ΑΘΗΝΑ
01:46
|
27.04.2024
Από τις 25 Αυγούστου και μετά, στην Ολλανδία υπήρχαν αναφορές για κρούσματα που σχετίζονταν με διακοπές στα ελληνικά νησιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να θέτει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες από τα ελληνικά νησιά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, περίπου 55.000 Ολλανδοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, κυρίως με πτήσεις τσάρτερ από τα δύο βασικά αεροδρόμια του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ. Οι Ολλανδοί δεν αποτελούν τους πιο “παραδοσιακούς” πελάτες του ελληνικού τουρισμού, αλλά φέτος το αρχικό -και επίσημο- μήνυμα που εξέπεμπε η ελληνική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα είχε πετύχει να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού έπεισε πολλούς Oράνιε να επισκεφτούν τη χώρα. Συγκριτικά, αγαπημένος προορισμός των Ολλανδών είναι η Λέσβος, από την οποία συνηθίζουν να επισκέπτονται σε ημερήσιες ή διήμερες εκδρομές και τα γειτονικά, τουρκικά παράλια, καθώς η Τουρκία αποτελεί πολύ προσφιλέστερο brand name στην Ολλανδία ήδη από την εποχή κατά την οποία ο ολλανδικός μερκαντιλισμός βάσιζε την εκτόξευση των κερδών του στο εμπόριο τουλίπας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Κωνσταντινούπολη και τα σουλτανικά παλάτια.

Εξάλλου, ακόμη και ο ίδιος ο βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος μαζί με τη σύζυγο του, βασίλισσα Μάξιμα έχουν κάνει αρκετή διαφήμιση στην Ελλάδα, όντας ιδιοκτήτες γης στο Πόρτο Χέλι και τακτικοί επισκέπτες των ελληνικών νησιών με τελευταίους σταθμούς φέτος τη Μήλο και τη Μύκονο, στα μέσα Αυγούστου, από όπου έφυγαν ελαφρώς ταπεινωμένοι και ζητώντας δημόσια συγγνώμη, όταν η ολλανδική κοινή γνώμη διαμαρτυρήθηκε έντονα, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έδειχναν το βασιλικό ζευγάρι, χαμογελαστό και ευχαριστημένο, να βρίσκεται σχεδόν αγκαλιά και ώμο με ώμο με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάτορες των δύο νησιών.

Ας σημειωθεί ότι στην Ολλανδία και τους τελευταίους πέντε μήνες απαγορεύονται τέτοιες “συναναστροφές”, καθώς ισχύουν αυστηρές οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν έχουν συγγενικό δεσμό, ενώ ανάμεσα στις οδηγίες αυτές ξεχωρίζει η κάθετη απαγόρευση οποιασδήποτε συνάθροισης άνω των 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο από τις 16 Απριλίου έως σήμερα. Σε αυτήν βασίστηκε και η πρωτοποριακή για όλη την Ευρώπη κατεύθυνση να θεωρηθεί η ποδοσφαιρική χρονιά 2019-20 ως μη γενόμενη και το εθνικό πρωτάθλημα της Ολλανδίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, η ολλανδική κοινωνία είναι πάρα πολύ αυστηρή με τα δημόσια πρόσωπα όσο ψηλά και αν βρίσκονται και μετά την αρχική και καταστροφική επένδυση της κυβέρνησης Μαρκ Ρούτε σε μια εκδοχή της “ανοσίας της αγέλης” που οδήγησε στη ραγδαία εξάπλωση της νόσου και τους εκατοντάδες νεκρούς στην πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων, κάθε παρέκκλιση έστω και αθώα από τα μέτρα που ισχύουν για όλους τους πολίτες καυτηριάζεται έντονα και ακαριαία.

Από τις 25 Αυγούστου και μετά, στην Ολλανδία υπήρχαν αναφορές για κρούσματα που σχετίζονταν με διακοπές στα ελληνικά νησιά, κρούσματα που αυξάνονταν απότομα (sharply).

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι “δεν ενθαρρύνει” τους Ολλανδούς τουρίστες να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, που μπαίνουν στη λεγόμενη “πορτοκαλί λίστα” κινδύνου και θέτει τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτά, σε καθεστώς υποχρεωτικής καραντίνας 10 ημερών. Αντίθετα, σε όσους Ολλανδούς έχουν προγραμματίσει διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα την Πελοπόννησο, δίνονται σαφείς οδηγίες “να τηρούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που ισχύουν ως εάν να βρίσκονταν σε ολλανδικό έδαφος”.

Επιπλέον γίνεται σαφές σε οποιονδήποτε έχει επιστρέψει από την Ελλάδα και παρουσιάζει έστω και ένα από τα τρία βασικά συμπτώματα της covid-19 (πυρετό, βήχα και δύσπνοια), ανεξάρτητα από τη βαρύτητα τους, ότι οφείλει να καλέσει την εθνική τηλεφωνική γραμμή που έχει καθιερώσει το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, προκειμένου το άτομο αυτό να προσέλθει και να εξεταστεί ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο πλησιέστερο, διαμερισματικό ή δημοτικό κέντρο μοριακού ελέγχου. Η σύσταση δεν είναι προαιρετική – κάθε κάτοικος, τουρίστας ή μετανάστης που εμφανίζει έστω και ελάχιστα ίχνη της νόσου και βρίσκεται σε ολλανδικό έδαφος, οφείλει να καλέσει την εθνική τηλεφωνική γραμμή και να κλείσει ένα ραντεβού εξέτασης άμεσα, σύντομα και σε γενικές γραμμές (που προσδιορίζονται από την πολιτική της εκάστοτε αποκεντρωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης) δωρεάν.

Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ για υποχρεωτική καραντίνα σε όλους όσοι προέρχονται σε πρώτη φάση από τα ελληνικά νησιά, δεν εξέπληξε. Τις τελευταίες δέκα μέρες, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη συγκέντρωση των στοιχείων από τις αποκεντρωμένες, υγειονομικές περιφέρειες που ελέγχουν την εξέλιξη της πανδημίας στην Ολλανδία, διαδικασία που έχει μια “χρονοκαθυστέρηση” τριών ημερών, πέρα από τη διήμερη προθεσμία για την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ, είχε διαπιστώσει ότι προσέρχονταν για τεστ κορονοϊού, πολίτες, κυρίως 35-52 ετών, που είχαν επιστρέψει από διακοπές στην Ελλάδα και ειδικά από τη Λέσβο και τις Κυκλάδες. Τα τεστ ήταν θετικά και κάθε μέρα από τις 25 Αυγούστου και μετά, υπήρχαν αναφορές για κρούσματα που σχετίζονταν με διακοπές στα ελληνικά νησιά, κρούσματα που αυξάνονταν απότομα (sharply) και καταγράφονταν στην εξίσου συγκεντρωτική και απότομη άνοδο των κρουσμάτων που ανακοινωνόταν καθημερινά.

Η σχετική ενημέρωση από το Ινστιτούτο πήρε τον γραφειοκρατικό δρόμο της “παράλληλης” κυβέρνησης που ισχύει στην Ολλανδία με την αντιπροεδρία του Χιούγκο ντε Γιονγκ να έχει αναλάβει υπερεξουσίες “πρωθυπουργού πανδημίας” και με την υπουργό Ιατρικής Περίθαλψης, Ταμάρα φαν Αρκ, να συνεννοείται με τον Στεφ Μπλοκ για την έκδοση της σχετικής οδηγίας. Από τη στιγμή που τα θετικά τεστ επιστροφών από την Ελλάδα είναι δεκάδες, από τη στιγμή που η πανδημία στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις και λόγω του αλλοπρόσαλλου ανοίγματος στον τουρισμό και λόγω των λίγων συγκριτικά με τον πληθυσμό τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Μάρτιο, η Ελλάδα και συγκεκριμένα τα ελληνικά νησιά στο σύνολο τους δεν θεωρούνται “ασφαλής προορισμός” και οι Ολλανδοί τουρίστες ενημερώνονται άμεσα για τις συνέπειες – δεν “ενθαρρύνονται” να κάνουν διακοπές στα νησιά, θα υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα για όλους, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοϊό, για όλους όσοι έχουν έστω και ένα ύποπτο και γνωστό της νόσου σύμπτωμα.

Ορισμένοι κακεντρεχείς ίσως να ισχυριστούν πως η απόφαση της Χάγης να βγάλει “πορτοκαλί, σχεδόν κόκκινη κάρτα” στην Ελλάδα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τα πολιτικά αντίποινα στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καθιερώσει προϋπόθεση αρνητικού τεστ τριών ημερών για όσους θα ταξίδευαν από την Ολλανδία στην Ελλάδα, στις 11 Αυγούστου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πολύ περισσότερο μετά την αναίρεση της σχετικής απόφασης μερικές μέρες αργότερα, την Παρασκευή 28 Αυγούστου, με έναρξη ισχύος την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά πτήσεις τσάρτερ σε καθεστώς υπεργολαβίας της TUI με τις εταιρείες Condor και Scandinavia που εκτελούν βασικά δρομολόγια από το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ προς την Κρήτη, τη Λέσβο και τις Κυκλάδες.

Κάποια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη δριμεία κριτική και τη δημόσια απολογία εντός και εκτός της Ελλάδας για το πώς κατόρθωσε να “πετύχει” την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.

Το θέμα για την ολλανδική κυβέρνηση και τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας ήταν και είναι πως μετά από τιτάνιες προσπάθειες, αυστηρά μέτρα κάθετης εφαρμογής και δεκάδες χιλιάδες τεστ, η Ολλανδία είχε καταφέρει να μειώσει κρούσματα και νεκρούς έως τα τέλη Αυγούστου: στα μέσα Απριλίου ανακοινώνονταν περίπου 1.500-1.600 κρούσματα και περίπου 300-340 νεκροί την ημέρα, στα μέσα Αυγούστου οι αριθμοί είχαν μειωθεί στα 360-380 κρούσματα την ημέρα και τους δύο-τρεις νεκρούς ανά τέσσερις ή πέντε μέρες.

Χθες, το Εθνικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε 964 νέα κρούσματα και έναν νεκρό. Στις 6 Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει 927 κρούσματα και δύο νεκρούς. Αν και δεν έχει καταστεί σαφές πόσοι από αυτούς τους ασθενείς συνδέονται με διακοπές στα ελληνικά νησιά, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δεν τρέφει αυταπάτες και σημειώνει σχετικά – ενόψει των καθιερωμένων και ολιγοήμερων φθινοπωρινών διακοπών που ισχύουν στην Ολλανδία και της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς, η Ελλάδα και συγκεκριμένα τα ελληνικά νησιά “δεν είναι ασφαλής προορισμός” και “καλό θα ήταν να αποφεύγονται”.

Είπαμε: οι Ολλανδοί είναι πολύ αυστηροί με τα μέτρα ενάντια στην πανδημία, θα συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές συστάσεις και θα αποφύγουν τα ελληνικά νησιά. Κάποια στιγμή όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη δριμεία κριτική και τη δημόσια απολογία εντός και εκτός της Ελλάδας για το πώς κατόρθωσε να “πετύχει” την αναζωπύρωση της πανδημίας, στη χώρα και τα νησιά που είχαν πείσει αρχικά τους Ολλανδούς πως τα είχαν πάει “περίφημα” ενάντια στον κορονοϊό και μπορούσαν να κάνουν “πάντα προσεκτικά”, αλλά χωρίς κίνδυνο τις διακοπές τους.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα