητηρίασης, υποθέτει ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει περισσότερους Ρώσους να ψηφίσουν υποψηφίους που υποστηρίζονται από τον Ναβάλνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα