ΑΘΗΝΑ
08:53
|
19.04.2024

Φλέγεται ξανά η Μόρια, μόλις λίγες ώρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μυτιλήνης που άφησε χωρίς στέγη χιλιάδες ανθρώπους και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φλέγεται ξανά η Μόρια, μόλις λίγες ώρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μυτιλήνης που άφησε χωρίς στέγη χιλιάδες ανθρώπους και ως είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες, η νέα αναζωπύρωση της πρωινής φωτιάς καίει σκηνές που είχαν σωθεί από τις φλόγες. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 36 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ενώ συνδράμουν 11 εθελοντές με δύο οχήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Το κανάλι Open μετέδωσε ότι οικογένειες με μωρά στην αγκαλιά προσπαθούν να σωθούν από τις φλόγες. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι τα μέτωπα της νέας φωτιάς είναι δύο.


O πρόεδρος της κοινότητας Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, δήλωσε στον ειδησεογραφικό ισότοπο Sputnik ότι η εστία είναι καινούργια. “Καίει ό,τι δεν είχε καεί μέσα στο ΚΥΤ, τις σκηνές και τα κοντέινερ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαστρογιάννης.

Στο μεταξύ νωρίτερα στο νησί του Βορείου Αγαίου τέθηκαν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Βατούσα και την Άντισσα, όπως διαβεβαίωσε  ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος στην τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr.

Έκτακτα μέτρα στη Μυτιλήνη μετά την καταστροφή

Σε επιβατηγό πλοίο και δύο αρματαγωγά θα φιλοξενηθούν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το νησί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ. Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Για τους υπόλοιπους, όπως συμπλήρωσε ο Υπουργός, μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια και λοιπό υλικό πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθεί στους αιτούντες άσυλο ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ Μόριας που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι “η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη”. Για το ζήτημα των κρουσμάτων του κορονοϊού ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσει εκτεταμένους ελέγχους για τον ιό στη Λέσβο.  Οι οκτώ από τους αιτούντες άσυλο που είχαν βρεθεί θετικοί και ένας σημαντικός αριθμός των επαφών τους έχουν εντοπιστεί και έχουν απομονωθεί στο νέο χώρο που έχει δημιουργηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Στη Λέσβο μεταβαίνει μεγάλο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Τεστ για τον κορονοϊό θα γίνουν στους ασυνόδευτους ανήλικους που θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, οι οποίοι θα μείνουν σε περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Επίσης, θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι και στους κατοίκους.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα